Καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά την επίθεση στο Παχαλγκάμ στις 22 Απριλίου, προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία ακόμη και για πυρηνική αναμέτρηση, τώρα που η ομίχλη του πολέμου απομακρύνθηκε – κατά τα φαινόμενα – τίθενται επί τάπητος οι παράμετροι της σύρραξης.
Μια σημαντική συνιστώσα της πολεμικής αναμέτρησης Ινδίας - Πακιστάν που τελευταία στιγμή δεν γενικεύτηκε, είναι η αποτύπωση και τα συμπεράσματα σχετικά με την ισχύ οπλικών συστημάτων αιχμής, που κατασκευάζονται από τις μεγαλύτερες διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες.
Οι περισσότερες συζητήσεις προκλήθηκαν μετά την πληροφορία περί κατάρριψης ινδικού μαχητικού αεροσκάφους Rafale. Ένας ανώνυμος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε προ ημερών στο CNN ότι το Πακιστάν κατέρριψε τουλάχιστον ένα ινδικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale.
Από τότε που η Ινδία ξεκίνησε την «Επιχείρηση Sindoor» στις 7 Μαΐου και επιτέθηκε σε στρατόπεδα τρομοκρατών στο Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πολλά ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και Rafale, χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη J-10C που προμήθευσε η Κίνα.
Ακόμη και ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 11 Μαΐου, δήλωσε ότι οι απώλειες αποτελούν μέρος των πολεμικών επιχειρήσεων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί, οι ισχυρισμοί περί των καταρρίψεων, έχουν ταράξει διάφορες χώρες, που διαθέτουν ανάλογα όπλα.
Αυτό ωφελεί σαφώς την Κίνα, με Κινέζους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να ισχυρίζονται ότι τα προηγμένα αεροσκάφη τους με όπλα τελευταίας τεχνολογίας, όπως τα μαχητικά J-10 και τα βλήματα PL-15, έχουν τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των ινδικών Rafale που κατασκευάζονται από τη γαλλική Dassault. Και αν κάποιος αναρωτιέται πώς αφορούν όλα αυτά τη χώρα μας, ας αναλογιστεί πρώτον ότι η Ελλάδα διαθέτει επίσης Rafale, ενώ η Τουρκία έχει άμεση συνεργασία με το Πακιστάν και έχει προχωρήσει επανειλημμένως σε κοινές ασκήσεις.
Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης στο Newsbomb
«Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, υπάρχει εκατέρωθεν προπαγάνδα. Αυτή η αναφορά για την αερομαχία, δεν είναι απαραίτητο ότι αντανακλά την πραγματικότητα», είπε ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσηφίδης στο Newsbomb.
«Είδαμε για πρώτη φορά όπλα κινεζικής προέλευσης σε δράση. Προφανώς υπάρχουν συστήματα τώρα που πρέπει να εκτιμήσουμε», πρόσθεσε.
«Σχετικά με το βλήμα PL-15 που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε, είναι αντίστοιχο με τους πυραύλους Meteor. Σχεδιαστικά έχουν εμβέλειες που μπορεί να φτάνουν και τα 200 χλμ. Αλλά το αεροπλάνο φορέας Meteor είναι τα Gripen, Rafale, Eurofighter, και κανένα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του πυραύλου με δικά του μέσα. Το ραντάρ αυτών των μαχητικών δεν μπορούν να στοχοποιήσουν σε τέτοιες αποστάσεις», είπε τονίζοντας το θέμα της εμβέλειας.
«Μπορεί να ήταν μια τυχαία βολή. Το αντίστοιχο είδαμε στο παρελθόν στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν πολύ μεγάλη τύχη αλλά και συνιστώσες ενέδρας. Ήταν συνθήκες και τύχη», πρόσθεσε ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης.
«Η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει τρόπος ανάμεσα σε μαχητικά το ένα να περάσει τον έλεγχο βλήματος σε άλλο. Έχεις δύο ζεύγη αεροσκαφών, το ένα είναι κοντύτερα στο στόχο, εκτοξεύει το βλήμα, και καταδεικνύει τον στόχο από άλλο αεροπλάνο το οποίο μπορεί να μην είναι καν μαχητικό, μπορεί να είναι Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου», εξήγησε.
Τι θα μπορούσε να συμβεί στο Αιγαίο
Αναφορικά με ένα ανάλογο σενάριο στο Αιγαίο ο έμπειρος αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης εξηγεί στο Newsbomb: «Δεν είναι αντίστοιχο περιβάλλον. Οι Τούρκοι δεν έχουν τέτοιο σύστημα, τέτοιας εμβέλειας πύραυλο. Αλλά δεν είναι και απαραίτητο γιατί το Αιγαίο είναι μικρό θέατρο επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει αντιστοιχία, αλλά το μεγαλύτερο μάθημα στην περίπτωση της κατάρριψης του Rafale είναι τα μαχητικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Υπάρχει η θεωρία, που είναι πραγματικότητα, ότι το F-35 δεν είναι επιλέξιμος στόχος. Αλλά το μάθημα είναι ότι τα μαχητικά τέταρτης γενιάς όπως τα Rafale, Gripen, Eurofighter, είναι ευάλωτα».
Ο κ. Καραϊωσηφίδης ωστόσο εστιάζει σε μια μικρή λεπτομέρεια: «Ένα σύστημα αντιμέτρων δεν μπορεί να λειτουργεί συνεχώς, γιατί αφενός προδίδεις τη θέση σου και δεύτερον όσο έχεις ανοιχτό το δικό σου σύστημα αντιμέτρων υποβιβάζεις τις δυνατότητες του δικού σου ραντάρ. Άρα λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει κατηγοριοποίηση σε άμεση απειλή».
Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή το βασικό συμπέρασμα είναι ότι: «Προφανώς τα μαχητικά τέταρτης γενιάς μπορεί να καταρριφθούν».
Ωστόσο επιστρέφοντας στα «δικά μας» υπογραμμίζει ότι «το επίπεδο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πολύ υψηλό. Κι έχουμε τις δικές μας τακτικές προσαρμοσμένες στις απειλές που έχουμε απέναντι μας. Βασιζόμαστε στην εκπαίδευση»
Καταλήγοντας ο κ. Καραϊωσηφίδης προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να ανησυχούμε στο μέλλον».
Ο πόλεμος των προμηθευτών
Σύμφωνα με το EurAsian Times, η Ινδία, η οποία στο παρελθόν εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες όπλων, μείωσε τις εισαγωγές στο 36%, βασιζόμενη σε δυτικούς εταίρους, ιδίως τη Γαλλία (33%), το Ισραήλ (13%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (10%).
Αντιθέτως, το Πακιστάν σήμερα εξαρτάται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των εισαγωγών όπλων του από την Κίνα, αλλά απολαμβάνει επίσης την υποστήριξη της Τουρκίας, όπως έχουν επισημάνει ακόμη και τα ίδια τα ινδικά μέσα ενημέρωσης. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν, επομένως, ότι οι σημερινές συγκρούσεις από την Ινδία αποτελούν επίσης μια προσπάθεια του Δελχί να δοκιμάσει τα δικά του όπλα έναντι εκείνων του Πακιστάν.
Η αξιολόγηση των κινεζικών μαχητικών
Πολλές χώρες πρέπει να παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις συγκρούσεις στη Νότια Ασία, κυρίως για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού κινεζικής προέλευσης που χρησιμοποίησε το Πακιστάν. Αυτό περιλαμβάνει χώρες που θεωρούν την Κίνα άμεση απειλή, με την Ταϊβάν να βρίσκεται πιθανώς στην κορυφή της λίστας.
Ο υποστράτηγος (ε.α) Shuai Huamin του ταϊβανέζικου στρατού δήλωσε, σύμφωνα με κινέζους μπλόγκερς που ασχολούνται με αμυτνικά θέματα, ότι τα μαχητικά της ινδικής πολεμικής αεροπορίας IAF, όπως τα MiG-29, Su-30 και Rafale, ήταν πιο προηγμένα από τα Mirage 2000 που χρησιμοποιεί η ταϊβανέζικη πολεμική αεροπορία.
«Η Ταϊβανέζικη Πολεμική Αεροπορία πρέπει να είναι σε εγρήγορση, επειδή το Rafale είναι το μοντέλο που θα διαδεχθεί το τρέχον Mirage 2000», ανέφερε σε πρόγραμμα του Zhongtian News Station.
Μέρος των Κινέζων χρηστών του διαδικτύου και των μπλόγκερς ανέφεραν επίσης ότι ορισμένοι εμπειρογνώμονες του νησιού ανησυχούν για το πώς τα παλαιωμένα Mirage 2000-5 που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία Ταϊβάν, θα αντέξουν έναντι των προηγμένων κινεζικών J-10C σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ταϊβάν δεν έχει σχολιάσει τις ισχυρισμούς του Πακιστάν. Ωστόσο, αν τα J-10C, εξοπλισμένα με πυραύλους μακράς εμβέλειας PL-15E, όντως κατέρριψαν τα Rafale και άλλα ινδικά μαχητικά, αυτό θα ήταν πολύ ανησυχητικό για την Ταϊβάν, η οποία θα αναγκαστεί να αξιολογήσει την επιβιωσιμότητα των μαχητικών της έναντι των κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών, ειδικά των J-20.
Γνωρίζοντας τα μειονεκτήματα του Mirage 2000, η Ταϊβάν βρίσκεται επί του παρόντος σε διαδικασία απόκτησης 66 F-16 Viper (σ.σ. διαθέτει και η Ελλάδα), της πιο προηγμένης έκδοσης του μαχητικού αεροσκάφους από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ενώ το F-16V μπορεί να ανταγωνιστεί το J-10C, είναι απίθανο να ξεπεράσει τα μαχητικά πέμπτης γενιάς J-20.
Επιπλέον, τα Mirage 2000 έχουν περιορισμένη δυνατότητα ενσωμάτωσης με τα F-16V λόγω διαφορών στην αεροναυτική ηλεκτρονική, στα συστήματα δεδομένων και στην αρχιτεκτονική διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της Ταϊβάν, γεγονός που δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες.
Στο άρθρο – ανάλυση του το EurAsian Times καταλήγει σημειώνοντας ότι προς το παρόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι πρόσφατες αναφορές για πιθανή κατάρριψη ινδικών αεροσκαφών από κινέζικα J-10 κατασκευασμένα στην Κίνα αποτελούν ένα σήμα συναγερμού για την Ταϊβάν και τη Δύση!
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.