Έγινε αυτό που γίνεται πάντα τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την «Blue Flag 2013»! Ήταν τότε που στη μεγαλύτερη  αεροπορική άσκηση  που έγινε ποτέ στο Ισραήλ , οι Έλληνες Χειριστές δίδαξαν και οι Αμερικανοί Πιλότοι ,ήταν σε ρόλο μαθητού!


Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και φέτος στην Άσκηση Ηνίοχος 2015 στην Βάση της Ανδραβίδας το γλυκό έδεσε... Η Συνεκπαίδευση των Ελλήνων και Ισραηλινών Χειριστών των Μαχητικών των Αεροποριών με κοινές αεροπορικές ασκήσεις στο Καστελόριζο έβαλε νέα όρια στις σχέσεις των Κρατών!

Σε συνέχεια της τότε Άσκησης η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με τεράστια πολεμική   πείρα πραγματοποίησε κοινές αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων [Composite Air Operations (COMAO) με την Ελληνική Πολεμική αεροπορία σε ρόλο κυνηγού και δολώματος!


Από την Τετάρτη 14 έως και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε, στο Ισραήλ, η άσκηση «Blue Flag».

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε με κλιμάκιο πέντε (5) αεροσκαφών F-16 Block 52+ και ανάλογο προσωπικό της 337Μ, το οποίο είχε μετασταθμεύσει στην Αεροπορική Βάση Ovda.


Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων [Composite Air Operations COMAO)], εναέριου ανεφοδιασμού ,καθώς και νυχτερινές αποστολές.

Στην άσκηση συμμετείχαν με αεροπορικές δυνάμεις, εκτός της Ελλάδας, οι ΗΠΑ και η Πολωνία, καθώς και πλήθος άλλων χωρών με παρατηρητές.Ενώ όλες οι μεγάλες Ισραηλινές εφημερίδες και τα δικτυακά ΜΜΕ αφιερώνουν πρωτοσέλιδα  στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία!


Η άσκηση Blue-Flag έλαβε χώρα για δεύτερη φορά μέσα στο έτος και σκοπός της ήταν η εξομοίωση ακραίων σεναρίων αεροπορικών επιχειρήσεων. Διήρκεσε δύο εβδομάδες, με σκοπό της πρώτης να είναι ο εγκλιματισμός στην αεροπορική βάση Ouvda, και η δεύτερη να περιλαμβάνει μια πολύπλοκη εκστρατεία εναντίον «εχθρικών δυνάμεων» τον ρόλο των οποίων έπαιξε η ισραηλινή μοίρα των «Flying Dragons», εξομοιώνοντας χρήση πυροβολαρχιών αντιαεροπορικών πυραύλων (SAM), φορητών αντιαεροπορικών βλημάτων (SFM) και εχθρικών μαχητικών για τους σκοπούς της άσκησης.








 
Top