0
Στο μέλλον των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επενδύουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Τη Δευτέρα (4/7) στην επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής κατατέθηκε το πρόγραμμα για την απόκτηση τριών αμερικανικών UAV, μέσου ύψους πτήσης και μεγάλης αυτονομίας, τύπου MQ-9. 

Τα συγκεκριμένα drones θεωρούνται ιδανικά για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων σε θαλάσσιο περιβάλλον. Το κόστος του προγράμματος, για τα τρία αεροσκάφη και τους δύο επίγειους σταθμούς ελέγχου υπολογίζεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δυνατότητες των συγκεκριμένων συστημάτων που επιχειρούν εδώ και μήνες από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα είναι εξαιρετικές. Καλύπτουν σε υψηλό βαθμό τις ανάγκες επιτήρησης που έχει η χώρα, ενώ η αυτονομία τους αγγίζει τις 27 ώρες. 

Σημαντική είναι η εμβέλειά τους, που εκτιμάται στα 1.850 χιλιόμετρα. Το ανώτατο σημείο πτήσης, που είναι τα 50.000 πόδια, δίνει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης όσων συμβαίνουν τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως το ΓΕΕΘΑ εξετάζει την απόκτηση και των ισραηλινών Heron, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στη Σκύρο.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων κατατέθηκε και το σχέδιο για την απόκτηση 74 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV-7. Σύμφωνα με κορυφαίες στρατιωτικές πηγές, τα οχήματα δεν θα είναι παροπλισμένα και όλες οι εργασίες συντήρησης και επαναφοράς τους στην αρχική κατάσταση θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ. 

Στην επιτροπή εξετάστηκε και παρουσιάστηκε το σχέδιο για την αξιοποίηση των 18 αεροσκαφών Mirage 2000EG, τα οποία μετά την αγορά των Rafale παραμένουν καθηλωμένα στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα. Η αξία τους έχει αποτιμηθεί σε περίπου 117 εκατομμύρια ευρώ, με τη γαλλική αεροναυπηγική εταιρεία «Dassault» να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή τους. Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης 22 αεροκινητήρες, εξοπλισμό εδάφους και ανταλλακτικά.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top