Εύθραυστα όσο η ανάκαμψη μετά από μια οικονομική καταστροφή όπως αυτή που προκάλεσε η πανδημία ήταν τα σενάρια για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% στα μέσα του 2022, πέραν αυτής του 2% που έχει ήδη αποφασιστεί να ισχύσει στους μισθούς από 1ης/1/2022.
Για να μη σταθεί η αύξηση των μισθών αιτία που θα ανακόψει την ανόρθωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά και για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά της ακρίβειας και των ανατιμήσεων -εφόσον αποδειχθούν εξωγενείς και προσωρινές-, κερδίζει έδαφος ένα μοντέλο ενίσχυσης των μισθών βήμα προς βήμα. Να δίνονται δηλαδή σταδιακά, ανά εξάμηνο, το 2022 (αλλά και το 2023), για να μην τεθεί σε κίνδυνο η προβλεπόμενη ανάπτυξη της αγοράς κατά την προσεχή διετία.
Προφανώς, πάντως, μια τέτοια εξέλιξη θα επισημοποιηθεί όταν ανοίξει η συζήτηση για τις επόμενες αυξήσεις μισθών του 2023. Αμεσα, από τον Ιανουάριο ενδεχομένως κιόλας, θα ανακοινωθεί και το επόμενο σκαλί στο οποίο θα ανέλθει τον Ιούλιο ο κατώτατος μισθός. Η επιπλέον αύξηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται σε περίπου 2,5%-3%. Και από τα 650 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, θα ανέβει πρώτα στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο και μετά από έξι μήνες θα φτάσει στα 680-683 ευρώ.
Η αύξηση θεωρείται επιβεβλημένη από την κυβέρνηση, για να αντισταθμίσει μέρος από τις απώλειες λόγω της ακρίβειας, αλλά κυρίως για να δώσει ώθηση στην απασχόληση, επειδή τα «κορωνοεπιδόματα» έχουν προκαλέσει στρεβλώσεις και κενά στην αγορά εργασίας. Στη διπλή αυτή αύξηση θα προστεθεί και αύξηση από επιπλέον μείωση έως 1,1% στις ασφαλιστικές εισφορές, ολόκληρη εντός του 2022 ή σταδιακά έως τις αρχές του 2023.
Βήμα-βήμα ως το 2024
Στη βάση αυτή, μια αύξηση αποδοχών από τα 650 στα 680 ευρώ σε 12μηνη βάση (ή από τα 758 στα 800 ευρώ, αν συνυπολογιστούν 14 μισθοί μαζί με τα δώρα) θεωρείται ασφαλής για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας το 2022.
Πριν από έναν μήνα, όταν φάνηκε ότι η ανάπτυξη φέτος πέταξε πάνω από το 6% και 7%, τα πρώτα σενάρια μιλούσαν για επιπλέον αύξηση 5% στον κατώτατο το β’ εξάμηνο ή συνολικά στα 700 ευρώ (+50 ευρώ πάνω από τα 650).
Αντί να δοθούν όμως αυξήσεις όσο η ανάπτυξη φέτος (2%+5% ή 7% αθροιστικά), η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δοθεί στους εργαζομένους… μέρισμα της ανάπτυξης αυτής. Ο λόγος είναι ότι εκτός από τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ, τις αντοχές των επιχειρήσεων ή τις απόψεις των κομμάτων, βαρύνουσα σημασία έχουν και οι μελέτες που θα καταθέσουν οι τεχνοκράτες των ΚΕΠΕ, ΣΟΕ, ΤτΕ και άλλων οργανισμών.
Σπιράλ ακρίβειας
Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», οι συντάκτες των εκθέσεων θα τονίζουν και τα εξής:
1. Για να έχουν διάρκεια οι αυξήσεις και να μη γυρίσουν μπούμερανγκ στους εργαζομένους και την οικονομία, πρέπει να έχει διάρκεια η ανάκαμψη.
2. Οι αυξήσεις μισθών πρέπει να ανακουφίζουν από την κρίση ακρίβειας που έχει ξεσπάσει διεθνώς. Αλλά όχι να τροφοδοτούν και μονιμοποιούν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Αλλιώς, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις θα πέσουν θύματα των αυξήσεων, αν οι μισθοί φτάσουν να κυνηγούν τις αυξήσεις τιμών, χωρίς να μπορούν ποτέ να τις καλύψουν. Προσεκτικά βήματα ενίσχυσης των εισοδημάτων, όμως, θα βοηθούσαν στη διόρθωση του προβλήματος, καθώς οι ανατιμήσεις έχουν σχέση και με τα περίσσια χρήματα που τυπώθηκαν και δόθηκαν απότομα παγκοσμίως ως έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης πανδημίας, δημιουργώντας πλεονάζουσα ρευστότητα και αναβαλλόμενη ζήτηση που πιέζουν ανοδικά τις τιμές.
Ετσι, το μοντέλο που εξετάζεται είναι μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά οριστικά, οι αυξήσεις μισθών να δίνονται «on the go» (π.χ. ανά εξάμηνο αντί για ολόκληρο τον χρόνο), αφού ό,τι κι αν ανακοινωθεί ως αύξηση για τις αρχές του 2023 μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά υψηλό ή αδικαιολόγητα χαμηλό, αν παραμένουν η αστάθεια και οι μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά.Μία επιπλέον παράμετρος που εξετάζεται είναι επίσης η σύνδεση της παραγωγικότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητος των μισθών. Σε σχέση με το εξωτερικό, το 2021, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται ακριβώς στο μέσον των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης: μεταξύ των 21 χωρών (από τις 27 της Ε.Ε.) όπου ισχύει κατώτατος μισθός, οι 10 έχουν υψηλότερο και οι 10 κατώτερο μισθό από μας.
Την Ελλάδα με κατώτατο 758 ευρώ σε 12μηνη βάση (650 ευρώ Χ 14 μισθοί) ξεπερνούν η Πορτογαλία (776 ευρώ), η Μάλτα (785 ευρώ), η Σλοβενία (1.024 ευρώ), η Ισπανία (1.106 ευρώ), η Γαλλία (1.555 ευρώ), η Γερμανία (1.654 ευρώ), το Βέλγιο (1.626 ευρώ), η Ολλανδία (1.685 ευρώ), η Ιρλανδία (1.726 ευρώ) και το Λουξεμβούργο (2.202 ευρώ). Με πολύ λιγότερα (332-642 ευρώ) ζουν στις υπόλοιπες δέκα χώρες (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Λιθουανία κ.ά.).
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.