Ποδαρικό με αυξήσεις φόρων κάνει ο Ιούνιος. Με το «καλημέρα», θα πληρώνουν όλοι υψηλότερο ΦΠΑ παντού, αλλά θα δούνε και λιγότερα λεφτά στην τσέπη οι εργαζόμενοι λόγω αύξησης της παρακράτησης. Από σήμερα αυξάνεται ο φόρος και στην μπύρα, στη συνδρομητική τηλεόραση και στα ΙΧ.


Η θερινή φοροκαταγίδα θα πλήξει όμως κυρίως τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, που θα δουν αυξήσεις έως και 50% στον ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα:


1) Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 23% στο 24% και από 16% σε 17%

Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, διόδια και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να ακριβύνουν από σήμερα.

Εκτός από το 24%, για πρώτη φορά μπαίνει και ΦΠΑ 17% (αντί 16%) στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που γλίτωσαν (έως 31.12.2016)  την κατάργηση της έκπτωσης 30% που απολάμβαναν έως πέρυσι στον ΦΠΑ.

Ωστόσο οι ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες θα ξεπερνούν το 1%-2%, λόγω … στρογγυλοποιήσεων και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

2) Τέλος ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου

Στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται:

α) από 5% σε 6% για φάρμακα και βιβλία

β) από 9% σε 13% για ΔΕΗ, νερό, νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά,  φαρμακευτικά προϊόντα, είδη και συσκευές ορθοπεδικής,  λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας , υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν κατά 3,66%, στα συγκεκριμένα 11 νησιά.

γ) από 16% σε 24%  (δηλαδή αύξηση 50%) για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9%.

3) Διπλασιάζονται οι ειδικοί φόροι στην μπύρα

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης  στην μπύρα θα αυξηθεί από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία. Οι λιανικές τιμές πώλησης της μπύρας αναμένεται να αυξηθούν έως 10%.

4) Επιβάλλεται τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση

Προβλέπεται επιβολή τέλους 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης. Έτσι, μαζί με τον αυξημένο από 23% στο 24% συντελεστή ΦΠΑ, που θα επιβληθεί και επί του τέλους 10%, οι τελικοί λογαριασμοί να αυξηθούν κατά 10,9%.

5) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών στα ΙΧ:  Ο υπολογισμός του θα γίνεται με βάση την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων.
Επιπλέον, θα πληρώνουν στο εξής τέλος ταξινόμησης και τα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

6) Αυξήσεις στις κρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Σε κάθε μισθοδοσία από τώρα και στο εξής θα διενεργούνται νέες κρατήσεις, βάσει της νέας κλίμακας εισοδήματος του 2016, που ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου.

Πριν συνέλθουν από τις αυξήσεις στις κρατήσεις του καλοκαιριού πάντως (και πριν τις άλλες αυξήσεις φόρων από 1.1.2017) τον Οκτώβριο θα αυξηθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 6-7 λεπτά το λίτρο, στις οποίες θα μπει «καπέλο» και ο αυξημένος ΦΠΑ που ισχύει από σήμερα.

 
Top