Ένας 18χρονος Γερμανοϊρανός ο οποίος έχει ζήσει στο Μόναχο για πολύ καιρό, είναι κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με την γερμανική αστυνομία, ο δράστης του μακελειού σε εμπορικό κέντρο της βαυαρικής πρωτεύουσας το βράδυ της Παρασκευής.


Ο μακελάρης άνοιξε πυρ κατά ανύποπτων περαστικών σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα άτομα και τραυματίζοντας ακόμη δέκα, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Η αστυνομία απέρριψε τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον τρεις, τονίζοντας ότι ο 18χρονος έδρασε μόνος του, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.

Νωρίτερα, οι Αρχές είχαν βρει το πτώμα του δράστη, ο οποίος αυτοκτόνησε περίπου ένα μίλι από το σημείο που άνοιξε πυρ κατά των πολιτών.

Όσον αφορά στο κίνητρο του δράστη, η αστυνομία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, μη θέλοντας να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα για πιθανό ισλαμιστή ή νεοναζί. Η επίσημη θέση της είναι ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι έσπρωξε τον δολοφόνο σε αυτή την αποτρόπαιη πράξη.

Κάποιοι μάρτυρες  έλεγαν ότι ο δράστης, όταν πυροβολούσε, φώναζε «είμαι Γερμανός». 

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι φορούσε μπότες που φορούν νεοναζί στη Γερμανία και φώναζε «γ@μ…οι ξένοι».

Το CNN ωστόσο μετέδωσε ότι ο ένοπλος στο εμπορικό κέντρο πυροβολούσε παιδιά και φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ» («ο Θεός είναι μεγάλος»). Λίγο αργότερα ωστόσο έγινε γνωστό ότι το «Αλλάχου Ακμπάρ» το φώναζε ένας από τους ανθρώπους που έτρεχαν να σωθούν από τα πυρά του δράστη.

Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως σήμερα είναι η πέμπτη επέτειος του μακελειού στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, χωρίς ωστόσο να το συνδέουν οι Αρχές.

Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο ακροδεξιός Μπρέιβικ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίθεση με βόμβα έξω από τα κυβερνητικά γραφεία στο Όσλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο νησάκι Ουτόγια στη θερινή κατασκήνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπου άνοιξε αδιακρίτως πυρ σκοτώνοντας άλλους 69 ανθρώπους.

Στο μανιφέστο του που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο πριν τα ειδεχθή του εγκλήματα, ο 35χρονος σήμερα Μπρέιβικ δήλωνε μεταξύ άλλων ότι οι πράξεις του αποτελούν μέρος της σταυροφορίας του ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης. Καθόλη την διάρκεια της δίκης, όχι μόνο δεν δήλωσε μετανοημένος, αλλά εμφανίστηκε περήφανος για το «έργο» του.

Η δίκη του ξεκίνησε στις 16 Απριλίου 2012 και ολοκληρώθηκε, με την απολογία του, στις 22 Ιουνίου του 2012. Στις 24 Αυγούστου 2012 το Επαρχιακό Δικαστήριο του Όσλο εξέδωσε την απόφασή του σύμφωνα με την οποία ο Μπρέιβικ κρίθηκε υγιής ψυχικά και ένοχος για τη δολοφονία 77 ανθρώπων.

Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης με τη μορφή προληπτικής κράτησης, σύμφωνα με την οποία θα εκτίσει την ελάχιστη υποχρεωτική 10ετή φυλάκιση, με περαιτέρω δυνατότητα επέκτασης της κράτησης για όσο διάστημα θεωρείται «κίνδυνος για την κοινωνία», κάτι που σημαίνει πως, πιθανότατα, θα παραμείνει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.




 
Top