0
Τα διαρκή «kill» στον Ελληνικό εναέριο χώρο είναι αυτά που προφανώς έχουν εκνευρίσει σημαντικά το τουρκικό Επιτελείο αλλά και τους Τούρκους αξιωματούχους.

Μέσα σε 48 ώρες η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει μια ιδιότυπη ρελάνς, την ώρα που η ίδια είναι υπόλογη απέναντι στο ΝΑΤΟ, τους Συμμάχους και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, οι οποίοι την καλούν διαρκώς ν’ απέχει από υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά και νησίδες.

Μάλιστα στην περίπτωση της συνοδείας των Β-52 οι Τούρκοι εκτέθηκαν διπλά διότι από τη μια φάνηκε η γύμνια τους με το ταυτόχρονο 5απλό lock on από τα τέσσερα Ελληνικά F-16 Block 52 plus της Σούδας κι από την άλλη διότι οι Αμερικανοί έγιναν μάρτυρες της πονηριάς τους.

Πάντως και στις δυο περιπτώσεις εντός 48ωρου η τουρκική μονταζιέρα και η παραπληροφόρηση δούλεψε σε υψηλούς ρυθμούς από την Τουρκία. Τη μια είπαν για το διάβημα προς το ΝΑΤΟ και την δεύτερη φορά μέσω διαρροών, κατηγόρησαν την Ελλάδα πως τα τουρκικά μαχητικά βρίσκονται ξανά σ’ ένα διαρκές lock on.
Το γεγονός βεβαίως πως η Άγκυρα δημοσιοποιεί δυο απανωτές φορές τον εκνευρισμό της για το «κλείδωμα» των τουρκικών F-16 από τα Ελληνικά φτερά, θέτει σε πλήρη εγρήγορση τ’ αντανακλαστικά της Πολεμικής Αεροπορίας και του Επιτελείου της.

Στρατιωτικές πηγές «διαβάζουν» πίσω από τα κλαψουρίσματα και τις δημόσιες διαμαρτυρίες πως οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν στον μέγιστο βαθμό τις προκλήσεις τους, επιστρέφοντας σε εποχές έντονων αεροπορικών αντιπαραθέσεων, όπως εκείνη που είχε ως συνέπεια τη δολοφονική ενέργεια κατά του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Για τον λόγο αυτόν οι Επιτελείς τονίζουν προς τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας ότι θα πρέπει να παραμένουν απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουν, χωρίς να παρασύρονται από τα «ψαλίδια» των Τούρκων αεροπόρων καθώς κανείς δεν αποκλείει ότι θ’ απογειωθούν με εντολή δημιουργίας έντονου επεισοδίου, κυρίως στο όριο του FIR ώστε να σπεύσουν στη συνέχεια σε πάσης φύσεως δικαιολογίες.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια που έχει φανεί η διάθεση ν’ ανάψουν τα αίματα και τα πράγματα να ξεφύγουν. Αυτό έχει γίνει είτε με κινήσεις «ατζαμή», είτε με απόρριψη θερμοβολίδων, είτε με βαθιές βουτιές στο κενό, ώστε να παρασυρθεί ο κυνηγός από το θήραμα.

Το βέβαιο είναι πως κάθε είδους πονηριά των Τούρκων και διαβάζεται πολύ γρήγορα από το Επιτελείο και υπάρχει απάντηση για κάθε είδους πρόκληση, κυρίως στον αέρα καθώς τα «μπλε φτερά» καθημερινά «προσγειώνουν» όχι με τον πιο ευχάριστο τρόπο τ’ αναθεωρητικά όνειρα των Τούρκων.
Και αυτό θα γίνεται πάντοτε, επισημαίνουν ιπτάμενοι, ιδίως όταν οι Τούρκοι ιπτάμενοι αποφασίζουν πως δεν θα φύγουν από την περιοχή στην οποία έχουν ήδη εισβάλει, δίχως σχέδιο πτήσης και δίχως άδεια.

Οι Τούρκοι όμως μέσω της καθημερινής παραβατικής συμπεριφοράς στον ουρανό του Αρχιπελάγους αφουγκράζονται το δικό τους μέλλον και ιδίως την περίπτωση που οι αερομαχίες δεν θα είναι κλειστές, δηλαδή όταν θα βρίσκονται «lockαρισμένοι» από τους Meteor των Γαλλικών Rafale ή από τα ραντάρ των F-16 Viper που οι ίδιοι, όπως οδεύουν φαίνεται πως θα καθυστερήσουν αρκετά να αισθανθούν την αξία τους.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top