0
Πιστοί στον σχεδιασμό του μέλλοντος στο ναυτικό Επιτελείο, φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να συνεχιστεί η κούρσα επαύξησης του στόλου. 

Μετά τις υπογραφές για τις φρεγάτες Belh@rra, τις τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214 κλάσης Παπανικολής, το σπριντ για τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60 ROMEO, την υπό εξέλιξη διαδικασία για τις νέες κορβέτες, οι Επιτελείς ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τη διαδικασία για την όσο το δυνατό ταχύτερη άφιξη των ναρκοθηρευτικών «Alkmaar» στο ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Ολλανδία και Ελλάδα, σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων Εξοπλισμών έχουν συμφωνήσει ήδη για το υλικό αυτό και τώρα το Πολεμικό Ναυτικό που έχει κάνει ήδη αυτοψία στην Ολλανδία, καλείται να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η εντολή από την ηγεσία του, το Ναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, είναι τα πλοία να πλεύσουν σε Ελληνικά νερά αν είναι εφικτό στα τέλη του χρόνου, το πολύ μέσα στο 2023.

  • Την ώρα που όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις νέες φρεγάτες του στόλου, τις διαδικασίες που γίνονται ώστε να «χτιστεί» η Ελληνική task force που θα μεταβεί στο Λοριάν της Γαλλίας για να πάρει ενεργό μέρος την κατασκευή των Belh@rra ή στις σκληρές διαπραγματεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη για τις νέες κορβέτες, το ναυτικό Επιτελείο, σιωπηρά εργάζεται πυρετωδώς επιδιώκοντας να πετύχει και για τα ναρκοθηρευτικά παρόμοιες fast track διαδικασίες για την απόκτησή τους. 
Και παρά όμως το πολύ καλό κλίμα που φαίνεται πως επικρατεί για το ζήτημα των ναρκοθηρευτικών με το Ολλανδικό ναυτικό, η νεότερη ενημέρωση για τις μεταχειρισμένες φρεγάτες «Μ», πηγαίνει ακόμα πιο πίσω.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι Αξιωματικοί του Ολλανδικού Ναυτικού φέρονται να ενημερώνουν πως το ενδεχόμενο αποδέσμευσης των φρεγατών «Μ»- για τις οποίες είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον το Ελληνικό Ναυτικό- μετατίθεται από τα τέλη του 2026 και μετά…

Πάντως μετά το Letter Of interest της Ελλάδας που είχε αποσταλεί τον περασμένο Οκτώβριο, μόλις έξι μήνες μετά οι δυο πλευρές είναι έτοιμες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, συζητώντας για την προμήθεια των έξι ναρκοθηρευτικών με κόστος που αγγίζει- μαζί με τα ανταλλακτικά- τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Πολύτιμα για την θάλασσα του Αιγαίου

Οι δυο επιτροπές που έχουν συσταθεί ήδη έτρεξαν πολλές διαδικασίες και νομικά ζητήματά και τώρα βρίσκονται προ των πυλών να ολοκληρώσουν εκείνο που ξεκίνησαν προς όφελος του Ελληνικού ναυτικού.

  • Τα έξι ναρκοθηρευτικά «Alkmaar» είναι πλοία που χαρακτηρίστηκαν «σε εξαιρετική κατάσταση», γεγονός που έδωσε το πράσινο φως του ναυτικού Επιτελείου για τη συνέχιση των διαπραγματευτικών κινήσεων. Πρόκειται για σκαριά που κατασκευάστηκαν προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, με εκτόπισμα 520 τόνων και μήκος 51 μέτρα. Περίπου στην 15ετία υπηρεσίας τους οι Ολλανδοί τα εκσυγχρόνισαν με ηλεκτρονικά συστήματα, sonar MK II, σύστημα εντοπισμού ναρκών.
Οι Επιτελείς στον στόλο σημειώνουν πως αυτά τα πλοία «είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη που θα συμβάλλουν καταλυτικά στις ναυτικές επιχειρήσεις κυρίως στο Αιγαίο που το ναυτικό δίνει ιδιαίτερη σημασία στον πόλεμο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας».

Το πρόσφατο ναυτικό ατύχημα έξω από το λιμάνι του Πειραιά προ διετίας κατά το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς το ναρκοθηρευτικό “Καλλιστώ” ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε στο ποτήρι για την ανάγκη νεότερων τέτοιων πλοίων, διότι το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε με τρία ναρκοθηρευτικά, αρκετά παλαιότερα σε τεχνολογικά μέσα από τα Ολλανδικά «Alkmaar».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top