0
Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο οι Αμερικανοί αυξάνουν την πίεση προς την Ελλάδα να βοηθήσει στρατιωτικά το Κίεβο όπως αναφέρουν πληροφορίες και ώστε να παραχωρήσει τους Ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 τους οποίους διαθέτουν στον οπλοστάσιο τους οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Το ζήτημα ήδη έχει τεθεί από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα με την Ελληνική πλευρά να εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητική προτάσσοντας τον παράγοντα Τουρκία και την σταθερή απειλητική της διάθεση απέναντι στη χώρα μας. Επιπλέον η Ελλάδα τονίζει ότι ήδη έχει βοηθήσει στρατιωτικά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της την Ουκρανία την ώρα που οι γείτονες όχι απλά δεν έχουν συνδράμει στρατιωτικά αλλά αντίθετα εξακολουθούν σταθερά να «κλείνουν το μάτι» στη Ρωσία τηρώντας ίσες αποστάσεις.

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες της Συμμαχίας η οποία διαθέτει στη «φαρέτρα» της Ρωσικά οπλικά συστήματα,όμως οι αντιαεροπορικοί S-300 είναι αυτοί για τους οποίους «καίγονται» οι Ουκρανοί ώστε να θωρακίσουν την αντιαεροπορική τους «ομπρέλα». Σύστημα το οποίο το γνωρίζουν άριστα και μπορούν άμεσα να το ενσωματώσουν στο οπλοστάσιο τους και να το χρησιμοποιήσουν απέναντι στα Ρωσικά μαχητικά ή ακόμα και εναντίον πυραύλων κρουζ τους οποίους εξαπολύει ο Ρωσικός στρατός σε high value στόχους. Ήδη η Σλοβακία από τον περασμένο μήνα  παραχώρησε στην Ουκρανία τους αντιαεροπορικούς S-300 που διέθετε από το 1993 όταν διαλύθηκε η Τσεχοσλοβακία και οι πύραυλοι περιήλθαν στην κατοχή του Σλοβακικού στρατού. 

Ανάλογη κίνηση επιθυμούν οι ΗΠΑ και από την Ελλάδα.Εντείνουν συνεχώς την πίεση ώστε η Αθήνα να πει το ναι και οι Ελληνικοί S-300 να μεταφερθούν στην Ουκρανία. Όμως έως τώρα βρίσκουν «τοίχο» αφού η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική περίπτωση καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Συμμαχίας η οποία αντιμετωπίζει υπαρκτή ξεκάθαρη απειλή και μάλιστα από επίσης κράτος μέλος του ΝΑΤΟ όπως είναι η Τουρκία. Με την Άγκυρα μάλιστα το τελευταίο διάστημα να έχει κλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες και να  προχωρά σε ευθεία απειλή ενώ η κρίση του 2020 αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο Ερντογάν είναι απόλυτα ανεξέλεγκτος. 


Το μεγάλο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι πως θα αντιδράσει η Αθήνα εάν οι Αμερικανοί προτείνουν άμεση αντικατάσταση των S-300 με επιχειρησιακούς  Patriot  οπλικό σύστημα το οποίο ήδη  διαθέτει το Ελληνικό οπλοστάσιο και αποτελεί αιχμή για την αεράμυνα της χώρας. Το ζήτημα θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να τεθεί σε ανώτατο επίπεδο στις 16 Μαΐου κατά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο. 


Η Αθήνα ήδη προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο όπου και πάλι ο αποσταθεροποιητικός παράγων Τουρκία θα αποτελέσει το πρώτο Ελληνικό επιχείρημα. Όπως και το γεγονός ότι με μια τέτοια κίνηση στοχοποιείται η Αθήνα με την Άγκυρα να παραμένει στο Ρωσικό «απυρόβλητο» ενώ την ίδια ώρα υποκριτικά εμφανίζεται ως δήθεν πιστός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Επιπλέον θα τεθεί και  το ζήτημα απόκτησης από την Τουρκία των 40 Αμερικανικών μαχητικών F-16 και εκσυγχρονισμού ακόμη 80. Αεροσκάφη τα οποία θα αποτελούν για την Ελλάδα μια επιπλέον απειλή στο Αιγαίο. Το κρυφό «όπλο» των ΗΠΑ προκειμένου να πείσουν την Αθήνα  δεν αποκλείεται να είναι το Stealth μαχητικό 5ης γενιάς F-35 όμως η οικονομική κατάσταση και συγκυρία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση τουλάχιστον είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top