0
Το ρωσικό διαστημόπλοιο «Luna-25» που εισήλθε την Τετάρτη (16/8), στην τροχιά της Σελήνης, σήμερα, Πέμπτη (17/8), τράβηξε και έστειλε την πρώτη φωτογραφία από τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης.

Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση έκανε γνωστή η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, Roscosmos με δήλωση σε ρωσικά ΜΜΕ. «Το διαστημόπλοιο Luna-25, βρίσκεται σε κυκλική τροχιά σαν ένας τεχνητός δορυφόρος της Σελήνης και τραβάει φωτογραφίες από την επιφάνεια της Σελήνης με τις κάμερες του συστήματος STS-L. Η εικόνα που ελήφθη σήμερα στις 08:23 ώρα Μόσχας δείχνει τον νότιο πολικό κρατήρα Zeeman στην άλλη πλευρά της Σελήνης. 


Οι συνταγμένες στο κέντρο του κρατήρα είναι γεωγραφικό πλάτος 75° S και γεωγραφικό μήκος 135° W», αναφέρει η ρωσική υπηρεσία διαστήματος.


Σύμφωνα με τη Roscosmos ο κρατήρας Zeeman παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, καθώς το ύψος του άξονά του «φτάνει τα 8 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια ενός σχετικά επίπεδου πυθμένα».


«Επίσης το διαστημόπλοιο Luna-25 πραγματοποίησε παρατηρήσεις με τη βοήθεια των συσκευών ADRON-LR και PML, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από το Ρωσικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, καθώς και της συσκευής, ARIES-L, η οποία έχει κατασκευαστεί μαζί με την εταιρεία Astron Electronics», προσθέτει η δήλωση.

«Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από αλληλουχίες ακτίνων Γάμμα και νετρονίων από την επιφάνεια της Σελήνης. Επίσης, ανακτήθηκαν παράμετροι διαστημικού πλάσματος και αερίων και σκόνης της σεληνιακής τροχιάς», καταλήγει.

Η αποστολή του «Luna-25»

Το «Luna-25» εκτοξεύτηκε με πύραυλο Soyuz από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στις 11 Αυγούστου στις 2:10 τα ξημερώματα τοπική ώρα. Από τις 12 έως τις 14 Αυγούστου το αυτόματο διαστημόπλοιο προσάρμοσε δύο φορές τη διαδρομή του.

Θα κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη, τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης, για περίπου πέντε ημέρες, στη συνέχεια θα αλλάξει πορεία για να ξεκινήσει μια απαλή προσεδάφιση στον νότιο πόλο της Σελήνης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου. Ο κύριος στόχος είναι η διεξαγωγή μελετών του σεληνιακού εδάφους για την παρουσία πάγου.

Η πρώτη αποστολή του «Luna-25» έχει στόχο να δοκιμάσει τεχνολογία ομαλής προσεδάφισης και μπορεί να γίνει το πρώτο διαστημόπλοιο που θα προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο του μοναδικού φυσικού δορυφόρου της Γης.

Το «Luna-25», που έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, έχει σκοπό να λειτουργήσει για ένα χρόνο στο νότιο πόλο, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες, τα τελευταία χρόνια, έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Θα ερευνήσει τους φυσικούς πόρους συμπεριλαμβανομένου του νερού, ενώ θα μελετήσει και την εσωτερική δομή της Σελήνης και θα ερευνήσει και τον αντίκτυπο των κοσμικών ακτίνων και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της Σελήνης.

Το «Luna-25» είναι εξοπλισμένο με πολλές κάμερες οι οποίες θα καταγράφουν με τεχνολογία time-lapse την προσεδάφιση.

Κανένα ρωσικό διαστημόπλοιο δεν έχει εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά το Luna-24, τη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη το 1976, σύμφωνα με τον Ανατόλι Ζακ, δημιουργό και εκδότη του www.RussianSpaceWeb.com, που καταγράφει τα ρωσικά διαστημικά προγράμματα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top