0
Κίνηση - ματ με τη μεταπήδηση μεγάλου στελέχους μίας εκ των 5 ομάδων που το 2016 εξουσίαζαν τον κόσμο της νύχτας φαίνεται πως οδήγησε στο άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα στους κόλπους της λεγόμενης «Greek mafia».

«Η αρχή έγινε όταν πριν από πέντε χρόνια το συγκεκριμένο “κεφάλι” που ανήκε σε ομάδα τα μέλη της οποίας διαχειρίζονταν μαγαζιά και έσπρωχναν ναρκωτικά σε περιοχές... φιλέτα εντός και εκτός Αττικής πήγε στο αντίθετο στρατόπεδο», επισημαίνει στο ethnos.gr αξιωματικός της Ασφάλειας που έχει γνώση από πρώτο χέρι των όσων διαδραματίζονται στους κόλπους της ελληνικής... Καμόρα κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί σχεδόν 30 συμβόλαια θανάτου και ο μπράβος για τον οποίο μιλά ο αστυνομικός ανήκε σε μία από αυτές τις «μαύρες» λίστες. Ο «Ιούδας», όπως χαρακτηρίστηκε από τους πάλαι ποτέ «δικούς» του, εδώ και αρκετό καιρό δεν βρίσκεται εν ζωή, αλλά η εκτέλεσή του δεν έκλεισε τον πρωτόγνωρο κύκλο αίματος που οι Αρχές εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα κλείσει. Από αυτά τα περίπου 30 συμβόλαια, λιγότερα από 20 φέρονται να σχετίζονται ξεκάθαρα με πρόσωπα της Greek mafia, καθώς όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν το ένα τρίτο και πλέον που υπολείπεται αφορούσε σε «μοίρασμα» ναρκωτικών είτε σε προσωπικούς λόγους ανάμεσα στο θύμα και τον φυσικό αυτουργό.

Από τις περίπου 30 εκτελέσεις μέσα στην τελευταία πενταετία η πιο πρόσφατη είναι αυτή με θύμα τον 44χρονο Χάρη Κοντογιώργη που στις 6 Δεκεμβρίου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ έξω από τον αθλητικό όμιλο «Περσεύς» στο Γαλάτσι. Ήταν στενός συνεργάτης του γνωστού στη νύχτα με το ψευδώνυμο «Κεφάλας» που εκτελέστηκε τον περασμένο Μάιο έξω από καντίνα στη Μεταμόρφωση. Ο 44χρονος «Dirty Harry», όπως τον αποκαλούσαν, φέρεται να είχε λάβει τα ηνία μετά την εκτέλεση του 58χρονου «Κεφάλα» ο οποίος ηγείτο ομάδας που πουλούσε προστασία σε ιδιοκτήτες καταστημάτων στις περιοχές των Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Χαλκηδόνας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Κηφισιάς. Ο 58χρονος ήταν ο «θείος» και ο 44χρονος ο «ανιψιός». Έτσι έλεγαν ο ένας τον άλλον, αλλά οι πληροφορίες θέλουν τον «Dirty Harry» ενδεχομένως να είχε ανάμειξη στην εκτέλεση του «θείου» του. Ήταν μέσα στην καντίνα, αλλά την ώρα που χτύπησαν οι εκτελεστές είχε πάει στην... τουαλέτα.

«Αν είναι να μιλήσουμε για την “Greek mafia” θα πρέπει να δούμε το βαθύτερο νόημα. Το τελευταίο συμβόλαιο θανάτου με θύμα τον 44χρονο είναι περιφερειακό. Δεν πρόκειται για μία ομάδα που είχε δύναμη σε όλη την Αττική και στην επαρχία με ελεγχόμενες υποομάδες. Οι σχέσεις του υποκόσμου διαταράχθηκαν με την εκτέλεση του 47χρονου Βασίλη Γρίβα τον Μάιο του 2017 έξω από το σχολείο του παιδιού του στα Γλυκά Νερά», λένε με νόημα οι ίδιες πηγές. Άλλωστε, κάτι ανάλογο δεν είχε ξανασυμβεί: κανείς άλλοτε στον κόσμο της νύχτας δεν είχε σκοτώσει έναν πατέρα μπροστά στον γιο του. Και δεν είναι τυχαίο που έμπειροι αστυνομικοί σχολιάζουν ότι έκτοτε χάθηκε η λεγόμενη μπέσα.

Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» του 2018

Στις 17 Ιανουαρίου του 2018, στην «αυγή» του νέου έτους και λίγους μήνες μετά την εκτέλεση Γρίβα, ο Βασίλης Στεφανάκος, που είχε χαρακτηριστεί από την ΕΛ.ΑΣ ως «ο νονός των νονών» έπεσε νεκρός στο Χαϊδάρι. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, εκτελέστηκε ο Γιώργος Λίτσας ή αλλιώς «Μπούμπης» στους Αγίους Αναργύρους, τον Μάιο έπεσε νεκρός ο πρώην ΕΚΑΜίτης, Σπύρος Παπαχρήστου, και τον Ιούνιο δολοφονήθηκε ο Μανώλης Καραγιάννης ή αλλιώς «Σαμπρέλας» ή «Καράφλας», γνωστός και ως... το αντίπαλο δέος του Στεφανάκου. 

Την ίδια χρονιά σημειώθηκε για πρώτη φορά και εν ψυχρώ εκτέλεση γυναίκας. Πρόκειται για την 33χρονη Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, η οποία ήταν γνωστή ως «bella mafia» (Σεπτέμβριος 2018). Το έτος του μεγάλου ξεκαθαρίσματος έκλεισε με την δολοφονική επίθεση σε βάρος ενός ακόμη ατόμου, που θεωρείται κορυφαίο στέλεχος της νύχτας για την Αστυνομία. Οι δράστες γάζωσαν το αυτοκίνητό του στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά, αλλά το όπλο τους έπαθε εμπλοκή και το θύμα τους σώθηκε, χάρη και στο αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε.

Ο κύκλος αίματος σε επίπεδο «κορυφών» συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά. Τον Οκτώβριο του 2019, εκτελέστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, ο Δημήτρης Μάλαμας, ενώ είχε σταματήσει σε φανάρι επί της Λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι. Τον Μάιο του ίδιου έτους ο «Κάβουρας» ή αλλιώς «Δάσκαλος» και κατά κόσμον Παναγής Σιτοκωσταντίνου έπεσε νεκρός στα Ταμπούρια και τον Δεκέμβριο του 2020 ακολούθησε η εκτέλεση του Δημήτρη Καπετανάκη ή αλλιώς «Καπέ».

«Δεν τους ακουμπούσε κανείς»

«Μιλάμε για άτομα που βρίσκονταν σε υψηλά κλιμάκια της μαφίας. Δεν ήταν περιφερειακοί, όπως οι τοκογλύφοι, αλλά στελέχη, μεγάλα κεφάλια. Δεν τους ακουμπούσε κανείς», σχολιάζουν έμπειροι αστυνομικοί. Μέχρι, που παρόλο και οι ίδιοι μπορεί να πίστευαν ότι είναι άτρωτοι, απεδείχθη περίτρανα ότι πλανώνταν πλάνην οικτράν. «Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο για τη νύχτα. Για να δώσουν μηνύματα συνήθως “έτρωγαν” τον εισπράκτορα, τον μπράβο που πήγαινε, δηλαδή, σε ένα μαγαζί όπου πωλούσαν προστασία τον εκτελούσαν την ώρα που λάμβανε τα χρήματα. Σκότωναν έναν πιο χαμηλά σε ιεραρχία για να μαζευτούν και οι υπόλοιποι της αντίπαλης ομάδας», προσθέτουν.

Και συνεχίζουν: «Τα τελευταία χρόνια είναι σαφές ότι έχει ξεκινήσει μία ανακατανομή στη νύχτα αναφορικά με τα μαγαζιά που ελέγχουν, τις γυναίκες (σ.σ. πορνεία) και τα κέντρα διασκέδασης που διοχετεύουν ποσότητες κοκαΐνης στην Αττική ή στα νησιά όπως στη Μύκονο και την Πάρο, αλλά και την επαρχία, όπως στην Καλαμάτα, την Πάτρα και αλλού. Τα πράγματα, ωστόσο, έχουν ξεφύγει. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι σκληρές και ο τρόπος είναι ένας: η εκτέλεση».

Οι ομάδες της «Greek mafia» στην οποία προσκυνούν μικρά και μεγάλα κεφάλια από διάφορους χώρους -ακόμα και από την πολιτική όπως έχουν δείξει οι συνομιλίες από τα κινητά θυμάτων που έφτασαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έστω και ετεροχρονισμένα- είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πέντε. «Ούτε δέκα δεν είναι αυτοί που κινούν τα νήματα. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού σχεδόν και λαμβάνουν όλοι μέτρα. Τι μέτρα; Δεν κυκλοφορούν. Αν είναι στην Αττική σπάνια θα βγουν έξω και αν το κάνουν με πολύ μεγάλη προστασία και ομάδες που ελέγχουν τους δρόμους και τους χώρους πριν εμφανιστούν. Άλλοι έφυγαν πήγαν στην επαρχία, κρύφτηκαν μέχρι και στα βουνά, και άλλοι επέλεξαν την φυλακή», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πώς θα σταματήσει όλο αυτό, κατά τη γνώμη τους; «Όταν όλοι οι βασικοί αρχηγοί που έχουν μείνει εν ζωή συνεννοηθούν μεταξύ τους και πουν “στοπ”, μοιράζοντας τις περιοχές τους. Δεν είναι εύκολο αυτό, διότι όλοι έχουν ανάμεσά τους πολλά προηγούμενα. Κάποιοι εξ αυτών μετρούν και απόπειρες δολοφονίας σε βάρος τους κατά τις οποίες τραυματίστηκαν...

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top