0
Μια μεγάλη αλλαγή περιμένει το επιβατικό κοινό που μετακινείται με τα ΜΜΜ. Τελειώνουν τα εισιτήρια, όπως τα ξέρουμε, τι έρχεται.

Με την τραπεζική κάρτα τους θα ανοίγουν και θα περνούν πλέον τις μπάρες οι πολίτες, αφού τα χάρτινα εισιτήρια καταργούνται.

Μετά την φόρτωση της κάρτας απευθείας από το κινητό, έρχεται και η απευθείας πληρωμή με την ανέπαφη κάρτα ή το κινητό.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά:


Τα ΜΜΜ ολοένα και εξελίσσονται, κάνοντας τη ζωή των πολιτών ακόμα πιο εύκολη, όσον αφορά την αγορά εισιτηρίων. Μετά την φόρτωση της κάρτας (Athena Card) απευθείας από το κινητό και όχι στον γκισέ, έρχεται και η απευθείας πληρωμή με την ανέπαφη κάρτα ή το κινητό (NFC).

Στόχος της νέας εφαρμογή είναι να μην χρειάζονται καθόλου τα χάρτινα εισιτήρια αν έχετε μαζί σας ανέπαφη τραπεζική κάρτα ή έχετε στο κινητό σας τις κάρτες σας με την υπηρεσία NFC.

Κάτι τέτοιο γίνεται σε αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τις τράπεζες για το «άνοιγμα» της νέας υπηρεσίας.

«Η τραπεζική κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται στο μετρό, στα λεωφορεία και σε όλα τα ΜΜΜ», υπογραμμίζοντας ότι «εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να συμβασιοποιήσουμε μια τέτοια αλλαγή στο σύστημα που έχουμε δομήσει, είναι ένας τρόπος για να ανοίξουν κι άλλες συνεργασίες», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Ωφελημένος από αυτή τη διαδικασία θα είναι και ο ΟΑΣΑ, καθώς θα μειωθεί αρκετά η χρήση των κλασικών εισιτηρίων τα οποία είναι κοστοβόρα καθώς έχουν αυξημένο επίπεδο ασφάλειας για να μην πλατογραφούνται.

Τι γίνεται στο Παρίσι

Ήδη στο Παρίσι και στο μετρό τα χάρτινα εισιτήρια καταργούνται μετά από 120 χρόνια, κάνοντας την υπόγεια μεταφορά… ανέπαφη.

Η IDFM προωθεί τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, περιλαμβανομένης της χρήσης smartphones στα μηχανήματα εισόδου των επιβατών με τα κινητά που διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Android να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός εβδομάδων και τα Apple το 2023.

Η μετάβαση του Παρισιού στο μέλλον γίνεται 20 χρόνια μετά την κατάργηση των νομισμάτων από τον υπόγειο της Νέας Υόρκης και πάνω από μια δεκαετία αφότου ο υπόγειος του Λονδίνου κατήργησε σχεδόν πλήρως οτιδήποτε χάρτινο. Κάποιοι, ωστόσο, χαίρονται που το Παρίσι το καθυστέρησε.

Έτσι θα κινείστε στα ΜΜΜ με το κινητό σας

Λίγα μόλις λεπτά αρκούν προκειμένου να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας ή να φορτίσετε την κάρτα σας για το μετρό/ΗΣΑΠ, τα λεωφορεία και τα τρόλει – χωρίς αναμονή σε εκδοτήρια και αυτόματα μηχανήματα.

Στην αυλαία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλους, αναφέρθηκε στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που επιτρέπουν πλέον στον επιβάτη να αξιοποιεί μια σειρά από ευκολίες, μία εκ των οποίων είναι η Αth.ena card – που επιτρέπει την εύκολη αγορά και επαναφόριση των εισιτηρίων μέσα από το κινητό τηλέφωνο.

Τι είναι η Ath.ena Card

Όσοι επιθυμούν να βγάζουν μέσω διαδικτύου το εισιτήριό τους πρέπει να έχουν στην κατοχή τους την πλαστική (ανώνυμη ή προσωποποιημένη) κάρτα Ath.ena Card που εκδίδεται σε όλους τους σταθμούς της ΣΤΑ.ΣΥ. όπου λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα, καθώς και στα εκδοτήρια της ΣΤΑ.ΣΥ. και της Ο.ΣΥ. (Σύνταγμα και Αεροδρόμιο) και στα γραφεία του ΟΑΣΑ.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Αρχικά πρέπει να εγκαταστήσετε την εφαρμογή ATH.ENA Card στο κινητό σας (για Συσκευές Android με Λειτουργία NFC).

Αν δεν έχετε κάνει εγγραφή, επιλέγετε «Δεν έχετε λογαριασμό, Εγγραφείτε» και συμπληρώνετε τα πεδία που θα σας εμφανιστούν στην οθόνη:

Πληκτρολογώ τον 16-ψήφιο αριθμό της ανώνυμης κάρτας και επιλέγω «Έλεγχος Κάρτας»
Συμπληρώνω έγκυρη ηλεκτρονική δ/νση επικοινωνίας
Πληκτρολογώ έναν κωδικό από τουλάχιστον 8 χαρακτήρες (αριθμούς, γράμματα και τουλάχιστον ένα από τα προτεινόμενα σύμβολα $@%*#?&-+)
Αποδέχομαι τους Όρους και Προϋποθέσεις, τσεκάροντας το σχετικό πεδίο, και επιλέγω «Εγγραφή»
Αφού δημιουργήσετε λογαριασμό και εισέλθετε στην υπηρεσία, επιλέγετε το εικονίδιο «Αγορά Προϊόντος».

Στη συνέχεια, επιλέγετε προϊόν χρονικής διάρκειας από τις διαθέσιμες επιλογές, «Διαδρομές & Προσφορές / Αστικά / Αεροδρομίου»

Πώς πληρώνετε τα εισιτήριά σας

Κατά τη Σύνδεση με το Διατραπεζικό Σύστημα ΔΙΑΣ, συμπληρώνετετα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας και επιλέγετε «Πληρωμή».

Μόλις η συναλλαγή ολοκληρωθεί επιτυχώς προχωρείτε στη φόρτιση του προϊόντος που μόλις αγοράσετε στην κάρτα σας, πατώντας την επιλογή «Φόρτιση Κάρτας».

Εισιτήριο στο κινητό… με έναν αστερίσκο

Για να μεταφέρετε το εισητήριο σας από την κάρτα στο κινητό, πρέπει να τοποθετήσετε την κάρτα στο πίσω μέρος του κινητού τηλεφώνου σας, όπου βρίσκεται η κεραία NFC.

Εν συνεχεία, τοποθετείτε εκ νέου την κάρτα κοντά στην κεραία NFC του κινητού και αναμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί το 100% της λήψης δίχως να απομακρύνετε την κάρτα. Μόλις ληφθεί το προϊόν θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο που θα επιβεβαιώσει τη λήψη.

Πλέον το εισιτήριο έχει «μεταφερθεί» στην Ath.ena Card.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μέσα από την «Διαχείριση Χρήστη / Λογαριασμού», ο χρήστης ανώνυμης κάρτας μπορεί να δει τις πληροφορίες τις κάρτας του, να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης και την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top