0
Στις διπλές εκλογές  Μαΐου και Ιουνίου οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να το γνωρίζουν ψήφισαν επί της ουσίας την επαναφορά μίας κυβέρνησης Σημίτη.

Δεν είναι μόνο οι φράσεις του στις προγραμματικές δηλώσεις που μιλούσε για «εκσυγχρονισμό», το κατεξοχήν σύνθημα του Κώστα Σημίτη, ούτε η ατάκα του πρωθυπουργού για «νέα Νέα Δημοκρατία», που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά κυρίως η επιλογή των προσώπων και των πολιτικών που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν.


Λίγες μέρες μετά, ένας εκ των βασικών στελεχών του πρώην πρωθυπουργού ο Γιώργος Φλωρίδης, νυν υπουργός Δικαιοσύνης, ξεδίπλωσε την δική του ατζέντα για άρση του «ακαταδίωκτου» των τραπεζιτών (κάτι το οποίο είναι ορθό βεβαίως).

Η σύζυγος του Γ.Φλωρίδη είναι εισαγγελέας και ο αδερφός του υπουργού είναι ο Βασίλης Φλωρίδης, αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε την εξωτερική πολιτική στον Γιώργο Γεραπετρίτη, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πριν λίγες μέρες τόνισε ότι είναι ιστορική ευκαιρία αυτή η εποχή για λύση του Κυπριακού και των διαφορών με την Τουρκία!

Και ας γνωρίζει ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι ότι τεθεί υπό διαπραγμάτευση θα είναι αποκλειστικά ελληνικής ιδιοκτησίας…

Μετά την πολύ μεγάλη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης;

Το επιτελικό κράτος το έχει αναλάβει να το συντονίσει ο… Άκης Σκέρτσος και είναι αυτός που θα προτεραιοποιεί τα νομοσχέδια.

Η Υγεία παραδόθηκε  στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, που ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την εποχή Σημίτη και φυσικά εκ των βασικών υπουργών του.

Στη Υγεία θα πέσουν την επόμενη τετραετία πάρα πολλά κονδύλια, θα γίνουν τουλάχιστον 10.000 προσλήψεις και θα μπουν ιδιωτικά συμφέροντα στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Την Παιδεία ανέλαβε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το επόμενο διάστημα με την εφαρμογή του άρθρου 28 ανοίγεται η διαδικασία μέσω διακρατικών συμφωνιών να έχουμε στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, θα γίνει και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για να έχουμε ελληνικά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ανοίγεται μία τεράστια αγορά και τα συμφέροντα είναι πολλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες χώρες χρησιμοποιούν τον παράγοντα Παιδεία, όπως η Κύπρος και πλέον και η Τουρκία, αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τους χιλιάδες αλλοδαπούς που φοιτούν στα πανεπιστήμιά τους.

Έχει ξαναδώσει τα «κλειδιά» του Πολιτισμού στη Λίνα Μενδώνη, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργείο Πολιτισμού στην επόμενη τετραετία θα βρεθεί στο πυρήνα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για δεκάδες έργα.

Έχει στείλει στο υπουργείο Ενέργειας την Αλεξάνδρα Σδούκου, ως υφυπουργό. Παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην διευθύντρια του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη η οποία είναι διαρκώς σε συζητήσεις με τον κ.Μανιάτη.

Τα μεγάλα υπουργεία λοιπόν έχουν στελεχωθεί από πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα από το παλιό γνωστό σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

Να το θέσουμε πιο απλά: Εάν κάποιος την δεκαετία του ΄90 έμπαινε στην «κατάψυξη» και ξυπνούσε τώρα και χωρίς να γνωρίζει τίποτα έβλεπε την σημερινή κυβέρνηση, θα νόμιζε ότι 20 χρόνια δεν άλλαξε τίποτε και η κυβέρνηση Σημίτη είναι ακόμη στην εξουσία.

Το μόνο που λείπει από αυτή την κυβέρνηση είναι στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ήταν ο Κώστας Σημίτης.

Έτσι λοιπόν, αυτό που έχει συμβεί, όσο πρωτοφανές κι αν φαίνεται είναι το εξής: Το παλιό σημιτικό σύστημα έχει μετακομίσει ολόκληρο μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στους ψηφοφόρους;

Αυτοί που είναι Δεξιοί, δηλαδή καραμανλικοί, θα μετακομίσουν στα μικρά δεξιά κόμματα.

Αντίθετα, σε όσους αρέσει το σημιτικό σύστημα και το αφήγημα του κεντρώου χώρου, αυτοί θα είναι οι νέοι ψηφοφόροι της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το γνωρίζει και φαίνεται πως εν γνώσει του έκανε αυτή την επιλογή, γιατί ήξερε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αρκετά «Δεξιός».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top