0
Έχετε αναρωτηθεί πότε μπορείτε να οδηγήσετε με ασφάλεια μετά την κατανάλωση αλκοόλ;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη, καθώς διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά όπως το φύλο (οι γυναίκες έχουν γενικά χαμηλότερη ανοχή στο αλκοόλ), το σωματικό βάρος, η ηλικία, η φυσική κατάσταση, η υγεία, η διατροφή και η φυλή (πολλοί Ασιάτες έχουν μια γενετική μετάλλαξη που αναγκάζει το σώμα τους να παράγει μια ανενεργή μορφή του ενζύμου ALDH2, κλειδί στο μεταβολισμό του αλκοόλ).

Εάν υποθέσουμε ότι το σώμα ενός ενήλικου υγιούς άνδρα μπορεί να απορροφήσει περίπου 0,1  γρ. καθαρού αλκοόλ ανά κιλό σωματικού βάρους μέσα σε μια ώρα, μεταφράζεται στο ότι για έναν άνδρα 80 κιλών θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα για να απορροφήσει μια μικρή μπύρα.

Το αλκοόλ «καίγεται» σχεδόν εξ ολοκλήρου από το συκώτι, το οποίο λειτουργεί με τον δικό του σταθερό ρυθμό. Και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει ταχύτερα. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το αν καθόμαστε ή χορεύουμε, εάν παίρνουμε έναν υπνάκο μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή πηγαίνουμε για μια μεγάλη βόλτα στον καθαρό αέρα – το αλκοόλ στο αίμα δεν θα μειωθεί γρηγορότερα εξαιτίας αυτού. Το σημαντικότερο είναι ο χρόνος.

Πολλές φορές θα ακούσετε διάφορες συμβουλές που αναφέρουν ότι με δύο ώρες παύση μεταξύ ποτηριών με βότκα ή μία ώρα για ένα ποτήρι κρασί, το αλκοόλ θα έχει εξαφανιστεί από τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πρόκειται για μύθους. Ειδικά όταν πρόκειται για πολύωρες εκδηλώσεις και πάρτι όπου μπορεί να χάσετε εύκολα το μέτρημα.

Κατά τη γνώμη μας, ένας συνετός και υπεύθυνος οδηγός δεν καταναλώσει καθόλου αλκοόλ. Και η αλήθεια είναι ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να γυρίσει τους οικείους στο σπίτι με ασφάλεια. Εάν όμως έχετε καταναλώσει αλκοόλ, προτιμήστε να κινηθείτε με ταξί.

Ας δούμε όμως πόση ώρα χρειάζονται τρεις τύποι αλκοολούχων ποτών για να απορροφηθούν από τον οργανισμό ενός άνδρα με καλή φυσική κατάσταση:

Λευκό κρασί (13,5% αλκοόλ)

1 ποτήρι: 3,5 ώρες
2 ποτήρια:7 ώρες
3 ποτήρια: 10,5 ώρες
4 ποτήρια: 14 ώρες
5 ποτήρια: 17,5 ώρες

Ισχυρά αλκοολούχα (40% αλκοόλ)

1 ποτήρι: 1,5 ώρες
2 ποτήρια: 3 ώρες
3 ποτήρια: 4,5 ώρες
4 ποτήρια: 6 ώρες
5 ποτήρια: 7,5 ώρες

Μπύρα (5% αλκοόλ)

1 ποτήρι: 2,5 ώρες
2 ποτήρια: 5 ώρες
3 ποτήρια: 7,5 ώρες
4 ποτήρια: 10 ώρες
5 ποτήρια: 12,5 ώρες

Σημειώστε πως το λευκό κρασί εμφανίζεται με μεγαλύτερα διαστήματα απορρόφησης, καθώς η δοσολογία αφορά μεγαλύτερη ποσότητα έναντι ενός ισχυρού αλκοολούχου ποτού.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top