0
Μεγάλο θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο αποτελεί η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. 

Στις λίστες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα κινητά με την μικρότερη δυνατή ακτινοβολία άρα και τα πιο υγιή κινητά που κυκλοφορούν.

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και ο ρυθμός απορρόφησης της από τον ανθρώπινο οργανισμό διεθνώς έχει επικρατήσει να ονομάζεται «δείκτης SAR» και μετράται στα κινητά σε watt ανά κιλό ή watt ανά γραμμάριο (watt/kg ή watt/gr). Δεδομένου ότι το κινητό σας τηλέφωνο έρχεται σε επαφή τόσο με το κυρίως σώμα αλλά και το κεφάλι μας, έχει επικρατήσει να υπάρχει ξεχωριστή μέτρηση για το σώμα και το κεφάλι.

Η Ευρωπαϊκή ένωση και κατ’ επέκταση η Ελλάδα έχουν υιοθετήσει μέγιστες επιτρεπτές τιμές του δείκτη SAR, όπως παρουσιάζονται παρακάτω:

0.08 W / kg για ολόκληρο το σώμα.
2 W / kg για τμήμα του σώματος (για παράδειγμα το κεφάλι).
Οι τιμές SAR υπολογίζονται ως μέση τιμή σε μάζα 10 gr συνεχούς ιστού και για διάστημα μέτρησης 6 min. Σύμφωνα με τα παραπάνω όλες οι συσκευές κινητών τηλεφώνων που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, θα πρέπει να πληρούν τις μέγιστες επιτρεπτές τιμές που έχουν ορισθεί.

Ποια μέτρηση ορίζει τον δείκτη SAR

Οι τιμές που αναφέρουν οι κατασκευαστές είναι αποτέλεσμα προκαθορισμένης διαδικασίας μέτρησης. Για την μέτρηση οι συσκευές κινητών τηλεφώνων ρυθμίζονται να εκπέμπουν στα μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα ακτινοβολίας και σε διαφορετική απόσταση από το ανθρώπινο σώμα ή τον εγκέφαλο μας.

Από το σύνολο των μετρήσεων τον δείκτη SAR κάθε κινητού τηλεφώνου ορίζει η πιο μεγάλη μέτρηση. Τι ουσιαστικά σημαίνει όμως αυτό, ότι αν για παράδειγμα στο σύνολο 10 π.χ μετρήσεων σε οριακές συνθήκες σήματος και απόστασης έχουμε δείκτη SAR 0,27 W / kg, σημαίνει ότι σε φυσιολογικές συνθήκες οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας θα είναι πολύ χαμηλότερες.

O δείκτης SAR των κινητών τηλεφώνων επηρεάζεται από δύο βασικούς παράγοντες που εύκολα μπορείτε όλοι σας να αντιληφθείτε. Ο πρώτος βασικός παράγοντας είναι η ποιότητα του δικτύου που χρησιμοποιούμε, καθώς όσο ισχυρότερο είναι το σήμα του δικτύου μας τόσο μικρότερη είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή σας.

Επίσης η τιμή του δείκτη SAR επηρεάζεται από την απόσταση και την θέση του κινητού σας από το ανθρώπινο σώμα. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ισχύει ο κανόνας του αντιστρόφου του τετραγώνου, που σημαίνει ότι αυξάνοντας την απόσταση κατά το διπλάσιο μειώνουμε την τιμή του δείκτη SAR στο ένα τέταρτο.

Τα 20 κινητά που εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία SAR


Τα 20 κινητά που εκπέμπουν τη λιγότερη ακτινοβολία SAR


Ο δείκτης SAR και η αγορά κινητού

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και επίδραση της στην υγεία του ανθρώπου έχει απασχολήσει από πολύ παλιά την επιστήμη, χωρίς έως τώρα να έχουμε συγκεκριμένες μελέτες που να μας επιβεβαιώνουν την επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό.


Ωστόσο για την προστασία μας έχουν ορισθεί επίπεδα ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με τα όρια εκπομπών που έχουν μετρηθεί και υπάρχει το ενδεχόμενο σε ιδιαίτερα υψήλα επίπεδα να επηρεάζουν τον ανθρώπινο ιστό. 

Επιπρόσθετα ο δείκτης SAR στα κινητά τηλέφωνα αντικατοπτρίζει την μεγαλύτερη μέτρηση της κάθε συσκευής στις πιο δύσκολες συνθήκες από άποψη απόστασης και ποιότητας δικτύου, που σημαίνει ότι στην καθημερινή μας χρήση ο δείκτης SAR θα είναι πολύ μικρότερος και ίσως μικρότερος και από συσκευές με καλύτερο δείκτη SAR από τη συσκευή σας. 

Άρα η αγορά του κινητού σας τηλεφώνου δεν θα πρέπει να γίνεται με κριτήριο τον δείκτη SAR, θα πρέπει απλά να επιβεβαιώνεται ότι η συσκευή της επιλογής σας είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή ένωση και ότι έχει την έγκριση της εποπτεύουσας αρχής.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top