0
Το σκάφος “ΑΓΗΝΩΡ”, σύμφωνα με ξένο αμυντικό ινστιτούτο θα παραδοθεί στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό για το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων. 

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία ετοιμάζονται να παραδώσουν το πρώτο εγχώριο σχεδιασμένο  σκάφος ειδικών επιχειρήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ναυπηγός στο πρακτορείο αμυντικών Janes.

Το νέο σκάφος, με το όνομα ΑΓΗΝΩΡ, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Πολεμικό Ναυτικό. Ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τις θαλάσσιες δοκιμές.

Ο Αγήνορας, ο μυθολογικός βασιλιάς της Τύρου της Φοινίκης, αναφέρεται στη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου ως γιος του θεού Ποσειδώνα και της Λιβύης, εγγονός του Επάφου και δίδυμος αδελφός του Βήλου.

Το σκάφος  βασίζεται σε ένα σχέδιο που παρέχεται από τη Navinco και διαθέτει ένα βαθύ κύτος σχήματος V κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου.

Έχει εκτόπισμα 22 τόνους, συνολικό μήκος 17,60 μ., πλάτος 4,20 μ. και βύθισμα 0,95 μ. Τροφοδοτείται από δύο κινητήρες MAN V8 1.200 ίππων που παρέχουν ταχύτητα 35 kt με τελική ταχύτητα άνω των 45 kt με πλήρες φορτίο. Μπορεί να μεταφέρει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο έως 4,5 τόνους.

Το «ΑΓΗΝΩΡ» θα ενταχθεί στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του πολεμικού ναυτικού, και ανήκει στον  στόλο των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ).

Στο σκάφος θα τοποθετηθεί τηλεχειριζόμενο σύστημα με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ενώ στη πρύμνη του σκάφους μπορούν να εγκατασταθούν πολυβόλα 7, 62 χιλιοστών.

Στο σκάφος εξετάζεται ώστε να εγκατασταθούν τα υπερσύγχρονα συστήματα της SCYTALYS HELLAS τύπου MIMS προκειμένου να μεταμορφωθεί το σκάφος με δικτυοκεντρικές δυνατότητες και συγκεκριμένα κατακόρυφη αναβάθμιση της επιχειρησιακής σχεδίασης με αυξημένες και καίριες ικανότητες διοίκησης και ελέγχου.

Εξετάζεται η δυνατότητα τοποθέτησης συστήματος εκτόξευσης μικρών πυραύλων για μεγαλύτερη ισχύ πυρός.

Στη πρύμνη του, υπάρχει η δυνατότητα να φέρει λέμβο μεταφοράς βατραχανθρώπων ώστε να πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις διείσδυσης με αφάνεια προς τον στόχο και ακολούθως διαφυγή.

Το σκάφος μπορεί να κουβαλήσει μια οκταμελή ομάδα βατραχανθρώπων με πλήρη προστασία.

Η δημιουργία στόλου ταχύπλοων σκαφών αυτού του μεγέθους θα δώσει “φτερά στα πόδια” της δύναμης ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού, για αποστολές απόκρουσης διεισδύσεων διακινητών, τυχόν προσπαθειών προκλήσεων σε μικρονήσους.

H Eλλάδα που μπορεί όταν θέλει. Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να πάρουν ''φωτιά'' οι μηχανές. Η χώρα μας θα μπορούσε να κατασκευάζει όχι μόνο μικρά σκάφη, αλλά και ολόκληρες Κορβέτες και μετά  φρεγάτες, όμως τα συμφέροντα τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά δεν μας το επιτρέπουν τόσα χρόνια.

Ελληνικά ναυπηγεία δόξα τω θεώ έχουμε, μυαλά και εργατικό δυναμικό εξιδικευμένο σε τέτοια σχέδια υπάρχει. όπως και πολύ όρεξη το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση. 

Το σκάφος ανορθόδοξου πολεμου «ΑΓΗΝΩΡ» θα μπορεί να αναλάβει τις παρακάτω αποστολές:

-Διείσδυσης και Απαγκίστρωσης Ειδικών Δυνάμεων (Insertion and Extraction of Special Operations Forces).

-Αναχαίτισης και Παράκτιας Περιπολίας (Interdiction and Coastal Patrol).

-Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue).

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top