0
Τα κουίζ, τα ψυχολογικά τεστ και οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι από τα αγαπημένα πράγματα των χρηστών του διαδικτύου. 

Τίποτα δεν είναι πιο ικανοποιητικό από το να μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση.

Το εννεάγραμμα είναι ένα σύστημα ταξινόμησης της προσωπικότητας και θεωρείται από τα πιο λεπτομερή και έγκυρα. Το τεστ χρησιμοποιείται πολύ στην ψυχολογία και τις επιχειρήσεις, καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αυτο-βελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου.

Tο εννεάγραμμα είναι κυριολεκτικά ένα σχήμα με εννέα γραμμές. Μεταφορικά όμως, το εννεάγραμμα είναι ένα κρυφό σύμβολο για την κατηγοριοποίηση της προσωπικότητας.

Το σχήμα βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι αριθμοί 7 και 3 έχουν μυστικιστικές ιδιότητες. Αποτελείται από έναν κύκλο με εννέα ισαπέχοντα σημεία στην περιφέρεια. Τα σημεία ενώνονται με δύο σχήματα: το ένα ενώνει τους αριθμούς 1 – 4 – 2 – 8 – 5 – 7 – 1. Το άλλο ενώνει τα 3, 6 και 9. Η αλληλουχία 142857 βασίζεται στο γεγονός ότι η διαίρεση του 1 με το 7 δίνει μια απεριόριστη επανάληψη του αριθμού 142857. Μάλιστα, η διαίρεση με το 7 οποιουδήποτε ακέραιου αριθμού μη-πολλαπλάσιου του 7 δίνει τον αριθμό 142857 επαναλαμβανόμενο. Επίσης 142857 x 7 = 999999. Και φυσικά η διαίρεση του 1 με το 3 δίνει επαναλαμβανόμενα τριάρια.


Το τρίγωνο που σχηματίζεται από τους αριθμούς 3, 6 και 9 ενώνει όλους τους αριθμούς του κύκλου που διαιρούνται με το 3. Η απόδοση μεταφυσικής ή μυστικιστικής σημασίας στις αριθμητικές πράξεις είναι σκέτη προκατάληψη και πισωγύρισμα σε παλαιότερη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας όπου η άγνοια εθεωρείτο άποψη (συγνώμη στον "Dilbert" και στον Scott Adams).

Το Εννεάγραμμα χωρίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε 9 τύπους. Κάθε τύπος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως και δυνάμεις αλλά και αδυναμίες.


Κάθε τύπος προσωπικότητας έχει έναν αριθμό και έναν τίτλο.

Οι 9 τύποι είναι οι εξής:
Ο Τελειομανής: Λογικός, ιδεαλιστής, με αρχές, στόχους και αυτοκυριαρχία.

Ο Δοτικός: Στοργικός, γενναιόδωρος, εκφραστικός, που θέλει να ευχαριστεί τους γύρω του και κτητικός.

Ο Κατακτητής: Με στόχο την επιτυχία, πραγματιστής, προσαρμοστικός, διαπρέπει και τον απασχολεί ιδιαίτερα η εικόνα του.

Ο Ρομαντικός: Ευαίσθητος, εσωστρεφής, εκφραστικός, με έντονο ταμπεραμέντο και τάση για δραματοποίηση.

Ο Ερευνητής: Έντονος, εφευρετικός, καινοτόμος, μυστικοπαθής και μοναχικός.

Ο Πιστός: Αφοσιωμένος, υπεύθυνος, αγχώδης και καχύποπτος που χρειάζεται ασφάλεια.

Ο Ενθουσιώδης: Πολυάσχολος, διασκεδαστικός, αυθόρμητος, διασπάται εύκολα η προσοχή του.

Ο Ριψοκίνδυνος: Δυναμικός, κυριαρχικός, με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικός, πρόθυμος για αλλαγές και συγκρουσιακός.

Ο Ειρηνοποιός: Ευπροσάρμοστος, δεκτικός, καθησυχαστικός, ευχάριστος και συγκαταβατικός.

Οι περιγραφές αυτές, από το Ινστιτούτο Enneagram, είναι μια απλή περίληψη των τύπων των ανθρώπων. Για να βρείτε τον δικό σας θα πρέπει να διαβάσετε τις αναλυτικές περιγραφές του καθενός.

Κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό μείγμα βασικού τύπου και συνήθως ένας ακόμα τύπος δίπλα στην περιφέρεια του Εννεαγράμματος. Ο δεύτερος αυτός τύπος είναι το “φτερό” σας. Ενώ ο βασικός σας τύπος εξουσιάζει τη γενική προσωπικότητά σας, το φτερό σας συμπληρώνει την προσωπικότητά σας συνολικά.

Όταν βρείτε το μονοπάτι σας, τότε μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε για τις υποκατηγορίες. Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες και συνήθως είναι εύκολο να βρείτε τη δική σας. Οι υποκατηγορίες είναι πιο πρωτόγονες και ενστικτώδεις από τους αρχικούς τύπους και τα φτερά αλλά συχνά αποτελούν το υποσυνείδητο πίσω από τις επιλογές και τις πράξεις μας.

Οι τρεις υποκατηγορίες είναι: Ένας προς έναν, Κοινωνικότητα και Αυτοσυντήρηση. Ο πρώτος τύπος δίνει μεγαλύτερη σημασία στις σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους, ο δεύτερος στο σύνολο και την κοινωνία και ο τρίτος στις ανάγκες και τους κινδύνους.

Είναι λογικό να νομίζετε ότι είστε κάποιος τύπος και μετά να βλέπετε ότι ταιριάζετε και με κάποιον άλλο. Όσο περισσότερο όμως διαβάζετε και συζητάτε αντίστοιχες εμπειρίες των γύρω σας τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να καταλήξετε.

Αν δεν σας αρέσει ο τύπος σας, αυτό μάλλον σημαίνει ότι ανακαλύψατε κάτι για τον εαυτό σας που προσπαθούσατε να κρατήσετε κρυφό.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top