0
Οι βελγικές αρχές κατά την έφοδό τους στο σπίτι της Εύας Καϊλή εντόπισαν πολλές σακούλες με χρήματα ενώ έπιασαν και τον πατέρα της ευρωβουλευτού να βρίσκεται εν κινήσει με μία βαλίτσα με μετρητά!

Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, κυκλοφόρησε η είδηση πως στην κατοχή της Εύας Καϊλή είχε βρεθεί μεγάλο χρηματικό ποσό αλλά ακόμα υπάρχουν υπόνοιες ότι θα βρεθούν κι άλλα.

Η είδηση της σύλληψής της αλλά και τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της αλλά και η εμπλοκή του πατέρα της και του συζύγου της είναι πρωτοσέλιδα σε όλες τις εφημερίδες του εξωτερικού ενώ η βελγική L’ Echo αναφέρει πως πρόκειται για «Πραγματική βόμβα στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Υπό ανάκριση, αναφέρει η L’ Echo, βρέθηκε και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος φέρεται ότι είχε «στην κατοχή του μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά και βρισκόταν σε κίνηση, έχοντας ειδοποιηθεί από συνεργούς του, όπως πιστεύουν οι ερευνητές».

«Πραγματική βόμβα στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» χαρακτηρίζει η βελγική εφημερίδα L’ Echo τις συλλήψεις πέντε ατόμων στο πλαίσιο ερευνών που διεξάγονται για χρηματισμό από το Κατάρ.

«Τσάντες με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, με φωτογραφία της Εύας Καϊλή και αναφέρει ότι έχουν γίνει πέντε συλλήψεις στις Βρυξέλλες και άλλες δύο στην Ιταλία. Η έρευνα, αναφέρουν πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται η έκδοση και νέων ενταλμάτων σύλληψης.

Η εφημερίδα ξεκαθαρίζει αυτό που έγραψε ήδη από χθες το pronews.gr, ότι η ευρωβουλευτής και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ πέρασε το βράδυ της στο κρατητήριο.


">Άλλωστε το έχουμε πει πως αν οι Βέλγοι δεν την είχαν πιάσει επ’ αυτοφόρ
ω δεν θα ρίσκαραν να αποκαλύψουν την επιχείρηση παρακολούθησής της.

Ο μόνος τρόπος για να αμφισβητηθεί ένας βουλευτής που προστατεύεται από την ασυλία του είναι να τον πιάσουν επ’αυτοφώρω να παρανομεί κάτι που προφανώς συνέβη.

Την ίδια ώρα πολιτικός σεισμός έχει δημιουργηθεί μετά από την προσαγωγή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού.

Η είδηση έγινε γνωστή χθες Παρασκευή, με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων να σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από κράτος του Περσικού Κόλπου, ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση.

Αυτό ανέφερε το περιοδικό Knack και η εφημερίδα Le Soir και επιβεβαιώνεται από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Μετά έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή η οποία διεγράφη τόσο από την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών όσο και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φ.Γ. – κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D – ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης.

Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά σε ευρύτερο κύκλο Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» .

Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες φέρεται να είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο.

Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος έρευνας για δωροδοκία από κράτος του Κόλπου. Νωρίτερα την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες στους δήμους του Ιξέλ, του Σκαρμπέκ, του Κράαινεμ, του Φορέτ και των Βρυξελλών.

«Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Για την ίδια υπόθεση ανακρίνεται και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά και η συνάδελφός του, Μαρί Αρενά -και οι δύο από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top