0
Κάθετη ήταν η αντίδραση των στρατιωτικών στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ σε ότι αφορά την εμπλοκή τους σε αποστολές που είναι αρμοδιότητας της Πολιτικής Προστασίας και αποδιοργανώνουν το στράτευμα από την κύρια αποστολή του που είναι η άμυνα της χώρας, ενώ τους ανέθεσαν να μαζέψουν τα νεκρά ζώα από τον κάμπο της Θεσσαλίας χωρίς να έχουν ειδίκευση και χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις που ορίζει η νομοθεσία.   

Συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) σε επιστολή της καταγγέλλει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών «που έχει οδηγήσει στο να κληθούν για να την καλύψουν Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι δεν έχουν καμία ειδίκευση, δουλεύοντας μάλιστα σε ένα τοξικό και επιβαρυμένο περιβάλλον».


Συγκεκριμένα τονίζει ότι «Κλήθηκαν δηλαδή οι Έλληνες Στρατιωτικοί να συμμετέχουν σε εργασίες οι οποίες εκφεύγουν τελείως των καθηκόντων τους προκειμένου να καλύψουν για άλλη μια φορά, την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, εργαζόμενοι σε ένα άκρως τοξικό και επιβαρυμένο περιβάλλον καθιστώντας τους για άλλη μια φορά, βοηθητικό προσωπικό έτερων Υπουργείων».

Μάλιστα αναφέρει επί λέξει ότι απαιτούν να σταματήσει η εμπλοκή τους και η η προσβολή της αξιοπρέπειάς τους από την κυβέρνηση: «Απαιτούμε και σε αυτήν την περίπτωση την διακοπή κάθε κατάστασης που μας εκθέτει σε περιττούς κινδύνους και για άλλη μια φορά ζητάμε να υπερασπιστείτε την αξιοπρέπεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ολόκληρη η επιστολή προς την κυβέρνηση και την Βουλή:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί

1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και την εξέλιξη των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα κυρίως ως επακόλουθα των φονικών πλημμυρών, από τη θεομηνία DANIEL, που έπληξαν την περιοχή.

2. Από την πρώτη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν ενεργά και προσφέρουν τα μέγιστα προκειμένου να βοηθήσουν τους πληγέντες κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών της Λάρισας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και του Βόλου και αποδεδειγμένα, όπως όλη η Ελλάδα παρακολουθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες, υπερβάλουν εαυτό για τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό των συνανθρώπων μας. Τους χρωστάμε την πιο βαθιά μας εκτίμηση και αλληλεγγύη και τους ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες τους.

3. Παρά λοιπόν την προσφορά αλληλεγγύης και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν όλες αυτές τις ημέρες, όπως ενημερωνόμαστε και από σχετική επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ), οι συνάδελφοι μας διατάχθηκαν να εκτελέσουν αποκομιδή νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές χωρίς να διαθέτουν καμία ειδίκευση και χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις όπως ορίζει σαφώς η νομοθεσία.

Περιοχές για τις οποίες το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας της χώρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που διατρέχουν άπαντες όσοι πλησιάζουν αυτές, λόγω της σοβαρής μόλυνσης που επικρατεί από την αποσύνθεση των χιλιάδων νεκρών ζώων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι έχει απαγορευτεί η χρήση του νερού από τα δίκτυα ύδρευσης όχι μόνο για πόση αλλά και για την προσωπική υγιεινή, το μπάνιο, πλύσιμο ρούχων και μαγειρικών σκευών και γενικά για οποιαδήποτε χρήση.

Δυσάρεστη δε εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι οι συνάδελφοι μας κλήθηκαν να μετακινηθούν από τις Μονάδες τους λαμβάνοντας ως ενημέρωση ότι θα συμμετέχουν στην εφαρμογή του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», αλλά φτάνοντας στο χώρο του κτηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, τους ανακοινώθηκε ότι η αποστολή τους είναι η αποκομιδή των νεκρών ζώων δείχνοντας έτσι την απαξία και την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται από θεσμικούς φορείς σημαντικά γεγονότα στη χώρα μας.

Κλήθηκαν δηλαδή οι Έλληνες Στρατιωτικοί να συμμετέχουν σε εργασίες οι οποίες εκφεύγουν τελείως των καθηκόντων τους προκειμένου να καλύψουν για άλλη μια φορά, την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, εργαζόμενοι σε ένα άκρως τοξικό και επιβεβαρυμένο περιβάλλον καθιστώντας τους για άλλη μια φορά, βοηθητικό προσωπικό έτερων Υπουργείων.

4. Με βαθιά λοιπόν την ανησυχία για την προστασία της υγείας και της ζωής των συναδέλφων μας καθόσον σοβαρά υγειονομικά θέματα αντιμετωπίζονται πολλές φορές με ελαφρότητα και προχειρότητα, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, θέτουμε τα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα απαιτώντας υπεύθυνες και συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο από την Πολιτική και Στρατιωτική μας ηγεσία όσο και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς και από την επιστημονική κοινότητα της Χώρας:

α. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα στελέχη των ΕΔ να συμμετάσχουν ενεργά στην αποκομιδή των μολυσμένων νεκρών ζώων;

Δεν αποτελεί το έργο αυτό ευθύνη πρωτίστως του προσωπικού των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Χώρας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Πολιτικής Προστασίας, των Δήμων, των Περιφερειών και των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας;

β. Ποια η ενημέρωση τους και ποια η εκπαίδευση που έλαβαν οι εμπλεκόμενοι για την λήψη μέτρων προστασίας στο πεδίο;

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτριος Ρώτας»

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top