0
Οι προσπάθειες «άλωσης» της περιοχής Natura των Γερανείων ανάγεται εδώ και πολλά χρόνια και με την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη με κάθε τρόπο να προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ότι θα υπάρχει προστασία αλλά πράξεις της δείχνουν σαν να θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να προχωρήσει στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών παντού στη χώρα, ακόμα και στα καμμένα!

Αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα και από τη συνεχή παραπλάνηση των κατοίκων στα Γεράνεια Ορη, όπου, παρά τις επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις ότι η περιοχή θα προστατευτεί και θα αναδασωθεί, παράλληλα γίνονται όλες οι προετοιμασίες για την… επιδρομή των ΑΠΕ μέσα από τις πράξεις της ΡΑΕ και την παραδοχή τους από τον Γ.Αμυρά.


Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Μαΐου του 2021, όπου κάηκαν περισσότερα από 60.000 στρέμματα παρθένου δάσους σε περιοχή Natura 2000, οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες.

Ομως τους «κάρφωσε» η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που εξέδωσε βεβαιώσεις παραγωγού σε εταιρίες ΑΠΕ (και τις ανάρτησε δημόσια), κάτι το οποίο αναγκάστηκε να παραδεχθεί προ ημερών στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Το έγγραφο αναφέρει ρητά ότι εκδίδεται «Βεβαίωση παραγωγού για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 4,6 MW στη θέση Μακρυπλάγι των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίων Θεοδώρων και Μεγαρέων των Δήμων Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων και Μεγαρέων».

Το θέμα αναδείχθηκε έπειτα από καταγγελίες κατοίκων και σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με τον κ. Αμυρά να απαντά το αμίμητο ότι «δεν υπάρχει άδεια εγκατάστασης. Εχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού. Η βεβαίωση παραγωγού δεν έχει καμία σχέση με την άδεια εγκατάστασης. Βεβαιώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον επενδυτή ότι, ναι, υπάρχει δίκτυο εκεί και χωρητικότητα. Αυτό είναι».

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι στόχος εμπρηστών έγιναν φέτος το καλοκαίρι, και μάλιστα τρεις φορές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τόσο η γειτονική Ψάθα όσο και τα Βίλλια.

Και στην Ακρόπολη;

Ο βουλευτής της ελάσσονος αντιπολίτευσης απάντησε το προφανές: « Ο Αρσένης επεσήμανε πως από τη μία λένε ότι η περιοχή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα και από την άλλη ξεκινούν τη διαδικασία για αιολικά πάρκα στην περιοχή. Το επιχείρημά τους είναι ότι «επειδή η διαδικασία αδειοδότησης ξεκινά, δε σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί».

«Θέλετε να πείτε ότι σε ένα μέρος όπου εσείς έχετε δεσμευτεί ότι δε θα μπουν ανεμογεννήτριες, αυτές οι 58 ανεμογεννήτριες θα προχωρήσουν με την διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, θα καταθέσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα πάρουν άδεια παραγωγού, δηλαδή θα ακολουθήσουν όλη τη διαδικασία και εσείς απλά στο τέλος θα τις απορρίψετε;», διερωτήθη ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατά τη συζήτηση της ερώτησης.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν τα Γεράνεια Όρη και οι καμένες περιοχές, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η νομοθεσία. Η κυβέρνηση παραβιάζει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θυμίζει την απαγόρευση η οποία υπάρχει ήδη στη νομοθεσία -από το 1992- σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να μπουν ανεμογεννήτριες, απαγορεύεται να γίνει οποιοδήποτε έργο σε προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου ΝΑTURA αν δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης. Στα Γεράνεια τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει.

Αντί να προστατεύσει τα Γεράνεια με επίσημη διοικητική απόφαση το υπουργείο, κλείνοντας πριν καν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για ανεμογεννήτριες στην περιοχή, μας λέει ότι ξεκίνησε η διαδικασία από τη ΡΑΕ χωρίς να σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί. Μοιάζει με παραλογισμό -αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για σχέδιο. Βάζουν τη ΡΑΕ να δίνει άδειες σε οποιονδήποτε τις ζητά, χωρίς να εξετάζει τις ζώνες αποκλεισμού ενώ είναι υποχρεωμένη με βάση τον νόμο. Και μετά έρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και λέει “δεν πειράζει που έκαναν αίτηση, δεν πειράζει που πήραν άδεια παραγωγού, δεν πειράζει που ξεκίνησαν να κάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση”.

Δηλαδή έτσι όπως το πάτε θέλω να ρωτήσω. Αν κάνει αύριο μία εταιρεία αίτηση να μπουν ανεμογεννήτριες στην Ακρόπολη, θα της δώσετε άδεια παραγωγού και θα προχωρήσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης; Για παραλογισμό πρόκειται -για την ακρίβεια ένας βολικός παραλογισμός που εξυπηρετεί συμφέροντα σε μια ΡΑΕ που υπό την αιγίδα της κυβέρνησης παρακάμπτει κάθε νόμο, κάθε ευρωπαϊκή οδηγία. Σας καλούμε, εφόσον δεσμευτήκατε, να την κάνετε τη δέσμευσή σας αυτή πράξη, διάταξη, νόμο».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top