Πειθαρχική ποινή στέρησης μισθών για 40 ημέρες επέβαλε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ισίδωρο Ντογιάκο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κ. Ντογιάκος να μην έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη νέων προϊσταμένων στις εισαγγελίες και τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, οι οποίες θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο.

Ο κ. Ντογιάκος που ήδη είναι προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στη θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών, πλην όμως σήμερα του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή στέρησης μισθών 40 ημερών. 

Η ποινή του επιβλήθηκε από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, μετά από πειθαρχική δίωξη που του είχε ασκήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου και είναι ικανή, βάσει της σχετικής νομοθεσίας να του στερήσει το δικαίωμα συμμετοχής του από την επικείμενη εκλογική διαδικασία. 

Η πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Ντογιάκου αφορά στο γεγονός πως είχε δρομολογήσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών»

Ειδικότερα, οι εκλογές θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο και στις εισαγγελίες και τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας, θα στηθούν κάλπες, προκειμένου εισαγγελείς και δικαστές να αναδείξουν τους νέους προϊσταμένους τους. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη Δικαιοσύνη και ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται είτε στο στάδιο της ανάκρισης είτε στο επίπεδο της δίκης, σημαντικές υποθέσεις. Οι νέοι προϊστάμενοι που θα αναδειχθούν στις εισαγγελίες όσο και στα μεγάλα δικαστήρια (Εφετείο και Πρωτοδικεία) θα κληθούν να διαχειριστούν τις υποθέσεις αυτές, πολλές εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερα έντονη κοινωνική και πολιτική χροιά.

Πάντως, μέχρι στιγμής τα ονόματα εκείνων που θα διεκδικήσουν την ανάδειξή τους στα νευραλγικά αυτά πόστα της Δικαιοσύνης, δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, πλην όμως οι υποψηφιότητες τους έχουν «κυκλοφορήσει» στους διαδρόμους των δικαστηρίων και το θέμα των επικείμενων εκλογών συζητείται ευρέως, ειδικά μετά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με αυτή δόθηκε το δικαίωμα επανεκλογής ήδη εκλεγμένων προϊστάμενων, κάτι που μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν.

Ο νέος νόμος

Η εν λόγω διάταξη είχε προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων αλλά και των διοικητικών δικαστών, οι οποίες ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να την ανακαλέσει, κάτι που τελικά δεν έγινε. Οι δικαστικοί λειτουργοί κάνουν λόγο για «αιφνιδιαστική κίνηση» του υπουργείου, δυο μήνες πριν τις εκλογές τους και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος μαζί τους.

Πιο συγκεκριμένα, με την νέα ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα επανεκλογής σε δικαστές και εισαγγελείς που ήδη μετέχουν στη διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών. Για να θέσουν εκ νέου όμως υποψηφιότητα οι ήδη προϊστάμενοι, η διάταξη θέτει και μια προϋπόθεση: Στον υποψήφιο δεν θα πρέπει να έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή μεγαλύτερη από επίπληξη.

Ωστόσο, τώρα στον κ. Ντογιάκο έχει επιβληθεί ποινή μεγαλύτερη της επίπληξης που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό και δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών. 
Πλέον, μετά την εξέλιξη αυτή την θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών θα διεκδικήσει – ενδεχομένως και χωρίς αντίπαλο – ο εισαγγελέας Εφετών κ. Αντώνης Λιόγας.

Η εισαγγελία και το Πρωτοδικείο

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών, τώρα, ένα ακόμη σημαντικό πόστο για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης με άμεσο αντίκτυπο σε χιλιάδες πολίτες καθημερινά που αναζητούν το δίκιο τους στα δικαστήρια, τη θέση του προϊσταμένου διεκδικεί εκ νέου ο κ. Ζαγοραίος εισαγγελέας Πρωτοδικών έχοντας απέναντί του την κυρία Ολυμπία Κλειτσάκη εισαγγελέα Πρωτοδικών που επίσης κατέρχεται στις εκλογές.

Από τη θέση του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου της Αθήνας, όπου εκκρεμούν ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις, αποχωρεί μετά τη λήξη της διετούς θητείας του ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Σπύρος Γεωγρουλέας, ο οποίος προήχθη στο βαθμό του Εφέτη. 

Οι υποψήφιοι για την θέση του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου είναι πέντε πρόεδροι Πρωτοδικών: Πρόκειται για τον τον κ. Κωνσταντίνο Σαργιώτη ανακριτή κατά της Διαφθοράς τους κυρίους Ελευθέριο Γεωργίλη και Γιάννη Παπαϊωάννου αμφότεροι πρόεδροι του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, τον κ. Δημήτριο Σκουτέρη και τέλος την κ. Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου. Οι δυο τελευταίοι δικαστές προεδρεύουν σε συγκεκριμένα τμήματα σε πολιτικά δικαστήρια.

Στο Εφετείο της Αθήνας για τη θέση του προέδρου του Τριμελούς Διεύθυνσης του Εφετείου της Αθήνας, από την οποία αποχωρεί έπειτα από δυο χρόνια θητείας ο πρόεδρος Εφετών κ. Νικόλαος Δαύρος έχει υποβληθεί μια και μοναδική υποψηφιότητα. Πρόκειται για την υποψηφιότητα του προέδρου Εφετών κ. Νικόλαου Κανελλόπουλου, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον φαίνεται να κατέρχεται στις εκλογές χωρίς αντίπαλο.

 
Top