0
H υποχρεωτική διάταξη του Κωστή Χατζηδάκη για μια επιπλέον μέρα εργασίας ήρθε με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών

Ένα επιπλέον ημερομίσθιο θα λαμβάνουν αντί για… ρεπό οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό με νέα διάταξη του Κωστή Χατζηδάκη η οποία ενσωματώθηκε σε παλαιά κλαδική σύμβαση.

Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Εργασίας λύνει ένα πάγιο πρόβλημα (και αίτημα) του χώρου με τη διάταξη να προβλέπει προσαυξημένη αμοιβή κατά 75% αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία. Η δε διάταξη κηρύχθηκε από τον υπουργό υποχρεωτική για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον κλάδο.

Η διάταξη επιπλέον προβλέπει πως η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης εφόσον προκύψει αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Και ορίζει ρητώς πως σε καμία περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή μεμονωμένη ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας. 

Το πενθήμερο εξακολουθεί να ισχύει και η επιπλέον εργασία την έκτη ημέρα- με συνολικά 40 ώρες την εβδομάδα, ήτοι 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα- γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των επιχειρήσεων και δεν αποτελεί συμφωνία για καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top