0
Σε δέκα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης οκτώ τουρκικά μαχητικά F- 16.

Φαίνεται ότι τα στελέχη της τουρκικής αεροπορίας δεν έλαβαν υπόψη το… “καλό κλίμα” και τις ¨συζητήσεις¨ που υποσχέθηκαν ο Κ.Μητσοτάκης και ο Ν.Παναγιωτόπουλος με τους ομολόγους τους και έτσι συνέχισαν την πρακτική τους αλλά με μια διαφορά.

Νυχτερινές παραβιάσεις! Έτσι φαίνεται για πρώτη φορά οι Τούρκοι δεν ήθελαν απλά να επιβάλουν τις θέσεις τους αλλά να ελέγξουν ετοιμότητες της ΠΑ και της αεράμυνας σε μια καθαρά επιθετική ενέργεια.

Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε τρεις σχηματισμούς και κινήθηκαν στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο.

Νωρίτερα από το ΓΕΕΘΑ είχε γίνει γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας πέταξε πάνω από το Κεντρικό Αιγαίο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV.

Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης και σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Νωρίτερα ο Ν.Παναγιωτόπουλος δήλωνε:

«Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις  μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα ”συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου”,  και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί». 

Τι είχε πει ο Χουλουσί Ακάρ

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και δήλωσε πως είναι υπέρ της κοινής χρήσης των πόρων που προέρχονται από το Αιγαίο, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και η αλιεία.

«Με τον κύριο υπουργό, τον Νίκο, έχουμε ειλικρινείς, διάφανες, ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δύο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης. Αυτό είπαμε. Και είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Έλληνα ομόλογό μας. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση» ήταν τα λόγια του Ακάρ, όπως αυτά μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top