0
Όλα δείχνουν πως έρχονται μεγάλες αλλαγές στον κόσμο του ποδοσφαίρου καθώς είναι πολύ πιθανό οι διαιτητές να αντικατασταθούν από ρομπότ!

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε ο Άλντο Κόμι, CΕΟ της εταιρίας Soccerment, κορυφαίου παγκόσμιου παρόχου ποδοσφαιρικών αναλύσεων, ο οποίος θεωρεί δεδομένο πως η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στο ποδόσφαιρο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.

«Η υπολογιστική όραση θα είναι όλο και πιο αποτελεσματική τα επόμενα χρόνια και ο αριθμός των καμερών στον αγωνιστικό χώρο θα αυξηθεί. Ο όγκος των δεδομένων που καταγράφονται και η ποιότητα των μοντέλων που εκπαιδεύονται με αυτά τα δεδομένα θα αυξηθεί και χάρη σε αυτό θα υπάρχουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούν να λαμβάνουν διαιτητικές αποφάσεις με βάση αυτά που βλέπουν στο γήπεδο», είπε ο Κόμι στο PA News agency και συμπλήρωσε:

«Ίσως φτάσουμε στο σημείο να μην χρειαζόμαστε καθόλου διαιτητή. Πριν από αυτό, ίσως θα υπάρχει διαιτητής, αλλά σίγουρα όχι και τους επόπτες γραμμών. Αυτοί (οι επόπτες), θα είναι οι πρώτοι που θα εξαφανιστούν από το παιχνίδι. Και ο διαιτητής θα είναι συνδεδεμένος με τον εικονικό βοηθό, που θα τον καθοδηγεί για να παίρνει καλύτερες αποφάσεις.

Τελικά, σε 20 ή 30 χρόνια, πιθανώς ο διαιτητής θα είναι απλώς μια τεχνητή νοημοσύνη. Δεν λέω ότι αυτό είναι θετικό, απλώς λέω ότι είναι πιθανό να συμβεί.

Οι αναλύσεις δεδομένων έχουν ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατάραξη της καθιερωμένης ιεραρχίας της Premier League. Σύλλογοι όπως η Μπράιτον και η Μπρέντφορντ αξιοποίησαν δεδομένα υψηλής ποιότητας για να εντοπίσουν και να υπογράψουν ταλαντούχους παίκτες, που στη συνέχεια τους πούλησαν με σημαντικά κέρδη.

Καθώς βελτιώνεται η ενσωμάτωση των δεδομένων, οι μάνατζερ μπορεί να στραφούν ακόμη και σε εικονικούς προπονητές για βοήθεια στην επιλογή της ομάδας και της τακτικής. «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει πηγή νέων τρόπων σκέψης για το παιχνίδι τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Κόμι.

«Αν δώσετε στην τεχνητή νοημοσύνη αρκετά δεδομένα υψηλής ποιότητας, θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε έναν εικονικό βοηθό, ο οποίος θα έχει καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στο γήπεδο. Με την ανάλυση των δεδομένων από την τεχνητή νοημοσύνη μπορείτε να εκπαιδεύσετε μοντέλα για να καταλάβετε καλύτερα τι θα συμβεί στο μέλλον, για παράδειγμα να κατανοήσετε τις πιθανότητες για το τι θα συμβεί στα επόμενα πέντε ή 10 λεπτά».

Βέβαια ο Κόμι ξεκαθάρισε πως όσο κι αν προχωρήσει τεχνητή νοημοσύνη «δεν θα αντικαταστήσει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά θα είναι ένα ποιοτικό εργαλείο για την υποστήριξη τους κι όσοι έχουν πρόσβαση θα υπερτερούν σε σχέση με αυτούς που απέχουν από αυτό. Γιατί το πλεονέκτημα που μπορεί να σου δώσει η τεχνητή νοημοσύνη είναι Χ φορές πιο σημαντικό από την ανάλυση δεδομένων».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top