0
Οι Τούρκοι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο αναφορικά με τα νέα γενιάς μαχητικά, αφού οι ίδιοι έχουν μείνει χωρίς.

Η απόφαση των ΗΠΑ για αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα αγοράς και κατασκευής 100 F-35 άφησαν την Άγκυρα χωρίς μαχητικά νέας γενιάς.


Πλέον οι Τούρκοι έθεσαν σχεδόν ξεκάθαρα το δίλημμα τις ΗΠΑ.

«Εάν οι ΗΠΑ μας πουλήσουν F-16, τα SU-57 απενεργοποιούνται ως επιλογή», γράφει η τουρκική Milliyet.

Δεδομένου ότι τουρκικό εθνικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X θα εισέλθει στην παραγωγή το 2030, η Τουρκία επιθυμεί να καλύψει το κενό που μπορεί να προκύψει τα επόμενα οκτώ χρόνια με αεροσκάφη F-16 Block 70, εάν το αμερικανικό Κογκρέσο ανταποκριθεί θετικά.

Εάν οι ΗΠΑ ανταποκριθούν θετικά στην απαίτηση των Τούρκων για εκσυγχρονισμό 40 πολεμικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και 80, θα αποσυρθούν από τις συζητήσεις με τους Ρώσους για τα SU-57.

Σε επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, αναφερόταν ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα των ΝΑΤΟ.

«Εάν το Κογκρέσο απορρίψει το αίτημα, οι επιλογές της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία και την Αγγλία ή να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς όπως το SU-57 από τη Ρωσία θα εμφανιστούν ξανά. Το θέμα του SU-57, μιας από τις πιο ισχυρές επιλογές, ήταν στο παρελθόν στην ημερήσια διάταξη», σημειώνει η Milliyet.

Λέτε να έχουμε προσπάθεια των Τούρκων να στραφούν και προς την Γαλλία για νέας γενιάς μαχητικά;

Όχι ότι θα ιδρώσει το… αυτί των Γάλλων αλλά ενδιαφέρον θα έχει.

Βέβαια ένα ακόμα ερώτημα είναι απέναντι σε ποιους θέλει η Τουρκία να χρησιμοποιήσει τα νέα αεροπλάνα της;

Ίσως αυτό το ερώτημα να χρειάζεται να απαντηθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Αναφορικά με τους Γάλλους, η Ευρώπη προσανατολίζεται στο να φτιάξει ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό στρατό και η Τουρκία φαίνεται πως δεν έχει θέση η Άγκυρα σε αυτό το εγχείρημα. Βέβαια τι θα γίνει στο μέλλον κανείς δεν το ξέρει.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top