0
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους μουσικούς κύκλους – και όχι μόνο- μία όχι και τόσο καινούρια είδηση, η οποία όμως παρέμενε άγνωστη μέχρι και πριν λίγες ημέρες. 

Ο λόγος για έναν 69χρονο μουσικό ο οποίος έπαιζε τύμπανα στο μεγαλύτερο ίσως, ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα της χώρας και καταδικάστηκε το 2019, σε 12 χρόνια κάθειρξη για αποπλάνηση ανηλίκου.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβάθμια δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών διεξήχθη τον Απρίλιο του 2019 και ο κατηγορούμενος κρίθηκε κατά πλειοψηφία 5-2 ένοχος για αποπλάνηση ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 12 έτη, σύμφωνα με το αρ. 339 του Π.Κ. και του επεβλήθη, ποινή κάθειρξης 12 ετών, χωρίς ελαφρυντικά.

Ο 69χρονος, που έχει αποχωρίσει τα τελευταία χρόνια από το συγκρότημα το οποίο διαλύθηκε το 2003 αλλά επανασυνδέθηκε το 2011, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, υπό τον όρο της εμφάνισής του στο πλησιέστερο στην κατοικία του Α.Τ. δύο φορές τον μήνα.

Την Παρασκευή ξεκινάει το εφετείο της υπόθεσης της αποπλάνησης της ανήλικης Α . που ήταν 8 ετών κατά την τέλεση του αδικήματος. Η Α. δεν θα βρεθεί στη δικαστική αίθουσα αφού, τα ανήλικα θύματα δεν καταθέτουν δια ζώσης στο δικαστήριο, καθώς ο νόμος τα προστατεύει από τον δευτερογενή τραυματισμό του να εκτεθούν στην αναβίωση των γεγονότων κατά την ακροαματική διαδικασία.

Το χρονικό

H υπόθεση ξεκίνησε, όταν η 8χρονη τότε Α. ρωτήθηκε από τους γονείς της αν τυχόν ο 60χρονος τότε γείτονας της έχει ποτέ ζητήσει «να κάνει πράγματα που δεν ήθελε σχετικά με το σώμα της». Το κορίτσι απαντώντας αποκάλυψε ότι «κάθε φορά που πήγαινε στο σπίτι του», της έβαζε παιδικές ταινίες και βίντεο κλιπ και όσο αυτή παρακολουθούσε εκείνος «της έπιανε το πιπί και τον πωπό και κουνούσε τα δάχτυλά του», ενώ άλλες φορές ο 60χρονος «της έπιανε το χέρι και το έβαζε στο πιπί του για να το χαϊδέψει», «ενώ χάϊδευε με τα χέρια του» το στήθος της.

Οι γονείς της Α. προβληματίστηκαν και ρώτησαν την κόρη τους αν συμβαίνει κάτι περίεργο μετά από την ξαφνική στάση ενός άλλου ζευγαριού της περιοχής το οποίο ξαφνικά απαγόρευσε στο παιδί του να παίζει στην αυλή του κατηγορούμενου.

Όλα τα παραπάνω συνέβαιναν σε τακτική βάση, συνήθως Σαββατοκύριακα, σε περιοχή της Αττικής όπου υπάρχει οικισμός με εξοχικά σπίτια, μεταξύ Φθινοπώρου 2011 και Μαΐου 2013. Την ίδια περίοδο το συγκρότημα διένυε ένδοξες μέρες μετά την επανασύνδεση και την πρώτη του περιοδεία του ως φόρο τιμής σε ένα από τα ιδρυτικά του μέλη που απεβίωσε.

Οι γονείς της A., μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη της κόρης τους, την οδήγησαν στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΓΑΔΑ όπου και εξετάστηκε από εξειδικευμένη πραγματογνώμονα αξιωματικό, όπως προβλέπεται, ελέγχθηκε η αντιληπτική της ικανότητα και η ανήλικη κατέθεσε το τί της συνέβαινε.

Ο 69χρονος μουσικός, ήταν γείτονας της οικογένειας στον οικισμό με τα εξοχικά. Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων ο κατηγορούμενος έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά της γειτονιάς, με τα οποία έπαιζε και τα απασχολούσε διαρκώς, αφού εκείνα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπαινόβγαιναν με σχετική άνεση στα σπίτια των λιγοστών και γνωστών γειτόνων, εν γνώσει των γονιών τους.

Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε κακούργημα (σ.σ. αποπλάνηση ανηλίκου κάτω των 12 ετών) και ξεκίνησε τακτική ανάκριση η οποία διενεργήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου του 2015 και Σεπτεμβρίου του 2016. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τα πάντα, προβάλλοντας ως υπερασπιστικό ισχυρισμό ότι η κατηγορία ήταν «κατασκευασμένη», για να τον εκδικηθεί ο σύζυγος της μητέρας της ανήλικης.

Ο 69χρονος μουσικός επικαλέστηκε όλα τα γνωστά τεχνάσματα ώστε να αποδημήσει την κατηγορία. Αμφισβήτησε το «πότε θα μπορούσε το αδίκημα να έχει συμβεί», εμφύτευσε ως παρισταμένους δίπλα του «μάρτυρες» οικεία του πρόσωπα, προσπάθησε να απαξιώσει τους γονείς της παθούσας σε προσωπικό επίπεδο και το πώς αυτοί διαχειρίστηκαν την αποκάλυψη του παιδιού τους και τέλος, προσπάθησε ακόμα και να «βγάλει το παιδί τρελό» ισχυριζόμενος ότι ήταν καταθλιπτικό, χειριστικό, ότι του είχαν υποβληθεί όσα κατέθεσε και ότι «κάπου αλλού τα είχε δει» αυτά που κατήγγειλε σε βάρος του.

Παρά λοιπόν, την εμπεριστατωμένη Εισαγγελική Πρόταση για παραπομπή του κατηγορουμένου, η οποία απέδωσε βαρύνουσα σημασία εμπεριστατωμένη κατάθεση της ανήλικης, τον Μάρτιο του 2017 εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα, το οποίο εύρισκε ανεπαρκείς τις ενδείξεις για τα όσα είχαν καταγγελθεί. Ωστόσο ο Εισαγγελέας Εφετών, αξιολογώντας ως ανεπηρέαστο στον νόμο και ελλειμματικό το βούλευμα αυτό, επεσήμανε τα σφάλματά του και άσκησε έφεση, η οποίο οδήγησε σε παραπομπή του κατηγορουμένου τον Αύγουστο του 2017.

«Πλησιάζει η ώρα για την ολοκληρωτική δικαίωση της κόρης μου»

«Στην προκειμένη περίπτωση, οι αρχές λειτούργησαν υποδειγματικά. Κατέγραψαν την πρωτογενή μαρτυρία ενός κοριτσιού Β΄ Δημοτικού, αφού πρώτα αξιολογήθηκε η αντιληπτική του ικανότητα, περιγράφηκαν οι γενετήσιες πράξεις, ο τρόπος και οι περιστάσεις τέλεσής τους, καθώς και η συχνότητά τους. Η οι κρατούσες έρευνες και η βιβλιογραφία αναφέρουν ότι η αξιοπιστία ενός παιδιού τέτοιας ηλικίας, όταν η κατάθεσή του ληφθεί μεθοδολογικά σωστά, είναι ανάλογη εκείνης ενός ανηλίκου», λέει μιλώντας στο Documento, ο συνήγορος των γονέων της ανήλικης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

«Πλησιάζει η ώρα για την ολοκληρωτική δικαίωση της κόρης μου, η οποία συμβολικά θα αποτελέσει και δικαίωση για πολλά κακοποιημένα κορίτσια, τα οποία μάλιστα μπορεί να έχουν μέχρι σήμερα κρατήσει και το στόμα τους κλειστό. Σήμερα η κόρη μου είναι 16,5 ετών και το τραύμα που της επέφερε ο κατηγορούμενος με την παράνομη πράξη του, την οποία τελούσε για καιρό, το φέρει ακόμη και σήμερα. Της προκάλεσε σε μια ευαίσθητη ηλικία μοιραία σύγχυση για το τί είναι επιτρεπτό και τι όχι, σύγχυση για το πότε ένας ενήλικος δείχνει άδολη τρυφερότητα και πότε αρρωστημένη σεξουαλικότητα, το πότε γίνεται κάτι «για παιχνίδι» και το πότε συνιστά σεξουαλική παραβίαση. 

Ενώ είναι άριστη μαθήτρια και συγκροτημένη έφηβος, αντιμετωπίζει δυσκολίες να εμπιστευθεί το άλλο φύλο και αδυνατεί να κατανοήσει πώς ενώ αυτό που της έκανε ο δράστης τιμωρείται από το νόμο, αυτός είναι ελεύθερος. Λαμβάνει ακόμη κι σήμερα ψυχολογική υποστήριξη. Έχει τόσο εμένα, όσο και τον πατέρα της και τον αδελφό της στο πλευρό της. Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά, όπως και στον πρώτο βαθμό, η αλήθεια θα λάμψει», σημειώνει στο Documento η μητέρα της ανήλικης Α.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top