0
Τα αρχαία γλυπτά έχουν υπάρξει το αντικείμενο επανειλημμένων εκκλήσεων για επαναπατρισμό και τώρα θα μπορούσαν να μοιραστούν μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας Telegraph, (του Craig Simpson).

Τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως αναφέρονται, θα μπορούσαν να μοιραστούν με την Ελλάδα και υπάρχει μία “συμφωνία που πρέπει να γίνει”, δήλωσε πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου George Osborne.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προΐσταται του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, το οποίο έχει εμπλακεί σε μία μακροχρόνια αντιπαράθεση για τα ηλικίας 2500 ετών γλυπτά, και προτείνει ότι η διένεξη θα μπορούσε να έχει μία “λογική” λύση.

Ο κ. Osborne δήλωσε ότι “πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία” με την Ελλάδα για μία διευθέτηση διαμοιρασμού, ώστε να μοιραστούν τα έργα τέχνης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.

Δήλωσε: “Στο Βρετανικό Μουσείο [τα γλυπτά] αφηγούνται την ιστορία ενός πολιτισμού σε σύγκριση με τους άλλους πολιτισμούς, της Κίνας, της Ινδίας, και άλλων τόπων της Μεσογείου.”

“Στην Ελλάδα αφηγούνται μόνον την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι υπάρχει μία συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί, όπου και οι τρεις μπορούμε να αφηγηθούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο προσεγγίσουμε [το θέμα] χωρίς ένα σωρό προϋποθέσεων, χωρίς ένα σωρό από κόκκινες γραμμές.”

“Εάν και η μία και η άλλη πλευρά λένε ότι δεν δίνουμε τίποτα, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.” 

Ο Andrew Marr στο LBC υπέδειξε στον κ. Osborne ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι “θα μπορούσατε να στείλετε μερικά από αυτά στην Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια πίσω στο Λονδίνο “.

Ο κ. Osborne απάντησε: “Γι’ αυτό το είδος διευθέτησης μιλώ. Οι λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να πρέπει να καταλήξουν σε κάτι τέτοιο, ώστε και να μπορεί κάποιος να τα δει μέσα στην αίγλη τους στην Αθήνα, και να τα δει ανάμεσα στα απαυγάσματα άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο “.

Αναφέρεται ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει με συνέπεια δηλώσει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει τα γλυπτά, επειδή κρατούνται για το κοινό σύμφωνα με το νόμο, ενώ η [βρετανική] κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο νόμος αυτός δεν θα αλλάξει, και ότι εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο να αποφασίσει.

Το μακροχρόνιο αδιέξοδο έχει απογοητεύσει τις ελληνικές προσπάθειες για επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, καθώς η ελληνική θέση είναι ότι αυτά εκλάπησαν από τον Βρετανό συλλέκτη. Αυτό έχει αμφισβητηθεί από την κυβέρνηση του ΗΒ και από το Βρετανικό Μουσείο.

ΠΗΓΗ: Telegraph, Craig Simpson – Greece and Britain could share Elgin Marbles as museum chair flags ‘deal’ to end row

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top