Τι λένε για την γκάφα με το casus belli. Πώς εξηγούν την δήλωση Νταβούτογλου ότι δήθεν αυτό που αποκαλούμε εμείς ελληνικό εναέριο χώρο ανήκει στην Τουρκία. Ούτε κουβέντα για την επιλογή να κάνουν συμφωνία για τα ραδιοτηλεοπτικά με μια χώρα που κλείνει εφημερίδες

Όλα καλά τα βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας -κι όσα άκουσε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου- κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Σμύρνη. 

«Από την πλευρά του Πρωθυπουργού υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις και ανοιχτή κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Υπήρξε επίσης ανοιχτή αναφoρά του Πρωθυπουργού στο ζήτημα του Casus belli» αναφέρεται στο σημείωμα που εστάλη πριν λίγο από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να... αυτοαποθεωθεί ο κ. Τσίπρας για όσα είπε κι έκανε στην Σμύρνη. 

Και προφανώς για τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει κανένα λάθος όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας αγνοεί από πότε ισχύει η απειλή πολέμου εναντίον της χώρας του από ένα άλλο γειτονικό κράτος. Κατά την άποψη που εξέφρασε δημοσίως ο κ. Τσίπρας το «"casus belli" είναι «κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, από τη δεκαετία του '60» και «δεν συνάδει με τις προσπάθειες για φιλία και συνεργασία».

«Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα ένα μέτρο (σ.σ. το casus belli) που αφορά ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να πείσω και τον Αχμετ γι’ αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, το «casus belli» δεν είναι «κατάλοιπο από τη δεκαετία του '60». Από το 1982 που ψηφίστηκε η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, δυνητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει οριοθετήσει χωρική θάλασσα στα 12 ναυτικά μίλια από την κοντινότερη ξηρά, την στιγμή που η Ελλάδα θεωρούσε χωρικά ύδατα της τα 6 ναυτικά μίλια. Το θέμα πήρε διαστάσεις στις 8 Ιουνίου 1995, όταν η τουρκική εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, από 6 μίλια που είναι σήμερα το εύρος της ελληνικής χωρικής θάλασσας (όπου η απόσταση από τα τουρκικά παράλια είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων). 

«Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά μέσα στην Τουρκία. Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Άγκυρα» αναφέρεται στο σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς όλοι οι πρωθυπουργοί περιτριγυρίζονται από κόλακες που τους εξυμνούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ποιος ξέρει, ίσως και να πληρώνονται για αυτές τους τις στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες. Είναι άλλο όμως να αυτοθαυμάζονται με διθυραμβικά λόγια για τα λεκτικά τους επιτεύγματα κι άλλο να αγνοούν ότι την ανάγκη περί απόσυρσης του casus belli (απειλή πολέμου) την επικαλούνται όλοι οι Έλληνες πολιτικοί που έχουν επισκεφθεί την Τουρκία τα τελευταία 20χρόνια. Σας διαβεβαιώ. Αυτή όμως η επίκληση στην ανάγκη απόσυρσης του casus belli δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα διότι οι Τούρκοι συνδέουν την απόσυρση της απειλής με την εγκατάλειψη εκ μέρους της Ελλάδας του δικαιώματος να επεκτείνει -κάποτε, κι εφόσον η ελληνική πολιτεία το αποφασίσει- τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. 

Προφανώς για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ανάξια σχολιασμού τα όσα δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου για τον εθνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μπροστά στον κ. Τσίπρα η τουρκική στρατιωτκή ηγεσία θεωρεί αυτό που εσείς αποκαλείτε δικό σας εναέριο χώρο τουρκικό εναέριο χώρο. Ο κ. Νταβούτογλου δεν είπε ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι διεθνής, αλλά ισχυρίστηκε ότι είναι τουρκικός! Απίστευτο δεν είναι;  

Κατά την άποψη του πρωθυπουργικό γραφείου όμως «οι συναντήσεις, έγιναν σε θετικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάνω σε θετική ατζέντα, ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην βάση κλίματος εμπιστοσύνης». 

Υποθέτουμε ότι για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ.Νταβούτογλου ότι θα ενταθεί η διμερής συνεργασία στα ραδιοτηλεοπτικά και μεταξύ των κρατικών πρακτορείων ειδήσεων. Περιέργως πώς, για το θέμα της στήριξης που προσέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τουρκική πλευρά την ώρα που η Άγκυρα επικρίνεται απ'όλη την διεθνή κοινότητα για το κλείσιμο της Zaman δεν περιέχεται ούτε λέξη στην σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση. 

Ίσως -ποιος ξέρει- μπορεί να κατάλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ίσως δεν είναι η ορθότερη πρακτική να αναζητούν συνεργασίες στον τομέα των Μέων Ενημέρωσης με μια χώρα η οποία επικρίνεται πως δεν σέβεται τον πλουραλισμό, ούτε και αντιλαμβάνεται ποια είναι τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την λειτουργία του Τύπου. 

Το γεγονός ότι δεν βρήκαν μια λέξη να πουν σήμερα για την συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας στο τομέα των πρακτορείων ειδήσεων και τω ραδιοτηλεοπτικών να αποτελεί έμμεση -σιωπητή- αναγνώριση του λάθους του. Διότι δεν θεωρούμε ότι πρέπει κάποιος να αμφιβάλλει πως γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου πως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κατέχει σημαίνουσα θέση σε αυτό που αποκαλείται σεβασμός στους δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές...


Διαβάστε το σημείωμα που δημοσιοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας:

«Οι συναντήσεις, έγιναν σε θετικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάνω σε θετική ατζέντα, ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην βάση κλίματος εμπιστοσύνης. 
Από την πλευρά του Πρωθυπουργού υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις και ανοιχτή κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Υπήρξε επίσης ανοιχτή αναφoρά του Πρωθυπουργού στο ζήτημα του Casus belli. 

Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά μέσα στην Τουρκία. Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Άγκυρα.

Στο πεδίο της στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, προωθήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και η υπερταχεία Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης  - Κωνσταντινούπολης. (Σιδηροδρομική Εγνατία). Επίσης αποφασίστηκε να ξαναρχίσουν οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Σε ότι αφορά το Προσφυγικό: Υπήρξε επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας. Έτσι καθιερώνεται η ταχεία και άμεση επανεισοδοχή των μεταναστών που δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, σε τουρκικό έδαφος, γεγονός σημαντικό για την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης». 

 
Top