Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη δικαίωση τους από το ΣΤΕ παραχώρησαν την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση εκτέλεση της απόφασης.


Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς φορείς της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού, η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα πρέπει να επαναφέρει τις αποδοχές των ενστόλων στο ύψος Ιουλίου του 2012 αλλά και να τους καταβάλλει ως αναδρομικά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. 

«Αυτή η απόφαση προσδιορίζει το ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας και καθορίζει το ειδικό μισθολόγιο. Σήμερα κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 4307/2014 τόσο κατά το μέρος της κατά 50% αναδρομικής επιστροφής της διαφοράς των μηνιαίων αποδοχών μας από την 1/8/2012 έως 15/11/2014 όσο και κατά το μέρος της αναπροσαρμογής τους από εδώ και στο εξής», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακακος, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας Γιάννης Κατσιακας τόνισε: «Δεν πρέπει καμία κυβέρνηση να ξεχνάει το Σύνταγμα. Η απόφαση έρχεται να δικαιώσει τους αγώνες μας ενάντια στις μνημονιακές περικοπές των μισθών μας».

Από την πλευρά του το μέλος του συνδικαλιστικού οργάνου της Πυροσβεστικής, Γιώργος Μαραγκός, καλωσόρισε την απόφαση του ΣΤΕ, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμουλης ανέφερε: «παραμονές του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων βάση του νέου ασφαλιστικού ήρθε και η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου».

Σύμφωνα με τις ενώσεις των ενστόλων, η απόφαση του ΣΤΕ δεν ζητά μόνο να επιστραφούν χρήματα στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα δένει και τα χέρια της κυβέρνησης σε ότι αφορά στις νέες μισθολογικές ανακατατάξεις που θα πραγματοποιήσει στα ειδικά μισθολόγια βάση του νέου ασφαλιστικού.

Έτσι όπως ανέφεραν, θα πρέπει τα ειδικά μισθολόγια να κριθούν βάση των αποδοχών του Ιουλίου του 2012 και να έχουν μόνο ανοδικές τάσεις.

Σε αντίθεση, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Όποιος με οποιοδήποτε τέχνασμα βλάψει του πυροσβέστες, θα μας βρει μπροστά του. Το καλοκαίρι είναι κοντά, όποτε μην παίζουν κάποιο με τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι  το δεύτερο δικαστήριο που κερδίζουν τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τις περικοπές των μισθών τους. Η προηγούμενη κυβέρνηση, μετά την πρώτη δικαίωση τους, επανέφερε το 50% των μισθών που τους είχε περικόψει, δίνοντας τους ταυτόχρονα και τα αναδρομικά που τους όφειλε.

 
Top