0
Μια αδρανής μαύρη τρύπα, η οποία είναι εννέα φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου, βρέθηκε για πρώτη φορά έξω από τον Γαλαξία μας, με τους ερευνητές να κάνουν λόγο για μία «πολύ συναρπαστική ανακάλυψη».

Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια ανακάλυψη, ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ επισημαίνει πως η ανακάλυψη είναι σημαντική καθώς η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα είναι «η πρώτη που ανιχνεύεται εκτός του Γαλαξία μας».

Ο Paul Crowther, καθηγητής αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο, περιέγραψε την συγκεκριμένη μαύρη τρύπα ως μια «πολύ συναρπαστική ανακάλυψη» που έρχεται μετά από μια «σειρά από υποψήφιες αδρανείς μαύρες τρύπες που έχουν προταθεί».


Η νεοανακαλυφθείσα αδρανής μαύρη τρύπα έχει τουλάχιστον εννέα φορές τη μάζα του Ήλιου και περιστρέφεται γύρω από ένα καυτό μπλε αστέρι που ζυγίζει 25 φορές περισσότερο από τον Ήλιο.

Η ανακάλυψη, όπως αναφέρει ο Guardian, έγινε μετά από έξι χρόνια παρατηρήσεων που έγιναν με το Very Large Telescope (Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO).

Σημειώνεται πως οι μαύρες τρύπες αστρικής μάζας σχηματίζονται όταν τα τεράστια αστέρια φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και καταρρέουν υπό τη δική τους βαρύτητα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top