0
Κομμάτια ενός πολύ σπάνιου μετεωρίτη βρέθηκαν τελικά στην Γη. Ο διαστημικός βράχος που χτύπησε τον πλανήτη μας μελετήθηκε και βρέθηκε ότι ήταν ένας πολύ σπάνιος τύπος πετρώματος, ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται για κομμάτια του πλανήτη Ερμή.

Τα ξημερώματα της 21ης Ιανουαρίου, ο αστεροειδής 2024 BX1 πέρασε μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης και πάνω από την Γερμανία. Υπερθερμάνθηκε και διαλύθηκε περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Βερολίνου. 


Αυτή ήταν η όγδοη φορά που υπήρξε προειδοποίηση ότι ένας αστεροειδής θα χτυπήσει τον πλανήτη μας. Σε αυτή την περίπτωση δόθηκε μια σπάνια προειδοποίηση 95 λεπτών.

Έτσι υπήρξε ένα επιστημονικό κυνήγι για πιθανά κομμάτια του μετεωρίτη. Γρήγορα εντοπίστηκε μέρος του και αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σπάνιο εύρημα. Ερευνητές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο ανακάλυψαν αρχικά τον μετεωρίτη σε μέγεθος καρυδιού σε ένα χωράφι στην πόλη Ρίμπεκ, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βερολίνου.

Τι έδειξε η ανάλυση του διαστημικού βράχου

Η ανάλυση του διαστημικού βράχου υποδηλώνει ότι ανήκει στη σπάνια ομάδα αχονδριτών που είναι γνωστοί ως αυβρίτες. Υπάρχουν μόνο 87 γνωστά δείγματα αυτού του τύπου μετεωρίτη από μόλις 17 τοποθεσίες παγκοσμίως.

«Με βάση μια σύγκριση με την πτώση του Aubrés, μπορέσαμε να κάνουμε μια χονδρική ταξινόμηση των μετεωριτών του Ρίμπεκ σχετικά γρήγορα», δήλωσε ο Αnsgar Greshake, επιστημονικός επικεφαλής της Συλλογής Μετεωριτών του μουσείου. Και συνέχισε: «Αυτό υπογραμμίζει την τεράστια σημασία των επιστημονικών συλλογών για την έρευνα. Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο υλικό από έντεκα παρατηρούμενες πτώσεις αυβριτών σε συλλογές σε όλο τον κόσμο».

Ένα από τα δείγματα του μετεωρίτη που έπεσε στην Γερμανία. Πηγή: Laura Kranich

Οι αυβρίτες φαίνονται πολύ διαφορετικοί από τους άλλους μετεωρίτες. Είναι τυπικά ανοιχτόχρωμοι. Αν έχουν κρούστα από την σύντηξη τότε είναι καφετί χρώματος. Η διαφορά αυτή προέρχεται από την ιδιόμορφη σύνθεσή τους. Η ομάδα έχει βρει τώρα 20 δείγματα μετεωριτών, η ανάλυση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ηλεκτρονικοί μικροανιχνευτές που επεξεργάστηκαν το πρώτο δείγμα αποκάλυψαν την «συγγένεια» με τους αυβρίτες.

«Οι αυβρίτες μοιάζουν περισσότερο με γκριζωπό γρανίτη και αποτελούνται κυρίως από πυριτικό μαγνήσιο ενστατίτη και φορστερίτη», εξήγησε ο Christopher Hamann, ο οποίος συμμετείχε στην αρχική ταξινόμηση του μετεωρίτη και είναι μέλος του τμήματος Ηλιακού Συστήματος, Επιπτώσεων και Μετεωριτών του μουσείου.

Γιατί είναι σπάνιος αυτός ο μετεωρίτης

«Περιέχει ελάχιστο σίδηρο και η κρούστα από την σύντηξη- ένα λεπτό, ενδεικτικό στρώμα λιωμένων μετεωριτών- που επιτρέπει την ταυτοποίησή τους, φαίνεται εντελώς διαφορετική από αυτή των περισσότερων μετεωριτών. Επομένως, οι αυβρίτες είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε περιοχές», τόνισε ο Christopher Hamann.

Οι περίεργες δομές που παρατηρούνται στους αυβρίτες υποδηλώνουν ότι το αρχικό σώμα τους έχει μία μυστηριώδη ιστορία. Αν και δεν γνωρίζουν ακριβώς την αρχική σύνθεση τους οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι αυβρίτες ανήκουν στους αστεροειδείς τύπου Ε, που βρίσκονται στην εσωτερική ζώνη αστεροειδών του Ηλιακού Συστήματος που πιστεύεται ότι έχουν επιφάνειες από αχονδρίτη.

Επίσης τα κομμάτια του διαστημικού βράχου που βρέθηκαν στην Γερμανία ενδέχεται να αποκόπηκαν από ένα αντικείμενο κοντά στη Γη, το 3103 Eger, το οποίο είναι επίσης τύπου Ε και πλησιάζει την Γη. Μια άλλη επιστημονική υπόθεση είναι ότι πρόκειται για κομμάτια ενός άλλου πλανήτη, του Ερμή.

Τα δείγματα υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Ονοματολογίας της Εταιρείας Μετεωριτών στις 2 Φεβρουαρίου για εξέταση και επιβεβαίωση. Τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για αυτούς τους σπάνιους τύπους μετεωριτών.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top