0
Μάλλον στην αεροπορία έχουν κάποιο θέμα αναφορικά με το πού πρέπει να ξοδεύονται χρήματα για τις επιχειρησιακές ανάγκες. Ειδάλλως δεν εξηγείται η δαπάνη των €9 εκατομμυρίων περίπου που θα κοστίσει η Εν Συνεχεία Υποστήριξη του αντιαεροπορικού συστήματος ΒΕΛΟΣ.

Το ΒΕΛΟΣ είναι ένα αντιεροπορικό σύστημα που κατασκευάστηκε και τέθηκε σε υπηρεσία το 1982 και αναβαθμίστηκε μερικώς το 2004. Μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας και σχεδόν 18 χρόνια από την αναβάθμιση του, η διάθεση κονδυλίων για την υποστήριξη του δεν νομίζουμε ότι εξυπηρετεί κάποια επιχειρησιακή ανάγκη υψηλής ή έστω και μεσαίας προτεραιότητας. Αρκετά χαμηλής θα μπορούσε να είναι.

Αναφερόμαστε σε αυτό καθόσον είναι γνωστό ότι οι ικανότητα αντιμετώπισης των εν δυνάμει απειλών αέρος κυρίως αεροσκαφών σε χαμηλά και μεσαία ύψη των στόχων (π.χ. αεροδρόμια, στρατηγικές υποδομές), τις οποίες καλείται να προστατεύσει το σύστημα ΒΕΛΟΣ, μάλλον δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Τα σύγχρονης γενιάς αεροσκάφη και αεροχήματα (π.χ. UAV Bayraktar) φέρουν βλήματα και βόμβες, η άφεση των οποίων γίνεται από αποστάσεις άνω των 25 χλμ.

Λογικά λοιπόν, η μη ικανότητα εμπλοκής των αεροσκαφών και αεροχημάτων σε αποστάσεις άνω των 40 χλμ., δηλαδή με δυνατότητες που παρέχονται από τα συστήματα Patriot και Hawk, ελαττώνουν σημαντικά την επιχειρησιακή χρησιμότητα των συστημάτων όπως το ΒΕΛΟΣ, των οποίων η μέγιστη ικανότητα εμπλοκής στόχων είναι 16 χλμ. με τα βλήματα που φέρει και 4 χλμ. με τα δίδυμα πυροβόλα.

Άρα αναρωτιόμαστε ποιά η σκοπιμότητα της προμήθειας αυτής για την Πολεμική Αεροπορία όταν υπάρχει πλειάδα άλλων συστημάτων, περισσότερο σημαντικά σε επιχειρησιακό επίπεδο, για τα οποία υφίσταται ανάγκη Εν Συνεχεία Υποστήριξης τους.

Μήπως τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να διατεθούν σε άλλα αντιεροπορικά συστήματα, όπως τα Patriot ή τα HAWK;

Το αντιαεροπορικό ΒΕΛΟΣ

Το σύστημα ΒΕΛΟΣ είναι Ελβετικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 1982. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού και συνδυάζει βλήματα και πυροβόλα.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Χαρακτηριστικά

Έχει ικανότητα αυτόματης παρακολούθησης 20 στόχων, και ταυτόχρονης εμπλοκής 6 στόχων (τέσσερα (4) με βλήματα και δύο (2) με πυροβόλα σε αποστάσεις 16 ΚΜ με 4 ΚΜ αντίστοιχα).

Κάθε σύστημα ΒΕΛΟΣ αποτελείται από:

  • Ένα (1) RADAR SUPER GIRAFFE εμβέλειας 40 χλμ
  • Δύο (2) RADAR SKYGUARD εμβέλειας 20 χλμ
  • Τέσσερα (4) Δίδυμα πυροβόλα OERLIKON 35mm
  • Τέσσερις (4) Εκτοξευτήρες βλημάτων SPARROW RIM–7M
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top