0
Όπως ανακοινώθηκε στις 08 Δεκεμβρίου 2021 υπεγράφη στη ΓΔΑΕΕ η Τροποποίηση No4 της Σύμβασης 001Α/06, για την προμήθεια 2.320 Πολυβόλων 5,56 χιλ ΜΙΝΙΜΙ, 2.320 Διοπτρών Νυκτερινής Σκόπευσης και 21.940.288 Φυσιγγίων 5,56 χιλ σε Ταινίες 4ΚΒ – 1ΤΡΧ.

Την τροποποίηση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ και ο Διευθύνων Σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας “Ε.Α.Σ. Α.Β.Ε.Ε.”».


Η σύμβαση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο για τον εξοπλισμό των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και ειδικά στα τμήματα Άμεσης Επέμβασης στα νησιά μας, τα οποία θα κληθούν, αν και εφόσον παραστεί ανάγκη, να επέμβουν σε ελάχιστο χρόνο, για να εξαλείψουν κάθε προσπάθεια εχθρικού “προγεφυρώματος”,  έχοντας στα στον εξοπλισμό τους ισχυρό φορητό οπλισμό από ισχυρά πολυβόλα και φορητά αντιαρματικά συστήματα.

Ως γνωστόν, οι μονάδες αυτές έχουν στην διάθεση τους  βελγικής κατασκευής πολυβόλα MAG 58 και γερμανικά MG3 σε επίπεδο Λόχου ειδικής συνθέσεως για αποστολές Κρούσης και Λόχου Υποστηρίξεως.

Τα πολυβόλα όπως τα  ΜΙΝΙΜΙ, θα υποστηρίζουν με τον μεγάλο όγκο πυρών τους όλα τα τμήματα αμέσου επεμβάσεως σε πιθανές πραγματικές αποστολές κατά εχθρικών δυνάμεων, δημιουργώντας μια μικρή περιοχή, άρνηση εισόδου τους, και εξάλειψης κάθε προσπάθειας διείσδυσης.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πολυβόλο είναι το βασικό όπλο της διμοιρίας του πεζικού σε οποιασδήποτε αποστολές  λόγω του συνεχιζόμενου ισχυρού όγκου πυρό που παρέχει, το οποίο διευκολύνει κάθε πολεμική αποστολή.
    
Το πολυβόλο Minimi έχει μια τρομερή φήμη, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για την αποτελεσματικότητα του  και τη δύναμη πυρός του, και αυτό κρατάμε ως τελική αξιολόγηση του.

Επόμενο βήμα ένα νέο τυφέκιο για τον ελληνικό στρατό

Η εποχή των θρυλικών τυφεκίων  G3, έει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί και οφείλουν να αντικατασταθούν το ταχύτερο δυνατό.

Η αναβάθμιση των G3 θα γίνει στην Ελλάδα ενώ σε ότι αφορά την επιλογή του νέου τυφεκίου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραγωγή του στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Άμυνας καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 6 τυφέκια - «μνηστήρες» προκειμένου να αντικαταστήσει τα περίπου 180.000 τυφέκια του Ελληνικού Στρατού. Η απόφαση ήταν εξ αρχής να επιλέξουμε ένα από τα 5-6 τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και είναι εγνωσμένης αξίας αλλά και διεθνώς αναγνωρίσιμα. Πρόκειται λοιπόν για όπλα με μακρά ιστορία, με επιχειρησιακή δράση, ανάμεσά τους ακριβά και πιο οικονομικά.

Η ελληνική πλευρά πάντως έχει επισημάνει σε όλους τους υποψήφιους «μνηστήρες» ότι οι προτάσεις τους πρέπει να πληρούν 4 προϋποθέσεις:

  • Η κατασκευή του νέου όπλου να γίνει στην Ελλάδα (στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο).
  • Να γίνει συμπαραγωγή με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
  • Η Ελλάδα να έχει δικαίωμα μεταπώλησης του όπλου.

Σημαντικό είναι επίσης μέσα στο «πακέτο» της συμφωνία να περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του G3. Όπως επισημαίνεται σχετικά άμεσα με μία μικρή αναβάθμιση θα μπορέσουμε να πουλήσουμε περίπου 200.000 G3 σε χώρες που τα χρειάζονται από Αφρική και Ασία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top