0
Σημαντικές είναι οι αποκαλύψεις από τη βελγική εφημερίδα Le Soir για την Εύα Καϊλή, ενώ ετοιμάζεται να εμφανιστεί την Πέμπτη ενώπιον των βελγικών αρχών, οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν αν η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα ή θα αποφυλακιστεί υπό όρους ή μη.

Σύμφωνα με τη Le Soir και την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η Καϊλή παραδέχθηκε ότι ζήτησε να κρύψει τα χρήματα ο πατέρας της, ο οποίος συνελήφθη την ημέρα της τεράστιας επιχείρησης κατά της διαφθοράς ενώ έβγαινε από το ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες (στο Etterbeek) με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. 


Από τις ακροάσεις φαίνεται ότι ο πατέρας της Καϊλή, που βρισκόταν στη βελγική πρωτεύουσα για λίγες μέρες, είχε λάβει εντολή από την κόρη του να κρύψει τις πολυάριθμες δεσμίδες χαρτονομισμάτων που είχαν στην κατοχή τους.

Qatargate: Τι ομολόγησε η Καϊλή

«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα», έγραψε ο ανακριτής Κλαΐζ στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά της Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου. «Δηλώνει ότι γνώριζε στο παρελθόν τη δραστηριότητα του συζύγου της με τον κ. Παντσέρι [τον φερόμενο εγκέφαλο της οργάνωσης] και ότι βαλίτσες με χαρτονομίσματα περνούσαν από το διαμέρισμά της».

Όπως αναφέρει η Le Soir, η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε όταν η αστυνομία συνέλαβε τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι κατά την έξοδό του από το διαμέρισμά τους στη Rue Wiertz. Εκτός από τον πατέρα της, υπεύθυνο για την ταχεία απόκρυψη μέρους των κλοπιμαίων, η βελγική Δικαιοσύνη σημειώνει ότι η Καϊλή «προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι καθώς και δύο ευρωβουλευτές, που αναφέρονται στην παρούσα έρευνα», αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψής της, χωρίς να διευκρινίζονται τα ονόματα αυτών των ευρωβουλευτών.

Η Καϊλή παραδέχθηκε πως γνώριζε για τις δωροδοκίες του συντρόφου της και του Παντσέρι και προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω της τις ευθύνες: «Είναι αλήθεια», είπε σύμφωνα με τη Repubblica, «ότι γνώριζα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και γνώριζα ότι υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες με λεφτά στο σπίτι μου». Από την άλλη, όταν η βελγική αστυνομία έφθασε στο σπίτι της, ειδοποίησε τον πατέρα της και του έδωσε οδηγίες να κρύψει τα χρήματα.

Πέραν τούτου, όπως λέει η ιταλική εφημερίδα, η Καϊλή μετά τη σύλληψη του πατέρα της «προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ευρωβουλευτές για την τρέχουσα έρευνα», λένε οι Βέλγοι ανακριτές στο ένταλμα σύλληψης, εξηγώντας γιατί αποφασίστηκε η σύλληψή της, ενώ δεν προβλεπόταν. Το γεγονός ότι βρέθηκαν χρήματα στο σπίτι της και η προσπάθεια να «μαγειρέψει» τα αποδεικτικά στοιχεία -με τον πατέρα της να προσπαθεί να διαφύγει με τη βαλίτσα και την ειδοποίησή τους σε δύο ευρωβουλευτές- έπεισαν τους Βέλγους να συλλάβουν την Καϊλή.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατηγορείται, ακόμη, ότι «παρενέβη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Κατάρ και συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας» του Εμιράτου κατόπιν σύστασης του Παντσέρι, που «της έδινε τις οδηγίες μέσω του συντρόφου της» σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

«Προσωπικά με σκανδαλίζει το ότι είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα», σχολίασε στη βελγική εφημερίδα Le Soir ο ελληνικής καταγωγής Βέλγος συνήγορος της Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος. «Δηλαδή είμαι ο μόνος που ακολουθεί τους κανόνες;» διερωτήθηκε, σχολιάζοντας ότι το να γίνεται λόγος για «μερική ομολογία» από μέρους της πελάτισσάς του συνιστά «μεροληπτική ερμηνεία που απασχολεί μόνο» τη σύνταξη της εφημερίδας.

«Η μερική ομολογία του Παντσέρι»

Όπως προκύπτει από τηλεφωνικές υποκλοπές, ο Παντσέρι έδωσε στον Φραντσέσκο Τζόρτζι οδηγίες και για τη σύντροφό του Καϊλή. Ο Παντσέρι, που συνελήφθη στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες με περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά, κατά την ανάκρισή του αναγκάστηκε να αναγνωρίσει εν μέρει τη συμμετοχή του στην υπόθεση Qatargate, η οποία συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«(Ο Παντσέρι) καταγγέλλει τον Βέλγο, επίσης Σοσιαλδημοκράτη, ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά ως παραλήπτη "δώρων" που έρχονται από το Κατάρ», γράφει ο ανακριτής για τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή. Ο Παντσέρι «προέβη εν μέρει σε ομολογία των γεγονότων» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου.

Ερωτηθείς σχετικά για τις αιτιάσεις Παντσέρι, ο δικηγόρος του Βέλγου ευρωβουλευτή επιμένει ότι «ο κ. Ταραμπελά δεν έλαβε δώρο από κανέναν». «Και δεν επηρεάστηκε να πάρει τις αποφάσεις του και να υιοθετήσει τις θέσεις του», λέει ο Μαξίμ Τελέρ - θέση που δεν έχει αλλάξει αφότου ο ανακριτής διέταξε την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπελά στις 10 Δεκεμβρίου.

Στο παιχνίδι των ερευνών και η Europol

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των βελγικών ΜΜΕ Le Soir και Knack, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol επισήμανε χθες Δευτέρα ότι «υποστηρίζει τη βελγική έρευνα» σχετικά με το Qatargate και την έρευνα διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Εuropol προσφέρει ανθρώπινη και ειδική τεχνική υποστήριξη στις έρευνες, καθώς σημαντικός αριθμός ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών συσκευών κατασχέθηκε από ανακριτές κατά τη διάρκεια είκοσι ερευνών στην Ευρώπη.

Η βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία είχε ήδη επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Eurojust -του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία στον τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης- στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν αναφορικά με το Qatargate στην Ιταλία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top