0
Το 2002, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης ανακάλυψαν την παρουσία ακρυλαμιδίου (ΑΑ) σε επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά, σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία, όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα καθώς και τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων (στα στάδια που περιλαμβάνει θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία). 


Αυτή η ουσία έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Ως απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει συστάσεις και καθοδήγηση προς τη βιομηχανία τροφίμων για την προώθηση καλών πρακτικών παραγωγής για την ελαχιστοποίηση του σχηματισμού ΑΑ. 

Αυτές οι προσπάθειες έθεσαν τα θεμέλια για τα ολοκληρωμένα μέτρα στον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2158. Εντός του 2023 αναμενόταν να αυστηροποιηθεί με αναπροσαρμογή των κριτηρίων αναφοράς, νέα μέγιστα επίπεδα, νέα προϊόντα προς παρακολούθηση καθώς και αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει θεσμοθετηθεί νέος κανονισμός.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Food Control παρακολούθησε τα επίπεδα ΑΑ σε δείγματα από 12 επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής. Τα αναφερόμενα δεδομένα αφορούν συνολικά 15.674 δείγματα τροφίμων που συλλέχθηκαν από 390 διαφορετικούς παραγωγούς τροφίμων μεταξύ 2020 και 2022 και αναλύθηκαν πριν από την εμπορευματοποίηση. Αναλύθηκαν τηγανητά προϊόντα πατάτας, πατατάκια και σνακ από πατάτες, ψωμί, δημητριακά πρωινού, μπισκότα, κράκερ, καφές και, βρεφικές τροφές.

Χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης καταγράφηκαν για τις περισσότερες κατηγορίες τροφίμων. Τα προϊόντα με βάση την πατάτα και ο καφές βρέθηκαν να είναι οι κύριες πηγές έκθεσης σε ΑΑ. Πιο συγκεκριμένα τα μέσα  επίπεδα ΑΑ που μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη είναι γενικά χαμηλότερα από εκείνα που αναφέρονται στη γνώμη της EFSA, εκτός από την κατηγορία «Πατατάκια και σνακ πατάτας» που έχουν σημαντικά υψηλότερες τιμές: 35% υψηλότερες από την ΕΚ και 70% υψηλότερες από την FA. 

Η συγκεκριμένη σύγκριση με τα δεδομένα της ΕΕ για τον «Ψητό καφέ (ξηρός)» και τα «Μπισκότα και γκοφρέτες» παρουσιάζουν αύξηση 11% και 9% αντίστοιχα.  Ωστόσο, η διάμεση τιμή για τις «επεξεργασμένες παιδικές τροφές με βάση τα δημητριακά» είναι σημαντικά χαμηλότερη τόσο από την τιμή EC (−80%) όσο και από την τιμή FA (−82%).

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top