0
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις που μπορεί να εμφανίσει ο άνθρωπος – όπως ο καρκίνος- με μια νέα μελέτη να υποστηρίζει ότι όσοι πίνουν οκτώ μπύρες την εβδομάδα ή πέντε μεγάλα ποτήρια κρασί, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν «γερασμένο» DNA.

Σύμφωνα με την nypost.com, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησαν νέα έρευνα που δημοσίευσαν στο Molecular Psychiatry και υποστήριξαν ότι το «γερασμένο» DNA από το αλκοόλ, σημαίνει βλάβη στα τελομερή.

Τα τελομερή είναι περιοχές του DNA, που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν το γενετικό υλικό από την φθορά, ενώ το μήκος τους θεωρείται δείκτης βιολογικής γήρανσης.


Έτσι, το αλκοόλ μειώνει το μήκος τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πολύ κοντά και τα κύτταρα να μην μπορούν να διαιρεθούν, ενώ ενδέχεται και να πεθάνουν.

Με αυτό τον τρόπο, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να εμφανιστεί κάποια μορφή καρκίνου, στεφανιαία νόσος, ακόμα και νόσο του Αλτσχάιμερ.


Χαρακτηριστικά, η Δρ Anya Topiwala από το Oxford Population Health είπε πως «τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια χρήσιμη πληροφορία για τους κλινικούς γιατρούς και τους ασθενείς που επιδιώκουν να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ».

Οι επιστήμονες λοιπόν, συνιστούν την ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ και όχι οριστική διακοπή, καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία σχετίζονται μόνο με μεγάλες ποσότητες. Αντιθέτως, μικρές δόσεις αλκοόλ, έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες, τόσο για την σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top