0
Τα διαστημόπλοια που έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς τον Άρη, ο στόλος των δορυφόρων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη καθώς και τα ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει έχουν στείλει και συνεχίζουν να στέλνουν ένα τεράστιο όγκο εικόνων από την επιφάνεια του. 

Σε κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες κάνουν την εμφάνιση τους φιγούρες που μοιάζουν με ανθρώπους ή ζώα όπως επίσης και με διαφόρων ειδών αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.


Οι εικόνες αυτές γίνονται viral και προκαλούν πολλές συζητήσεις για το τι είναι τελικά αυτό που εμφανίζεται στις φωτογραφίες κάθε φορά. Μέχρι σήμερα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι επιστήμονες έχουν σπεύσει να δώσουν μια ερμηνεία του τι βλέπουμε κάνοντας συνήθως λόγο για συνδυασμό γεωλογικών φαινομένων και φωτοσκιάσεων χωρίς φυσικά να περιορίζουν τα… X-Files σενάρια που αναφέρουν ότι αυτές οι εικόνες είναι απόδειξη της ύπαρξης νοήμονος εξωγήινης ζωής.

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα που κατέγραψε πριν από ένα μήνα ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA από απόσταση 251 χλμ. από την επιφάνεια του Άρη. Στην εικόνα διακρίνεται ένας γεωλογικός σχηματισμός που η μορφή του θυμίζει αρκούδα και αρκετοί που είδαν την φωτογραφία είπαν ότι μοιάζει πολύ στο διάσημο αρκούδο της παιδικής λογοτεχνίας Πάντιγκτον.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι και σε αυτή όπως και στις αντίστοιχες προηγούμενες έχουμε να κάνουμε με την παρειδωλία, το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο.

Δείτε τη φωτογραφία:

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top