0
Δεν αναθεωρεί τις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Δωδώνης για τον βιασμό μιας γυναίκας ο οποίος όντας καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η άμβλωση είναι έγκλημα» και πως «μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή».

Μετά το σάλο που ξέσπασε, η δήλωσή του ζήτησε συγνώμη ωστόσο, σε νέα παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή, ερωτηθείς εάν αναθεωρεί τις πρώτες απόψεις του είπε «δεν αναθεωρώ». «Σταματώ τις οποιεσδήποτε δηλώσεις και οποιαδήποτε επαφή με οποιονδήποτε σταθμό. Τελείωσε» είπε αρχικά ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Δεν δίστασε να κατηγορήσει και τους δημοσιογράφους που του έκαναν την ερώτηση περί άμβλωσης, λέγοντας ότι «Άλλα λέμε, άλλα μας ρωτάνε και άλλα παρουσιάζονται. Δεν με νοιάζει καθόλου. Έχω ζήσει μία ζωή με αμφισβήτηση. Δεν με νοιάζει τίποτα. Χαίρετε και αγαλλιάσθε. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, αυτά που είπα όποτε θεωρώ εγώ θα τα αναθεωρήσω, αν χρειάζεται να τα αναθεωρήσω».

Πρόσθεσε ότι: «Δεν αναθεωρώ… αλλά σας λέω ότι με πήρανε τηλέφωνο για να μιλήσουμε για τους εξορκισμούς και ξεκινήσαμε αντί για εξορκισμούς γι’ αυτό».

Σχετικά με την την αντίδραση της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχολίασε: «Εκείνη δεν προσβάλλει την Εκκλησία όταν λέει ότι ο καθένας μπορεί να πάρει άδεια, να μην παρακολουθεί τα θρησκευτικά. Ε;».

H δήλωση που έκανε ο Μητροπολίτης Δωδώνης ζητώντας συγγνώμη
Για «διαστρέβλωση της σκέψης του» έκανε λόγο ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, στη σκιά της «θύελλας» αντιδράσεων σε Πολιτεία και Εκκλησία για τα περί «συναίνεσης» στον βιασμό, και μέσω ανακοίνωσης ζητά «συγγνώμη» από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις του και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού.

Η ανακοίνωση του μητροπολίτη Δωδώνης

«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής 'Σήμερα' του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ όπου παρέστην, διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου.

Ίσως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι ούτε εγώ, ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος που εκπροσωπώ, το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από μια καταδικαστέα και τραυματική πράξη.

Η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα.

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να παραμείνω σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων.

Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κοινωνία έχουμε όλοι διάθεση για έναν ανοιχτό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα λαϊκό δικαστήριο με διαδικτυακούς δικαστές.

Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για «σύλληψη», με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα.

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού».

Οι επίμαχες δηλώσεις

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, υποστήριξε πως οι αμβλώσεις «είναι έγκλημα», ενώ για τις περιπτώσεις βιασμού, είπε πως «μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή».

«Όταν έχουμε τόση υπογεννητικότητα, είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί, έχει ήδη αρχίσει να έχει ζωή», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Μητροπολίτης αναφορικά με τις αμβλώσεις.

Ερωτηθείς αν αυτό θα έπρεπε να ισχύει και στις περιπτώσεις βιασμού, ο Μητροπολίτης Δωδώνης ανέφερε πως «Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε τώρα», προκαλώντας την αντίδραση των δημοσιογράφων.

Στις προσπάθειες των δημοσιογράφων να του εξηγήσουν τι σημαίνει βιασμός, σημείωσε: «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος; Θέλει συμμετοχή».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή.loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top