Με την ολοκλήρωση της άσκησης "Ηνίοχος 2016" η οποία υπήρξε μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά οι πιλότοι της ΠΑ απέδειξαν για ακόμη φορά πως πραγματικά βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης όλων των υπολοίπων συναδέλφων τους απο άλλες αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως σε ότι αφορά τις ικανότητές τους.


Η Π.Α. έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου πραγματικά οι ικανότητες αυτές φαίνονται στην πράξη. Σε αυτό φαίνεται εναέριος ανεφοδιασμός αεροσκάφους F-16 από KC-135 της αμερικανικής Αεροπορίας και πτήση άλλου αεροσκάφους παρακολούθησης αναγλύφου. .

Σε ότι αφορά τον εναέριο ανεφοδιασμό το αεροσκάφος κυριολεκτικά "πιάνει" το ανεφοδιαστικό  μέσα σε δευτερόλεπτα και είναι σίγουρο ότι ο χρόνος και η ταχύτητα πρόσδεσης με το boom θα άφησε τον Αμερικανό χειριστή του άφωνο.

Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία η οποία κρατά αρκετά περισσότερο και φυσικά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι  αυτή πραγματοποιείται με την πρώτη φορά, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μαχητικά κάνουν δύο και τρεις προσπάθειες μέχρι να συνδεθούν, εξαρτωμένων βέβαια και των καιρικών συνθηκών.

Στο δεύτερο κομμάτι του βίντεο χειριστής F-16 της ΠΑ δείχνει την απαράμιλλη ικανότητά του σε πτήση χαμηλά στο έδαφος, για την ακρίβεια πολύ χαμηλά, και σε έδαφος το οποίο όχι μόνο δεν είναι «εύκολο» αλλά πρόκειται για περιοχή με ορεινούς όγκους και έντονο ανάγλυφο.

Προφανώς αυτά είναι μόνο δύο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από όσα εξελίχθηκαν στον φετινό Ηνίοχο και τα μόνο που μπορούν να βγουν στο φως της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους.  Τα υπόλοιπα απλά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν και μιλάμε για την απόδοση των Ελλήνων πιλότων σε εναέριες ασκήσεις και σενάρια μάχης 1Vs1, 2Vs2 και άλλα πιο πολύπλοκα σενάρια τα οποία εξιλεώθηκαν.

Φυσικά η άσκηση δεν είχε το χαρακτήρα της «αναμέτρησης» καθώς επρόκειτο για συνεκπαίδευση και ο σκοπός είναι η εκμάθηση νέων τακτικών μάχης και επιχειρήσεων από κοινού με διαφορετικές αεροπορικές δυνάμεις, καθώς σε αυτή ως γνωστό συμμετείχαν αμερικανικά F-15E και ισραηλινά F-16 block 40. Παρόλα αυτά η "μικρή" και "φτωχή" Ελλάς αποδεικνύει πως η Πολεμική της Αεροπορία βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο, που προκαλεί το φθόνο φίλων και εχθρών. Για αυτό ακριβώς το λόγο διάφορα κέντρα, εντός και εκτός της χώρας, ζητούν επίμονα τον αφοπλισμό της...


 
Top