Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να συμβεί στο ανθρώπινο σώμα αν παραμείνει για μήνες στο διάστημα;
Ο μεγαλύτερος χρόνος που έχει περάσει ποτέ άνθρωπος στο διάστημα ήταν 437 ημέρες, με το ρεκόρ να ανήκει στον Ρώσο κοσμοναύτη Valeri Polyakov, ενώ το αμερικανικό ρεκόρ ανήκει στον αστροναύτη Frank Rubio, ο οποίος επέστρεψε στη Γη μετά από 371 ημέρες μεταξύ 2022 και 2023.
Όταν τόσο ο Polyakov όσο και ο Rubio επέστρεψαν κατάφεραν να επιστρέψουν στον πλανήτη μας και οι δύο παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές στο σώμα τους.
Μια άλλη αξιοσημείωτη περίπτωση ήταν αυτή της Αμερικανίδας αστροναύτη Heidemarie Stefanyshyn-Piper, η οποία λιποθύμησε κατά τη διάρκεια μιας τελετής υποδοχής στην πατρίδα της το 2006.
Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, η απάντηση βρίσκεται στη σημασία της βαρύτητας.
Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές που θα παρατηρήσουν οι αστροναύτες που επιστρέφουν είναι η απώλεια μυϊκής μάζας, με το BBC να αναφέρει ότι οι διαστημικές αποστολές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών μπορεί να οδηγήσουν τους αστροναύτες να χάσουν έως και 30% της μυϊκής και οστικής τους μάζας.
Χωρίς βαρύτητα, οι αστροναύτες δεν έχουν ανάγκη να χρησιμοποιούν τους μύες τους για δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η ορθοστασία ή η ανύψωση βαρέων αντικειμένων, με αποτέλεσμα να προκαλείται ατροφία στο σώμα τους.
Η NASA πρόσθεσε επίσης ότι τα οστά που φέρουν βάρος χάνουν κατά μέσο όρο «1% έως 1,5% της ορυκτής πυκνότητας ανά μήνα κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης».
Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποτελεί έκπληξη γιατί ένας αστροναύτης που επιστρέφει θα αισθάνεται ασταθής στα πόδια του.
Οι αλλαγές στο σώμα δεν τελειώνουν ούτε εκεί, με τις ιατρικές εκτιμήσεις που ελήφθησαν από τον επιστρέφοντα αστροναύτη Scott Kelly έδειξαν επίσης μείωση της ταχύτητας και της ακρίβειας των γνωστικών του επιδόσεων, αλλαγή στα βακτήρια του εντέρου, απώλεια βάρους και πιθανή βλάβη του DNA από την έκθεση στην ακτινοβολία.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.