0
Παρά την προσπάθεια της Άγκυρας να μπει "σφήνα" στον άξονα Αθήνας-Τελ Αβίβ και να προσεγγίσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, με δέλεαρ τις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κύπρου, φαίνεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ όχι απλά παραμένει ισχυρή αλλά συνεχώς διευρύνεται.

Τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι σχέσεις των δύο κρατών αναπτύσσονται συνεχώς. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, τα τριμερή σχήματα με τη συμμετοχή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και η συμβολή των ΗΠΑ στην περαιτέρω ανάπτυξη του άξονα σταθερότητας Αθήνας –Τελ Αβίβ, δικαιολογούν την αγωνία της Άγκυρας να βάλει φρένο σε αυτή τη στρατηγική συμμαχία.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα επιτελεία των δύο κρατών με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, αλλά και με ανώτατους αξιωματικούς να συνομιλούν τακτικά και να σχεδιάζουν κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Να ανταλλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες και τεχνογνωσία και να βάζουν τις βάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια.


Αντίστοιχα άριστες σχέσεις έχουν και οι Αρχηγοί των δύο αεροποριών, της HAF και της IAF οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον ισχυρές στον κόσμο με κορυφαίους ιπτάμενους.

Ειλημμένη φαίνεται ότι είναι ήδη η απόφαση για συμμετοχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας και φέτος, στη μεγάλη αεροπορική άσκηση "Blue Flag" 2021 την οποία διοργανώνει η Israeli Air Force στην έρημο Negev. Στην άσκηση σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβουν μέρος πιθανότατα Ελληνικά μαχητικά F-16 block 52+ adv.  Πρόκειται για άσκηση υψηλότατου επιπέδου η οποία δίνει τη δυνατότητα στα Ελληνικά ‘’γεράκια’’, να εκπαιδευτούν ίσως με τις δύο καλύτερες αεροπορίες στον κόσμο αφού στην άσκηση συμμετέχουν και οι Αμερικανοί.

Να επισημάνουμε ότι εκτός από την Ελλάδα, μαχητικά  αεροσκάφη από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ινδία, ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο θα συμμετάσχουν στην μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση BLUE FLAG-21 του Ισραήλ.

Όμως η συνεργασία των Ελληνικών και Ισραηλινών σιδερένιων "φτερών" φαίνεται ότι δεν σταματά εκεί. Τα δύο επιτελεία βρίσκονται σε συνεχή επαφή και σχεδιάζουν μια σειρά από κοινές ασκήσεις, πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο από την Κρήτη έως τις ακτές του Ισραήλ. Ασκήσεις στις οποίες θα λάβει μέρος μεγάλος αριθμός μαχητικών, ιπτάμενα τάνκερ και ιπτάμενα ραντάρ. Σχηματισμοί μαχητικών, από τη HAF και την IAF θα εκπαιδευτούν σε κάθε μορφής πολέμου πάνω από την ανοιχτή θάλασσα, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχουν σενάρια εικονικών αεροπορικών επιδρομών σε χερσαίους στόχους, τόσο σε Ελληνικά όσο και σε Ισραηλινά εδάφη.

Άσκηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας, αφού θα δώσει την ευκαιρία στους ‘Ελληνες ιπτάμενους να εκπαιδευτούν σε αποστολές κρούσης σε εχθρικό έδαφος και να κερδίσουν πολύτιμες εμπειρίες, αφού η Ισραηλινή αεροπορία θεωρείται κορυφαία στην οργάνωση και εκτέλεση αποστολών κρούσης αέρος-εδάφους.

Ο εναέριος χώρος γύρω από το Ισραήλ είναι «επικίνδυνος», ιδιαίτερα με τη ρωσική αεροπορική άμυνα στη γειτονική Συρία. 

Μια αναδιάταξη της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, σημαίνει ότι το Ισραήλ εμπίπτει πλέον στην περιοχή ευθύνης του και όχι πλέον η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ. Η κίνηση έρχεται καθώς το Ισραήλ και οι γείτονές του, εργάζονται για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων στο πλαίσιο των Συμφωνιών Αβραάμ.

Η αλλαγή CENTCOM, ακολουθεί επίσης αρκετές κοινές ασκήσεις μεταξύ ισραηλινών μοίρας F-35 και αμερικανικών F-35 που πετούν από την αεροπορική βάση Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτές οι ασκήσεις, που ονομάστηκαν Enduring Lightning, πραγματοποιήθηκαν το 2020 και ήρθαν καθώς το Ισραήλ ολοκλήρωσε τις Συμφωνίες του Αβραάμ, με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν την ίδια χρονιά.


Το IDF, επικεντρώθηκε σε αρκετές νέες ασκήσεις με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τον τελευταίο χρόνο και στην επέκταση των υφιστάμενων κοινών ασκήσεων, όπως η Blue Flag και το Noble Dina, ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερες χώρες. Αυτό περιελάμβανε την άσκηση Falcon Strike στην Ιταλία και την άσκηση Juniper Falcon 21 τον Φεβρουάριο, η οποία εμπίπτει στην περιοχή ευθύνης της EUCOM.

Οι κοινές ασκήσεις όπως η Blue Flag δεν αφορούν μόνο την άμυνα, τη διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ ξένων χωρών. Για το Ισραήλ, υπάρχει η προστιθέμενη αξία της επίδειξης της δύναμής του, εν μέσω απειλής από το Ιράν. Η χρήση των F-35 σε συνδυασμένες επιχειρήσεις στο ίδιο δίκτυο Link 16 με ξένες αεροπορικές δυνάμεις είναι σημαντική, όπως και η ικανότητα του Ισραήλ να βασίζει αρκετά από τα αεροπλάνα από τη νότια βάση του Ovda, αντί της συνηθισμένης «κατοικίας» των F-35 στη βάση Nevatim στο κεντρικό Negev.

Επιπλέον, η χρήση των συστημάτων American Patriot για να αντιπροσωπεύσει τις εχθρικές απειλές αεράμυνας, θα είναι νέα φέτος και ο συνδυασμός ασκήσεων ενάντια στον ηλεκτρονικό πόλεμο, απειλές χαμηλού υψομέτρου και πυραύλους εδάφους-αέρος θα επιφέρει πραγματικές βελτιώσεις στα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top