Μπορεί οι Αμερικάνοι να νιώθουν άσχημα που πετούν 160 δισ. δολάρια κάθε χρόνο σε τρόφιμα που δεν καταναλώνουν, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να το αλλάξουν αυτό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE στις ΗΠΑ, οι μισοί από τους συμμετέχοντες παραδέχονται ότι γνωρίζουν το πρόβλημα, ενώ το 80% εξομολογούνται ότι νιώθουν άσχημα. Βέβαια, σε ποσοστό 51% δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να μειώσουν τα τρόφιμα που πετούν στο σπίτι, ενώ το 42% των ερωτηθέντων απάντησε ότι… δεν έχει χρόνο να το σκεφτεί.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οι πιο εύποροι Αμερικανοί είναι και οι πιο απρόθυμοι να ασχοληθούν με το ζήτημα. «Πάντοτε πίστευα ότι πολλοί θεωρούν ως μια αίσθηση πολυτέλειας το να πετούν το φαγητό», σημειώνει η εμπειρογνώμονας του Αμερικανικού Συμβουλίου Προστασίας Πόρων Dana Gunders.

Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμη χειρότερα. Το γεγονός ότι λιγότεροι από το 60% αντιλαμβάνονται πόσο κακό κάνει στο περιβάλλον η απόρριψη των τροφίμων, αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό κενό στην αισθητοποίηση του κοινού, εξηγεί ο Brian Roe, συντάκτης της έκθεσης και καθηγητής στο Ohio State University που χρηματοδότησε την έρευνα. «Ο κόσμος δεν έχει κάνει τη σύνδεση ανάμεσα στην απόρριψη των τροφίμων και στις επιπτώσεις που έχει αυτή στο περιβάλλον», σημειώνει.

Το 2013, το Υπουργείο  Γεωργίας και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ξεκίνησαν την πρωτοβουλία Food Waste Challenge με στόχο να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά στη μείωση της απόρριψης τροφίμων. Παρά τις εκστρατείες αυτές, όμως, μόνο το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφωνεί ότι το πεταμένο φαγητό αποτελεί μεγάλη σπατάλη χρημάτων.

Οι ερευνητές έψαξαν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πετούν το φαγητό και διαπίστωσαν ότι το 70% των τροφίμων απορρίπτονται επειδή έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης. Το 60% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι αναγκάζονται να πετούν το φαγητό που «μπαγιατεύει» προκειμένου να τρώνε πάντοτε φρέσκα γεύματα και να χρησιμοποιούν φρέσκιες πρώτες ύλες. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα (PDF), πάντως, οι ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στις συσκευασίες είναι σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετες, καθώς δεν υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο ή εποπτεία. Για τον λόγο αυτό, τον Μάιο κατατέθηκε στις ΗΠΑ νομοσχέδιο με στόχο την τυποποίηση της συγκεκριμένης σήμανσης.

«Όταν αναλογιστείς πόσο άσχετες είναι τελικά αυτές οι ημερομηνίες με την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε, συνειδητοποιείς ότι εδώ βρίσκεται μια τεράστια ευκαιρία για βελτίωση», υπογραμμίζει η Gunders.

Η έρευνα, πάντως, έχει και θετικές ειδήσεις: υποδεικνύει μια ελαφρά αύξηση στην ευαισθητοποίηση του κοινού στην απόρριψη τροφίμων σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Ο Roe έκανε, επίσης, σύγκριση ανάμεσα στις συνήθειες των Αμερικανών. 



 
Top