0
Φέτος, οι διαστημικές αποστολές παρείχαν έναν εντελώς νέο τρόπο θέασης του σύμπαντος, από την ουράνια αυλή του ηλιακού μας συστήματος έως τους απίστευτα μακρινούς γαλαξίες που δημιουργήθηκαν λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε το υπέρυθρο βλέμμα του στο σύμπαν για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο, αποκαλύπτοντας αόρατες πτυχές και εκπληκτικές νέες λεπτομέρειες πλανητών, αστεριών και γαλαξιών. Επίσης, η ιστορική αποστολή Artemis I ταξίδεψε στο φεγγάρι και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη.


Παράλληλα, ένα διαστημικό σκάφος της NASA χτύπησε εσκεμμένα σε έναν μικροσκοπικό αστεροειδή για να δοκιμάσει την τεχνολογία που μια μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπερασπιστεί τον πλανήτη μας από διαστημικούς βράχους.

Δείτε λοιπόν, 10 διαστημικές εικόνες από το 2022 που θα μας μείνουν σίγουρα αξέχαστες. 

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κατέγραψε αυτή την εικόνα του φεγγαριού πάνω από τον ορίζοντα της Γης στις 21 Ιανουαρίου. 



Ο Γανυμήδης, ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, ρίχνει την σκιά του στον πλανήτη μας στις 25 Φεβρουαρίου. Το JunoCam της NASA κατέγραψε την εικόνα από περίπου 44.000 μίλια μακριά. 


Το Solar Orbiter έδειξε άνευ προηγουμένου λεπτομέρειες της εξωτερικής ατμόσφαιρας του ήλιου τον Μάρτιο, συλλαμβάνοντας το αστέρι σε ακραίο υπεριώδες φως. 


Το σκάφος προσεδάφισης του Άρη InSight της NASA ποζάρει για την τελευταία του selfie στις 24 Απριλίου. Η διαστημική υπηρεσία δήλωσε τον περασμένο Μάιο ότι το InSight θα σταματήσει σύντομα να λειτουργεί λόγω της μειωμένης παροχής ρεύματος.


Συντρίμμια από τον εξοπλισμό που βοήθησε να προσγειωθεί το ρόβερ Perseverance στον Άρη εντοπίστηκαν από το ελικόπτερο Ingenuity στις 19 Απριλίου.


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε αυτή την εντυπωσιακή θέα του μεγάλου σχεδιασμού σπειροειδούς γαλαξία NGC 3631. Η μετωπική όψη, που κυκλοφόρησε στις 26 Μαΐου, εμφανίζει βραχίονες που φαίνεται να τυλίγονται γύρω από τη δομή του γαλαξία.


Το παγωμένο νερό στην επιφάνεια του Άρη χωρίζει το έδαφος σε πολύγωνα, δημιουργώντας ένα παράξενο αλλά όμορφο μοτίβο σε αυτήν την εικόνα που κυκλοφόρησε από τη NASA στις 26 Ιουνίου. 


Η JunoCam της NASA κατέγραψε αυτή την εκθαμβωτική θέα κοντά στον βόρειο πόλο του Δία στις 5 Ιουλίου. Οι σπειροειδείς δίνες είναι μοτίβα ανέμου από καταιγίδες.


Το διαστημόπλοιο Crew Dragon του SpaceX εκτοξεύεται στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα για την ιστορική αποστολή Crew-5 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 5 Οκτωβρίου. 


Η NASA δημοσίευσε μια φωτογραφία από το σκάφος προσεδάφισης Mars InSight στις 19 Δεκεμβρίου, ανακοινώνοντας ότι η παροχή ρεύματος στην προσεδάφιση ήταν πολύ χαμηλή και σηματοδότησε ότι το τέλος της αποστολής ήταν επικείμενο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top