0
Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα της ανθρωπότητας είναι η γαιοποίηση του Άρη, μιας και μοιάζει αρκετά στη Γη, διαθέτει αρκετό νερό υπό τη μορφή πάγου κάτω από την επιφάνεια και κάποια μέρα θα μπορούσε να είναι το δεύτερο σπίτι μας. 

Ωστόσο του λείπει ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό. Ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να εκτρέπει την επικίνδυνη κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία και να αποτρέψει τους ηλιακούς ανέμους από το να παρασύρουν την ατμόσφαιρα στο διάστημα.


Στη Γη, το μαγνητικό αυτό πεδίο παράγεται από τον πυρήνα της Γης. Το εσωτερικό του Άρη είναι μικρότερο και πιο ψυχρό και δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του ένα μαγνητικό δυναμό. Νέα μελέτη όμως που έως τώρα αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, θέλει τη δημιουργία ενός τεχνητού μαγνητικού πεδίου.


Στην τηλεοπτική σειρά The Expanse, βλέπουμε μερικές σκηνές που περιλαμβάνουν μερικές εγκαταστάσεις σε έδαφος και σε τροχιά που προσφέρουν ένα βασικό επίπεδο μαγνητικής προστασίας. Για να έχεις όμως ένα ικανό πλανητικό μαγνητικό πεδίο, χρειάζεται μία ισχυρή ροή φορτισμένων σωματιδίων, είτε μέσα, είτε γύρω από τον πλανήτη. Εφόσον το πρώτο είναι αδύνατον, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σενάριο για το δεύτερο.

Η δημιουργία ενός δακτυλίου φορτισμένων σωματιδίων γύρω από τον Άρη, είναι θεωρητικά εφικτή χάρη στο δορυφόρο του, τον Φόβο.


Ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος εκ των δύο δορυφόρων του Άρη και έχει κοντινή τροχιά, ολοκληρώνοντας μία περιστροφή κάθε 8 ώρες. Η μελέτη προτείνει τον ιονισμό των σωματιδίων της επιφάνειας του Φόβου και την επιτάχυνσή τους ώστε να δημιουργήσει ένα τόξο πλάσματος στην τροχιά του. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αρκετά ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να προστατεύσει τον Άρη κατά τη διάρκεια της γαιοποίησής του.
Αν και θεωρητικά εφικτό, οι μηχανικές προκλήσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι τεράστιες, αλλά όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τώρα είναι ο καιρός για ιδέες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Acta Astronautica.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top