Έτοιμη να επικυρώσει την επαναφορά του ιστορικού ονόματος της Κωνσταντινούπολης φέρεται να είναι η Ρωσία μετά την πρωτοβουλία του Βιτάλι Μιλόνοφ, βουλευτή της Αγίας Πετρούπολης, γνωστού και ως βασικού υποστηρικτή του νόμου εναντίον της «γκέι προπαγάνδας» σε ανηλίκους.


Ο Μιλόνοφ προτείνει να αλλάξει η ονομασία της Πόλης σε όλους τους ρωσικούς χάρτες και επίσημα εγχειρίδια και να υιοθετηθεί το «Κωνσταντινούπολη» αντί του «Ιστανμπούλ» που χρησιμοποιείται τώρα.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζητά να καθιερωθεί για την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ο όρος που ήταν σε χρήση και στην τσαρική Ρωσία.

Το ζήτημα έχει αναχθεί σε μείζον από τα ρωσικά Μ.Μ.Ε., τα οποία το μεταφράζουν και ως ένα μήνυμα της Ρωσίας προς την Άγκυρα ότι δεν αναγνωρίζει την κατοχή της άλλοτε Βασιλεύουσας από τους Τούρκους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RT μάλιστα, το οποίο εκφράζει θέσεις της ρωσικής κυβέρνησης επιστράτευσε τον εκκωφαντικό τίτλο «Να θυμάστε το Βυζάντιο», ενώ ο Μιλόνοφ θεωρείται στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, προεδρεύοντας σε πλήθος επιτροπών. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι απομένει η επικύρωση για την πρόταση του.

«Πολλοί πολίτες της χώρας μας εξακολουθούν να συνδέουν την πόλη μόνο με την ιστορία του Βυζαντίου. Πριν την επανάσταση των Μπολσεβίκων, η πόλη δεν είχε άλλο όνομα από το “Κωνσταντινούπολη” στη χώρα μας. Σήμερα, πολλά ορθόδοξα χριστιανικά κράτη, για παράδειγμα η Ελλάδα, διατηρούν αυτή την παράδοση» αναφέρει στην επιστολή του και προσθέτει. «Η επιστροφή του ιστορικού ονόματος της πόλης θα συμβόλιζε ότι η χώρα μας και οι πολίτες μας θυμούνται την τραγική μοίρα του Βυζαντίου...δεν απορρίπτουμε το σύγχρονο όνομα αλλά επίσης κρατάμε το δικαίωμά μας για ιστορική δικαιοσύνη, αν και περιορίζεται στη μορφή ενός συμβόλου».

Γενικά αποδεκτή άποψη σχετικά με την προέλευση του «Ιστανμπούλ» είναι ότι προέρχεται από το ελληνικό «εις την Πόλη», που ενισχύεται από την ύπαρξη της παραλλαγής «Istinbol» κατά την περίοδο του σουλτανάτου των Σελτζούκων. Άλλη μια εκδοχή θέλει το «Istanbul» να προέρχεται από το «Islambul», πόλη του Ισλάμ, ή το «Islambol», που τοποθετούνται κατά την περίοδο της κατάκτησης από τους Οθωμανούς. Το όνομα της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιούνταν επίσημα από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1930. Άλλαξε επισήμως όταν η Τουρκία αυτοανακηρύχθηκε δημοκρατία.

 
Top