Οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θα δουν την μνήμη και την συγκέντρωση τους να βελτιώνεται.


Παράλληλα οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση σοκολάτας κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά ακόμη και στην προστασία  του δέρματος από τον ήλιο.



Τώρα, ένα άλλο προφανές όφελος έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των θρεπτικών ιδιοτήτων της  σοκολάτας: Μας κάνει εξυπνότερους!



Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο γαλλικό περιοδικό Apetite, δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα  θα δουν την μνήμη και την συγκέντρωση τους να βελτιώνονται.

Ένας από τους μελετητές, ο ψυχολόγος Merrill Elias δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας στην Washington Post: «Είναι σημαντικό – αγγίζει μια σειρά γνωστικών πεδίων”.


Ο Merrill Elias άρχισε να μελετά τις νοητικές ικανότητες περισσότερων από 1.000 ατόμων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1970, αρχικά εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και της απόδοση του εγκεφάλου των ανθρώπων.

Περίπου 15 χρόνια πριν, αποφάσισε να ζητήσει από τους συμμετέχοντες του Maine Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS) να απαντήσουν σε έρευνα σχετικά με την διατροφή τους προθέτοντας μια νέα σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες τους.
Ολοκληρώνοντας  την μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2001 και του 2006, η Georgina Crichton, μια ερευνήτρια διατροφής από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας παρουσίασε μια μοναδική ευκαιρία για να εξεταστούν οι επιδράσεις της σοκολάτας στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μέγεθος δείγματος ακριβώς κάτω από 1.000.


Εξετάζοντας τις μέσες βαθμολογίες στις γνωστικές δοκιμασίες των συμμετεχόντων που έτρωγαν σοκολάτα λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και εκείνων που έτρωγαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η  κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται στενά με την ανώτερη λειτουργία του εγκεφάλου.


Όπως είπε η Georgina Crichton στην Washington Post, τα οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας  θα είχαν σαν αποτέλεσμα,  καλύτερη αντίδραση και μεγαλύτερη εγρήγορση του εγκεφάλου σε καθημερινές εργασίες.

Η εύκολη απομνημόνευση αριθμών και η συγκέντρωση στις καθημερινές υποχρεώσεις καθώς και η ενασχόληση μας με πολλά πράγματα ταυτόχρονα  είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση της σοκολάτας.


Για να δουν οι ερευνητές την επίδραση της σοκολάτας στον εγκέφαλο και στην νοημοσύνη των ανθρώπων, μελέτησαν 333 συμμετέχοντες των οποίων οι γνωστικές ικανότητες είχαν δοκιμαστεί κατά μέσο όρο 18 χρόνια πριν και  ρωτήθηκαν για το τι τρώνε.

«Η μελέτη μας σίγουρα δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει τη γνωστική ικανότητα,” είπε ο Merrill Elias.

Γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει αβέβαιο.

Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβανόλες και βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία.


Οι εν λόγω ουσίες θεωρούνται ότι βελτιώνουν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία, προστατεύοντας από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το 2014, μια μελέτη έδειξε επίσης, ότι μια διατροφή πλούσια σε κακάο αναστρέφει  την φυσική απώλεια μνήμης, που επέρχεται λόγω γήρατος.

Ωστόσο, ο Merrill Elias τόνισε ότι  δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να καταναλώνουμε απεριόριστες ποσότητες σοκολάτας όλη την εβδομάδα.

«Νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα, είναι ότι μπορείτε να τρώτε μικρές ποσότητες σοκολάτας χωρίς ενοχές στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και  υγιεινής διατροφής» πρόσθεσε.

 
Top