0
Να ανοίξει και πάλι τα φτερά του σε όλο τον ελληνικό ουρανό ετοιμάζεται για μια ακόμη χρονιά ο «ΗΝΙΟΧΟΣ». 

Η σπουδαία πολυεθνική αεροπορική άσκηση, που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των κορυφαίων αεροποριών παγκοσμίως, αναμένεται να δημιουργήσει επί δύο εβδομάδες ένα εναέριο τείχος πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Αν και ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» επίσημα θα ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου, οι πρώτες αποστολές συμμετεχόντων θα αρχίσουν να φτάνουν στην Ελλάδα σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα. Όπως ακριβώς και πριν ένα χρόνο, τα πρώτα μεταγωγικά που μεταφέρουν εξοπλισμό, στελέχη και φυσικά τεχνικό προσωπικό, θα αρχίζουν να προσγειώνονται από τις 20 Μαρτίου και μετά στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Τα φτερά του «ΗΝΙΟΧΟΥ» θα είναι φέτος ακόμα πιο... πολύχρωμα, με πολλές χώρες να έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, χώρες του αραβικού κόσμου, αλλά και μια έκπληξη από τα Βαλκάνια, η Ρουμανία, αναμένεται να βρεθούν τον Μάρτιο στην Πελοπόννησο και να εκπαιδευτούν μαζί με τους πολύπειρους Έλληνες πιλότους. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται τη σημαντικότερη αεροπορική εκπαιδευτική δραστηριότητα για το 2022 στη Μεσόγειο.

'Ηδη οι προετοιμασίες στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ είναι πυρετώδεις έτσι ώστε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου να είναι όλα πανέτοιμα, τόσο στην 117 Πτέρυγα Μάχης, όσο και συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού φέτος ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» καινοτομεί προτάσσοντας τη διακλαδικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά σε «ΗΝΙΟΧΟ» θα λάβει μέρος και αεροπλανοφόρο, το οποίο δεν θα είναι άλλο από το γαλλικό Charles De Gaulle, που όπως έχουμε αναφέρει θα πλέει σε ελληνικά νερά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, κάνοντας μάλιστα πανηγυρική εμφάνιση στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου.

Έτσι, τα γαλλικά μαχητικά Rafale που θα απονηώνονται από το Charles de Gaule θα συναντούν στον αέρα τα «αδέρφια» τους από την Ελλάδα, με τις ελληνικές «ριπές» να πραγματοποιούν την πρώτη τους μεγάλη και απαιτητική άσκηση. Όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» είναι από τις ασκήσεις που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον καθώς, οι ιπτάμενοι της κάθε χώρας έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν απέναντι σε διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, ενώ η φήμη των Ελλήνων πιλότων, που έχουν κατακτήσει πολλές πρωτιές στις συμμαχικές ασκήσεις, «ιντριγκάρει» τους χειριστές των υπολοίπων χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, θα προσγειωθούν σε λίγες μέρες αμερικανικά F-15, ιπτάμενα τάνκερ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη USAFE, γαλλικά Rafale, ισραηλινά F-16i αλλά και το ιπτάμενο ραντάρ G550 όσο και το ιπτάμενο τάνκερ Boeing 707. Δυναμικό παρών αναμένεται και από του Ιταλούς με τα Tornado, ενώ η έκπληξη Ρουμανία θα στείλιε F-16. Η Κύπρος θα στείλει στην Ανδραβίδα και φέτος το ελικόπτερο AW139.

Στον «Ηνίοχο» θα συμμετάσχουν επίσης το Πολεμικό Ναυτικό, με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, αλλά και ο Στρατός Ξηράς με τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, ενώ τη διαφορά θα κάνουν φέτος οι Ειδικές Δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ σχεδιάζει ταυτόχρονη πραγματοποίηση του «ΗΝΙΟΧΟΥ 22» με την επίσης πολυεθνική άσκηση «ORION 22». Τι σημαίνει αυτό; Εκτός από τις κορυφαίες αεροπορίες παγκοσμίως, στα τέλη Μαρτίου θα βρεθούν στη χώρα μας και επίλεκτοι κομάντο από τις αναφερόμενες χώρες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν με τους Έλληνες ειδικοδυναμίτες, δίνοντας παράλληλα και στον «ΗΝΙΟΧΟ 2022» το στοιχείο της διακλαδικότητας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για εξαιρετικά εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τα σενάρια των οποίων σχεδιάζει με απόλυτη προσοχή και κάθε λεπτομέρεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε συνεργασία με τον νέο Α/ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια που καταρτίζονται είναι υψηλής δυσκολίας που θα… ζορίσουν τους Ικάρους όλων των χωρών, ενώ η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων, προσθέτει ειδικό βάρος στην σπουδαία αεροπορική - διακλαδική άσκηση που αποτελεί πλέον μία από τις κορυφαίες και πιο απαιτητικές του ΝΑΤΟ.

Τέλος, αναφέρουμε ότι και πάλι αναμένεται πτήση πάνω από την Αθήνα και την Ακρόπολη όλων των συμμετεχόντων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top