0
Το παρακάτω περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Κοινοβούλιο και δε δημοσιοποιήθηκε ποτέ επισήμως. 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στο πλαίσιο της συνεχούς επιτήρησης του Μεγάρου, εντοπίζουν ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τύπου drone, να πετά πάνω από τη σκεπή, σαρώνοντας με την ενσωματωμένη κάμερά του κάθε λεπτομέρεια. Αμέσως σημαίνει συναγερμός και ειδοποιείται ο αστυνομικός διευθυντής Φώτης Ντουίτσης, που μόλις πριν λίγο καιρό είχε αναλάβει καθήκοντα Φρούραρχου της Βουλής.

Εκείνη την ημέρα ενεργοποιήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο εντοπίζεται από άνδρες με πολιτικά ο χειριστής του ιπτάμενου μέσου. Ήταν ένας… Κινέζος τουρίστας που είχε σηκώσει το drone από την πλατεία Συντάγματος θέλοντας να καταγράψει μια πανοραμική λήψη του κέντρου της πρωτεύουσας. 

Η εν λόγω «επίθεση» στο Μέγαρο μπορεί να ήταν αθώα, ωστόσο από εκείνη τη στιγμή η ΥΑΒΕ (Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων) αντιλήφθηκε πως ίσως τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είναι επαρκή.


Οι ικανότητες των τουρκικών Bayraktar TB2

Τους επόμενους μήνες ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων με την φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς οι φόβοι για ένα χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας με drones εντάθηκαν και επιτείνονται ακόμη περισσότερο, από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι η Τουρκία παράγει και χρησιμοποιεί πλέον δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αιγαίο τα οποία προβαίνουν σε υπερπτήσεις ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.

Η Άγκυρα έχει φθάσει στο σημείο να παράγει δέκα διαφορετικούς τύπους drones με πιο διαδεδομένα τα βενζινοκίνητα Bayraktar TB2 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν εμβέλεια 6.000 χιλιομέτρων, μέγιστη ταχύτητα 220 χιλιόμετρα την ώρα και μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως και 7.600 μέτρα. Μάλιστα τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ουκρανική άμυνα κατά την πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής, καταστρέφοντας συστήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα.

Το drone Bayraktar TB2 που παράγει η Τουρκία

Επιθέσεις με drones

Θυμίζουμε επίσης ότι με drones έχει καταγραφεί σωρεία επιθέσεων στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία από σιίτες αντάρτες τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ παλαιότερα με τον ίδιο τρόπο οργανώθηκε από παραστρατιωτικούς δολοφονική επίθεση κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικόλα Μαδούρο, την ώρα που εκφωνούσε λόγο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Avenida Bolivar.

Σώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν οι σωματοφύλακές του σχημάτισαν μια ανθρώπινη ασπίδα για να τον προστατεύσουν και τα εκρηκτικά που έφεραν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξερράγησαν νωρίτερα καθώς ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα παρεμβολής σήματος.

Μην πάμε όμως τόσο μακριά, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. τον Ιανουάριο του 2020 που συνελήφθησαν στην Αγία Παρασκευή ο αντιεξουσιαστής με το ψευδώνυμο «Τοξοβόλος» και μια σειρά ατόμων που φέρεται να προετοίμαζαν σειρά επιθέσεων, διέθεταν μεταξύ άλλων ένα drone εμβέλειας ενός χιλιομέτρου, ενώ κατοπτεύσεις χώρων έχουν γίνει με drones πολιτών στα Εξάρχεια και κατά τη διάρκεια επεισοδίων με αστυνομικούς.

«Ομπρέλα» ακτίνας 500 μέτρων στην Αθήνα

Όλα αυτά τα περιστατικά και οι επισημάνσεις έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και τώρα ετοιμάζεται να δημιουργηθεί μια τεράστια «ομπρέλα» προστασίας πάνω από το κέντρο της Αθήνας. Επί της ουσίας αναμένεται να τοποθετηθούν ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας που θα εντοπίζουν αυτόματα οποιοδήποτε drone πετάει πάνω από την πρωτεύουσα και θα το εξουδετερώνουν, προκειμένου να προστατευτούν οι κρίσιμες εγκαταστάσεις της χώρας.

Η συγκεκριμένη ομπρέλα προστασίας θα έχει ακτίνα 500 μέτρων και κάθε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα περνάει χωρίς την απαιτούμενη άδεια θα το αναχαιτίζει. Μάλιστα το μηχάνημα αντι-drone που σκέφτεται να αγοράσει η χώρα μας, έχει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης έως και 10 τέτοιου είδους αεροσκαφών ταυτόχρονα.

Σε περίπτωση που το drone είναι φορτωμένο με εκρηκτικά, κύριο μέλημα θα είναι όχι μόνο η ανακοπή της τηλεκατεύθυνσής του υπό την καθοδήγηση των ραντάρ της χώρας, αλλά και η αλλαγή των συντεταγμένων του ούτω ώστε να οδηγείται προς εξουδετέρωση σε μη κατοικημένη περιοχή.

Το drone της Τουρκίας Bayraktar

Το κόστος

Το συγκεκριμένο σύστημα αναχαίτισης θα τοποθετηθεί στη Βουλή, ωστόσο το κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται σε εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ανατολική Αττική. Για την προμήθεια ενός τέτοιου συστήματος αντι-drone έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 7 εταιρείες με πρόκριμα να έχουν αυτές που προέρχονται από το Ισραήλ που διαθέτει την τεχνογνωσία, καθώς σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επικράτειάς του, έχουν τοποθετηθεί συστήματα αναχαίτισης (όχι μόνο μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και πυραύλων).

Εξίσου αξιόπιστα όμως θεωρούνται και τα συστήματα της Μεγάλης Βρετανίας με το συνολικό κόστος απόκτησής τους να φθάνει τα δυόμιση εκατομμύρια ευρώ.

Οι ευπαθείς στόχοι που πρέπει να προστατευτούν

Οι πρώτες προσπάθειες απόκτησης μιας τέτοιας μορφής ηλεκτρονικής ομπρέλας είχαν γίνει επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ωστόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε αγορά. Ο σχεδιασμός ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η κάλυψη της Βουλής, του Μεγάρου Μαξίμου, του Προεδρικού Μεγάρου, του Υπουργείου Εξωτερικών και Εσωτερικών, του Εθνικού Κήπου, του Ζαππείου, της Ακρόπολης, της Μητρόπολης, του Παναθηναϊκού Σταδίου και του Λυκαβηττού που διαθέτει καταφύγιο. Όλα αυτά βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, οπότε η κάλυψη δεν θα είναι δύσκολη.

Στο κόστος αγοράς θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αναλυτές ραδιοσυχνοτήτων, ακουστικοί και οπτικοί αισθητήρες, τα ραντάρ και βέβαια τα μηχανήματα κατάρριψης. Να σημειωθεί πως ούτως ή άλλως η τρομοκρατική επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια με drones είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα σενάρια που εξετάζουν οι ιθύνοντες στην Ελληνική Αστυνομία και στις Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια.

Για πρώτη φορά σχεδιάζεται ελληνικό drone

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (Ε.Α.Β.) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του πρώτου ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, με το όνομα «Αρχύτας», που θα χρησιμοποιείται τόσο στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και σε επιχειρήσεις διάσωσης ακόμη και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών και όπως τόνισε προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας που έλαβε την τριμηνιαία έκθεση των αρμοδίων, η εθνική προσπάθεια για την κατασκευή δικού μας drone «εξελίσσεται με σχεδόν απόλυτη συνέπεια προς τον προγραμματισμό».

Το ελληνικό drone «Αρχύτας»

Ειδικότερα, το τρίμηνο που πέρασε, έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο, όσο και με τον κάθετο τρόπο προσγείωσης-απογείωσης και έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός, λεπτομερής σχεδιασμός του.

Παράλληλα, στην ΕΑΒ:

α. Συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών.

β. Προχωρεί η συγκρότηση του ειδικού χώρου και της γραμμής βιομηχανικής παραγωγής.

γ. Αρχίζει η κατασκευή των σχεδιασμένων καλουπιών. Έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή τους και προς το τέλος του 2023 θα αρχίσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.

Ο «Αρχύτας» θα διαθέτει μεγάλο εκτόπισμα πτερύγων, γύρω στα 6 μέτρα, θα αναπτύσσει ταχύτητα έως και 120 χιλιόμετρα/ώρα, αυτονομία πτήσης τεσσάρων ωρών, θα προσγειώνεται και να απογειώνεται κάθετα χρησιμοποιώντας μπαταρίες που επαναφορτίζονται από τον βενζινοκινητήρα του, ενώ θα μπορεί να εντοπίσει σημεία που θα του υποδεικνύει ο χειριστής, είτε είναι μέρα είτε είναι νύχτα, χάρις στις υπερσύγχρονες κάμερες που θα διαθέτει. Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως με μια μικρή τροποποίηση θα μπορεί να φέρει ακόμη και ελαφρύ οπλισμό.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top