0
Νέες εικόνες από την Ιώ δείχνουν το απόκοσμο περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες ενεργά ηφαίστεια του δορυφόρου του Δία.

Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.

Η αποστολή Juno της NASA που εξερευνά τα τελευταία χρόνια το Δία και τα δεκάδες φεγγάρια του πέρασε πολύ κοντά από την Ιώ καταγράφοντας μοναδικές εικόνες που δείχνουν τον πλανήτη ως ένα κατακόκκινο διαστημικό σώμα από το οποίο ξεπηδούν φλόγες, ένα πραγματικά κολασμένο κόσμο.


Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει  ότι η Ιώ εκτοξεύει υλικά και στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του οποίου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι από την Ιώ εκτοξεύεται διοξείδιο του θείου στην επιφάνεια της Ευρώπης. Το αέριο που αποτελεί από τα κύρια προϊόντα της ηφαιστειακής δραστηριότητας σύμφωνα με τους ερευνητές εκτοξεύεται στο Διάστημα από την Ιώ ιονίζεται (τα σωματίδια γίνονται φορτισμένα) και συλλαμβάνεται από το μαγνητικό πεδίο του Δία το οποίο δεν κατευθύνει το ιονισμένο πλέον διοξείδιο του θείου στον πλανήτη αλλά στην Ευρώπη.


Η NASA στην ανακοίνωση της κάνει λόγο για το πιο ηφαιστειογενές σώμα στο ηλιακό μας και αναμένεται να στείλει το Juno ξανά εκεί αφού έχει επεκτείνει την πετυχημένη αποστολή μέχρι το 2025 η οποία σύμφωνα με τον αρχικά σχεδιασμό έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2018.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top