Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στην Κρήτη η κηδεία του Μανώλη Λιδάκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά κι αποχαιρέτησε τον δημοφιλή καλλιτέχνη,με τραγούδια του εν μέσω χειροκροτημάτων.
Ειδικότερα, συγκινητικές στιγμές καταγράφηκαν όταν κατά την αποχώρηση της σορού από την εκκλησία τραγούδησαν το «Άστρα μη με μαλώνετε».
Τραγικές φιγούρες η οικογένεια του Μανώλη Λιδάκη που έχασαν ξαφνικά τον δικό τους άνθρωπο. Οπως αναφέρει το newshub.gr μόλις η σορός του αγαπημένου τραγουδιστή έφτασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «Αθάνατος».
Όπως αναφέρει το neakriti.gr στο Ηράκλειο για να τον αποχαιρετήσουν βρίσκονται η Χαρούλα Αλεξίου, η Γλυκερία αλλά και ο Μάριος Φραγκούλης, άνθρωποι που ήταν δίπλα του καλλιτεχνικά και με τους οποίους είχε συνεργαστεί σε αξέχαστα τραγούδια.
Το 1988 υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Sony Music, οπότε και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής, ειδικά με τον δίσκο του "Ούτε Που Ρώτησα" (1990). Τα επόμενα χρόνια ακολουθεί πληθώρα συνεργασιών και κυκλοφορίες δίσκων με μεγάλη απήχηση στο κοινό, οι οποίοι τον καθιέρωσαν ως έναν εκπρόσωπο του λεγόμενου μοντέρνου έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού.
Ο Μανώλης Λιδάκης καταπιάστηκε και με την κρητική μουσική, διασκευάζοντας διάφορα παλιά ριζίτικα και άλλα κρητικά τραγούδια (π.χ. δίσκος "Κόκκινο Ακρογιάλι"). Ο ίδιος είχε επίσης δηλώσει ότι είχε επηρεαστεί από τραγουδιστές όπως ο Ξυλούρης, ο Μπαξεβάνης, ο Αηδονίδης, ο Καζαντζίδης, ο Μπιθικώτσης, αλλά και η Μοσχολιού, η Χαρούλα Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη.
Τον Ιούνιο του 2001 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Υλικό Ονείρων", στο οποίο συνεργάστηκε με τους Γιώργο Ανδρέου, Λάκη Λαζόπουλο, Κώστα Λειβαδά, Σωκράτη Μάλαμα και Άλκη Αλκαίο. Το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο του στο άλμπουμ είναι ένα ντουέτο του Λιδάκη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου (είχαν συνεργαστεί ξανά το 2002 σε μουσικές εμφανίσεις στη "Σφεντόνα"), εμπνευσμένο από την Τρικυμία του Σαίξπηρ.
Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε "Το Κλειδί", άλμπουμ με τραγούδια καταξιωμένων δημιουργών, όπως οι συνθέτες Τάκης Μπουρμάς, Χρήστος Νικολόπουλος, Ηρακλής Βαβάτσικας, Ορφέας Περίδης, Σόφη Παππά, Χρήστος Τσιαμούλης, Μανώλης Καραντίνης, Στέργιος Γαργάλας και οι στιχουργοί Θοδωρής Γκόνης, Λίνα Δημοπούλου, Σοφία Θωμοπούλου. Το καλοκαίρι του 2005 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Οσα σου 'χω πει", με παλιότερες επιτυχίες του, τέσσερα νέα τραγούδια και ένα DVD.
Το 2007 κυκλοφόρησε το "Αυστηρώς Λαϊκόν", όπου ερμήνευσε αγαπημένα κλασικά λαϊκά τραγούδια μεγάλων δημιουργών, όπως οι Bασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Νικολόπουλος, Αντώνης Ρεπάνης κ.ά.
Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, σε μουσικές εμφανίσεις αφιερωμένες στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν ο δίσκος "4 Θεατρικοί Μύθοι", με τις μουσικές του Χατζιδάκι για τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα, το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Καμπανέλλη, τον "Καπετάν Μιχάλη" του Νίκου Καζαντζάκη και τον "Κύκλο με την Κιμωλία" του Μπρεχτ.
Το 2008 άλλαξε δισκογραφική εταιρεία και υπέγραψε συμβόλαιο με τη Legend. Την ίδια χρονικά, συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Μπάμπη Στόκα στο Κέντρο Αθηνών.
Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε στις αρχές του 2009, με τίτλο "Μη μου γκρεμίζεις το όνειρο", όπου συνεργάστηκε με τον Παντελή Θαλασσινό. Το 2024 ο Μανώλης Λιδάκης τραγούδησε το "Ρήγμα" σε στίχους Μάνου Τσιλιμίδη και μουσική Σωκράτη Μάλαμα.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.